Ασφαλιστική ενημερότητα για ένα μήνα στο "Ερρίκος Ντυνάν" με ψήφους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Το κτίριο του Ντυνάν
Το κτίριο του Ντυνάν EUROKINISSI

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε αντιδρώντας στην τακτική της κατάθεσης πράξης νομοθετικού περιεχομένου, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή ζήτησαν να περάσει το νοσοκομείο στο ΕΣΥ

Με στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο, με το οποίο επικυρώνεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του περασμένου Οκτωβρίου, για τη χορήγηση στο Ίδρυμα "Ερρίκος Ντυνάν" ασφαλιστική ενημερότητα για έναν ακόμη μήνα (31/1/2014), καθώς και προστασία από κατασχέσεις πιστωτών για το ίδιο διάστημα.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έρχεται να στηρίξει το Ίδρυμα, στη διαχείριση του οποίου βρίσκεται το νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν", προστατεύοντάς το από τους πιστωτές του, αλλά και δίνοντάς του τη δυνατότητα να εισπράξει οφειλές από τον ΕΟΠΥΥ, με την ελπίδα ότι απ' τις διαπραγματεύσεις στις οποίες βρίσκεται η Διοίκηση του Ιδρύματος με επιχειρηματικούς κύκλους, θα προκύψει βιώσιμη λύση που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, "έχουμε βάσιμες πληροφορίες πως ολοκληρώνεται η διαδικασία μεταβίβασης του γνωστού δανείου από την Τράπεζα Κύπρου στην Τράπεζα Πειραιώς - κάτι που είναι στην ουσία η αφετηρία για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του νοσοκομείου. Αυτό μπορεί το επόμενο διάστημα να μας οδηγήσει σε μία βιώσιμη λύση, για τη λειτουργία του Ιδρύματος και του συγκεκριμένου νοσοκομείου" ανέφερε ο κος Μπέζας.

"Το Ίδρυμα είναι ολοφάνερο ότι είναι αιχμάλωτο των πιστωτών του - και μέχρι σήμερα, παρ' όλο που πέρασε ενάμισης χρόνος συζητήσεων και τρία χρόνια δημοσιότητας των προβλημάτων, δεν γνωρίζουμε ποιοι ακριβώς είναι οι πιστωτές" σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάς, ζητώντας να γίνει πλήρης διαχειριστικός έλεγχος στο Ίδρυμα. "Γιατί αποφεύγεται ο διαχειριστικός έλεγχος εδώ και ένα χρόνο; Γιατί θα αναδείκνυε πτυχές τρομερές και φοβερές: Μισθούς, προμήθειες, 140 πρόσωπα και συγγενικά πρόσωπα πολιτικών, φαίνονταν ότι εργάζονταν στο Ίδρυμα και πληρώνονταν χωρίς να πατούν το πόδι τους" παρατήρησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Π. Κουρουμπλής.

Κατά τη συζήτηση της Πράξης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιφυλαχθεί για την τελική του στάση, δεδομένου ότι η τροπολογία εξασφαλίζει τουλάχιστον συνθήκες για είσπραξη δεδουλευμένων από τους εργαζόμενους του Ιδρύματος, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι επί οκτώ μήνες. Η τελική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο, υπήρξε αρνητική, τόσο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσφυγή της κυβέρνησης σε μία ακόμη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (την 24η μέσα σε ένα χρόνο), όσο και με την πρόταξη του επιχειρήματος πως η παράταση της εκκρεμότητας δεν συνιστά λύση για το Ίδρυμα.

"Όταν έχει εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν μπορούμε να εμφανιστούμε ανακόλουθοι και να πούμε στους εργαζόμενους πως "κακώς συνεχίσατε να υπάρχετε και κακώς παίρνετε την ασφαλιστική κάλυψη για να έχετε τις συναλλαγές σας με τον ΕΟΠΥΥ και τους προμηθευτές"" απάντησε η εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη. "Το να μην κυρώνεις πολλές Πράξεις είναι ένα θέμα, αλλά το να μην δέχεσαι καμία, είναι μια στάση που δεν μπορεί να ισχύει στο πλαίσιο που κινούμαστε. Η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει εκ του ασφαλούς...".

"Οι εισηγητές όλοι, ήσαν σαφείς: Κανείς δεν θέλει να βρεθούν οι εργαζόμενοι στο δρόμο χριστουγεννιάτικα. Δεν έχει νόημα η αρνητική ψήφος, πλην της αποφυγής ανάληψης κάποιας ευθύνης" σχολίασε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Θετική ψήφο έδωσε η ΔΗΜΑΡ, η οποία είχε επιφυλαχθεί αρχικώς για την τελική της απόφαση. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Β. Οικονόμου, υποστήριξε πως "πέραν των τριών λύσεων που μας υποδεικνύονται - ιδιωτικοποίηση του Ιδρύματος, πλήρη κρατικοποίηση και λουκέτο - εμείς αντιπροτείνουμε να αναλάβουν τη λειτουργία της μονάδας οι εργαζόμενοι, με κρατική στήριξη και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων".

Απεναντίας, ο ειδικός αγορητής των ΑΝ.ΕΛ., Π. Μελάς, δήλωσε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει, καθώς οι συνεχείς Πράξεις δεν επιφέρουν καμία βελτίωση της θέσης του νοσοκομείου: "Η διάσωση μπορεί να γίνει είτε με επενδυτή, με την προϋπόθεση να κρατήσει τους εργαζόμενους, είτε να περάσει το νοσοκομείο σε άμεσο κρατικό έλεγχο με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος, υπό τη σκέπη του «Ερυθρού Σταυρού»" υποστήριξε ο κος Μελάς.

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Γ. Λαμπρούλης διαπίστωσε "χρεοκοπία της μεικτής οικονομίας και του "μοντέλου Ντυνάν", το οποίο όλες οι κυβερνήσεις στήριζαν ως πρότυπο λειτουργίας και για τα άλλα νοσοκομεία του δημόσιου τομέα". Το ΚΚΕ καταψήφισε την Πράξη, σημειώνοντας πως "δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την πληρωμή των οφειλών στους εργαζομένους" και πως "η κυβέρνηση αξιοποιεί την αγωνία τους, προκειμένου να εκβιάσει την εκδοχή της επιχειρηματικής λύσης που θα επιδεινώσει ακόμα παραπάνω τη θέση τους".

Για λογαριασμό της Χρυσής Αυγής, ο Δ. Κουκούτσης ζήτησε να περάσει το νοσοκομείο στο ΕΣΥ, εκτιμώντας πως "δεν προκύπτει έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επειγούσης και απρόβλεπτης ανάγκης για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας του, αλλά μόνιμη κάλυψη του Ιδρύματος από τους πιστωτές του". Κατήγγειλε δε, την οικονομική κακοδιαχείριση του Ιδρύματος, κατηγορώντας την δημοσιογράφο 'Αννα Παναγιωταρέα, πως "σπαταλούσε 200.000 ευρώ το χρόνο για δημόσιες σχέσεις με επωνύμους πολίτες και κρατικούς αξιωματούχους".

SHARE:

24Media Network