Άρση μέτρων: Το σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού και τι θα γίνει με το SMS

Άρση μέτρων: Το σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού και τι θα γίνει με το SMS
Τουρίστες στην Ακρόπολη - Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Thanassis Stavrakis

Πρόσω ολοταχώς για το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαϊου με πέντε “γραμμές άμυνας” απέναντι σε τυχόν νέα έξαρση του κορονοϊού 

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαϊου περιλαμβάνει πέντε γραμμές άμυνας, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι με την άρση μέτρων δεν θα προκληθεί νέο κύμα κορονοϊού και να κατευνασθούν οι ανησυχίες των πολιτών.

1η γραμμή άμυνας αποτελούν οι προϋποθέσεις και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά πριν από την άφιξη των ταξιδιωτών στην Ελλάδα, είτε με εμβολιασμό είτε με αρνητικό τεστ.

2η γραμμή άμυνας αποτελεί η ενεργοποίηση του συστήματος τυχαίων ελέγχων «EVA», για τον εντοπισμό τυχών θετικών κρουσμάτων στα σύνορα.

3η γραμμή άμυνας, είναι τα ξενοδοχεία καραντίνας για την απομόνωση περιστατικών covid-19, που θα εντοπιστούν στους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Σημειωτέον ότι εάν τουρίστες εντοπιστούν θετικοί στον κορονοϊό κατά την είσοδο τους στην Ελλάδα θα παραμείνουν σε καραντίνα για τουλάχιστον 10 ημέρες σε ξενοδοχείο, με έξοδα της ελληνικής κυβέρνησης.

4η γραμμή άμυνας αποτελεί ο εμβολιασμός των εργαζομένων. Η ανταπόκριση των 30άρηδων και 40άρηδων στη δυνατότητα εμβολιασμού τους νωρίτερα από το αναμενόμενο, με AstraZeneca, διασφαλίζει ένα σχετικό τείχος ανοσίας και στον τουρισμό. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό εργαζόμενων στον τουρισμό από τη στιγμή που το ελληνικό κράτος δεν δύναται να καταστήσει προσβάσιμο σε όλους το εμβόλιο εγκαίρως. Αλλά στην πράξη, οι εργοδότες αναμένεται να προτιμούν όσους έχουν έστω κάνει τη μία δόση.

Και τέλος, 5η γραμμή άμυνας αποτελεί η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι αυτά που κράτησαν πέρυσι ασφαλείς πολίτες και επισκέπτες. Ωστόσο αντίπαλος εν προκειμένω είναι η κόπωση.

Εν τω μεταξύ αντιδράσεις προκαλεί η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι από τις 15 Μαϊου ενδέχεται να καταργηθεί το SMS μόνο για τους τουρίστες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα