Αριστερή πλατφόρμα: Ασφυξία. Οι δανειστές δεν θέλουν συμφωνία

Αριστερή πλατφόρμα: Ασφυξία. Οι δανειστές δεν θέλουν συμφωνία
Parliamentary Group of the SYRIZA coalition, in Athens, on Feb. 5 / , Nick Paleologos / SOOC

Τι αναφέρει νέο άρθρο του iskra μετά τις χθεσινές εξελίξεις στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων που οδηγούν σε ένα νέο αδιέξοδο

“Ως παρελκυστικές τακτικές με απώτερο στόχο τον οικονομικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι κινήσεις των δανειστών τα τελευταία εικοσιτετράωρα” σημειώνεται σε νέο άρθρο του iskra.

“Όλα δείχνουν ότι οι « αλληλοπροτάσεις» και τα σχέδια που ανταλλάσσονται τούτες τις ώρες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των λεγόμενων «θεσμών», δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια χρονοτριβή, η οποία ωφελεί τους δανειστές, αφού η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα όρια της οικονομικής ασφυξίας”, παρατηρείται μεταξύ άλλων.

Και σημειώνονται τα εξής:

Χαρακτηριστική σε αυτό το πλαίσιο είναι η δήλωση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)  Μάριο Ντράγκι, ο οποίος, σε ερώτηση για την αύξηση του ύψους του ποσού των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου που η ΕΚΤ επιτρέπει στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα να αγοράζουν και να δίνουν ως ενέχυρο για την αναχρηματοδότησή τους από το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης, επισήμανε: «Πρέπει να υπάρξει μια αξιόπιστη προοπτική για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Και αυτό θα σήμαινε την εκταμίευση από τα κράτη-μέλη της δόσης που απομένει… Αυτός είναι ένας όρος που πρέπει να ικανοποιηθεί ώστε το διοικητικό συμβούλιο να το εξετάσει, διότι δεν υπάρχει αυτόματος τρόπος να εξεταστεί η άρση του ορίου. Και  δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί».

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup  Γερούν  Ντάισελμπλουμ. Προσερχόμενος στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το απόγευμα της Τετάρτης  και ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν σήμερα το βράδυ περιμένουμε συμφωνία, απάντησε ότι η  συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ είναι σημαντική αλλά δεν θα ληφθούν αποφάσεις.

Κύκλοι της ριζοσπαστικής Αριστεράς τόνιζαν στην  Iskra ότι η πλευρά των δανειστών είναι μάλλον αμφίβολο ότι επιδιώκει μια συμφωνία. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούσαν ότι αυτές οι τακτικές  έχουν άμεσα αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος της χώρας, αφού εξαντλούν και την τελευταία ικμάδα της ελληνικής οικονομίας και υπογράμμιζαν ότι οι πιέσεις που ασκούνται έχουν ως κύριο στόχο την συμμόρφωση της χώρας μας με τις υποχρεώσεις της και πιο συγκεκριμένα  την αποπληρωμή του ΔΝΤ, με τις προθεσμίες για τις δόσεις να εκπνέουν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα