Άρθρο Μηταράκη στο News 24/7: Ξηλώνουν το νόμο Κατρούγκαλου, επιβεβαιώνουν την κριτική της ΝΔ

Άρθρο Μηταράκη στο News 24/7: Ξηλώνουν το νόμο Κατρούγκαλου, επιβεβαιώνουν την κριτική της ΝΔ
GEOPGE KONTARINHS EUROKINISSI

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, βουλευτής Χίου, σχολιάζει τις δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ότι έφερε μείωση εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες

Του Νότη Μηταράκη*

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «πανηγυρίζει» ότι έφερε τη μείωση των εισφορών γα τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι βέβαια αυτή που τις είχε εξ’ αρχής αυξήσει, με το νόμο Κατρούγκαλου.

Και αναρωτιέται βέβαια κανείς, ακούγοντας τους «πανηγυρισμούς»: Πού να βρίσκονται άραγε εκείνοι οι ενθουσιώδεις επαγγελματίες που δύο χρόνια πριν, σταματούσαν στο δρόμο και ευχαριστούσαν τον κύριο Πετρόπουλο για τις εισφορές που τους είχε μόλις επιβάλει;

Η απάντηση είναι ότι πιθανώς θα έχουν σταματήσει και αυτοί τη δραστηριότητά τους ή θα την έχουν μεταφέρει στο εξωτερικό, όπως χιλιάδες άλλοι συνάδελφοί τους, «χτυπημένοι» από την κρίση που έφεραν οι παλινωδίες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και τις υπέρογκες εισφορές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι συνολικά και συλλογικά υπεύθυνοι για το ότι μόνο τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής του Νόμου Κατρούγκαλου, σταμάτησαν τη δραστηριότητά τους περίπου 100.000 επαγγελματίες.

Δυστυχώς, κανένας (ή ελάχιστοι) από αυτούς θα ξανανοίξουν τα βιβλία τους, καθώς όποιος τεθεί εκτός της οικονομίας, χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο κίνητρο για να ξαναγυρίσει. Η απώλεια των 100.000 επαγγελματιών που έκλεισαν τα βιβλία τους, μεταφράζεται σε απώλεια παραγωγής, απώλεια απασχόλησης, απώλεια εσόδων.

Γιατί η ανάπτυξη δεν εντέλλεται, αλλά μπορεί εύκολα να εμποδιστεί.

Η κυβέρνηση δε φαίνεται να ενοχλείται. Γιατί έχει κηρύξει ταξικό πόλεμο σε όποιον δουλεύει και παράγει, με απώτερο στόχο να δημιουργήσει μια κοινωνία κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, δημοσίων υπαλλήλων και επιδοματούχων.

Στις αρχές του 2016, οι επαγγελματίες και οι επιστήμονες είχαν βγει στο δρόμο και διαμαρτύρονταν για την επικείμενη αύξηση των εισφορών τους μέσω του νόμου Κατρούγκαλου. Η κυβέρνηση τότε τους κορόιδεψε. Υποτιμητικά τους αποκαλούσε ως το «κίνημα της γραβάτας». Τους κήρυξε ταξικό πόλεμο. Σήμερα πανηγύριζε για το πόσο τους στηρίζει.

Οι αλήθειες πρέπει να ειπωθούν:

Αλήθεια Πρώτη: Ήδη από πέρυσι ψηφίστηκε από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η αλλαγή της βάσης υπολογισμού των εισφορών, που θα επιβαρύνει από 1.1.2019 κατά περίπου 140 εκ. τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες. Η σημερινή μείωση των εισφορών που τους διαφημίζει η κυβέρνηση επιφέρει ελάφρυνση 142 εκατομμύρια, βάσει της Έκθεσης του ΓΛΚ. Άνθρακες ο θησαυρός λοιπόν.

Αλήθεια Δεύτερη: Το 2016 ο κ. Κατρούγκαλος, ως Υπουργός Εργασίας δήλωνε ότι: «Στόχος μας είναι η ισονομία. Όλος ο κόσμος, Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι ή επιστήμονες να πληρώνουν εισφορές 20% του εισοδήματός τους». Και το 2018 πάλι δήλωνε: «Αυτό που εσείς αποκαλείτε πετσόκομμα, εγώ το λέω κοινωνική δικαιοσύνη».

Σε αυτό το πλαίσιο οικοδομήθηκε το νέο ασφαλιστικό. Σήμερα η κυβέρνηση ήρθε και επανέφερε τις διαφορές στις καταβλητέες εισφορές, «ξεχνώντας» και αφήνοντας εκτός τους μισθωτούς. Για τους μισθωτούς η δικαιοσύνη των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν ισχύει.

Αλήθεια Τρίτη: Η κυβέρνηση δεν είχε ποτέ σκοπό να μειώσει τις εισφορές. Αυτό που προσπαθεί ασθμαίνουσα να προλάβει, είναι η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ που πιθανώς θα κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις του ν. Κατρούγκαλου.

Αλήθεια Τέταρτη: Το ασφαλιστικό μπορεί να γίνει εργαλείο ανάπτυξης και αποταμίευσης μόνο εάν μειωθούν οι εισφορές για όλους, όπως είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα και η απασχόληση.

Αλήθεια Πέμπτη: Ο νόμος Κατρούγκαλου με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τις εισφορές στο 20%, είναι αποκλειστικό δημιούργημα της παρούσας κυβέρνησης. Και η ίδια κυβέρνηση σταδιακά τον «ξηλώνει» και τον υπονομεύει. Ενώ η Νέα Δημοκρατία είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή, το 2016 κατά του νόμου και τόνιζε τα προβλήματα που θα έχει στην εφαρμογή του.

Αλήθεια Έκτη: Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με τα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, έχοντας καταστρατηγήσει κάθε έννοια ανταποδοτικότητας, θα οδηγήσει τελικά σε χαμηλές συντάξεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αλήθεια Έβδομη: Είναι οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αυτοί που υπονομεύουν το δημόσιο χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης. Χαμηλώνοντας για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες τις εισφορές στα 64€, εξαϋλώνουν εφάπαξ και επικουρική και οδηγούν τους επαγγελματίες εκτός της δημόσιας ασφάλισης. Δεν το λένε όμως ανοιχτά, παρά ενεργούν εν κρυπτώ, επιλέγοντας να κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία, που από την αρχή έχει μια ξεκάθαρη πρόταση για μια νέα σύγχρονη επικουρική σύνταξη. Μια πρόταση που ισχυροποιεί το ρόλο της δημόσιας επικουρικής.

Η διαφορά μεταξύ της Αλήθειας της Νέας Δημοκρατίας και της «αλήθειας» του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή ακριβώς: Εμείς λέμε ανοιχτά στους πολίτες τι πιστεύουμε, τι θα κάνουμε, πώς θα το κάνουμε και γιατί πιστεύουμε ότι είναι καλό για την πατρίδα.

Η κυβέρνηση, αντίθετα, τα κάνει όλα εν κρυπτώ, λέγοντας ψέματα. Άλλα λέει, άλλα εννοεί και τελικά άλλα κάνει. Με μοναδικό κίνητρο να μετριάσει την επερχόμενη εκλογική της συντριβή και όχι το καλό του τόπου.

*Ο Νότης Μηταράκης είναι αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, βουλευτής Χίου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα