“Ασπιρίνες” τα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια διαβλέπει η αντιπολίτευση

Διαβάζεται σε 4'
“Ασπιρίνες” τα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια διαβλέπει η αντιπολίτευση
AP

“Μικρό καλάθι” από τα κόμματα του κέντρου και της αριστεράς για τα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα. Επιμένουν σε πλαφόν στις τιμές και σε μείωση του ΦΠΑ

Υπό την ασφυκτική πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδίως από τον χώρο του κέντρου και της αριστεράς, ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση «πακέτο» μέτρων για την ακρίβεια, το οποίο προανήγγειλε στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός. Ήδη πάντως τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς φαίνεται να προεξοφλούν πως τα όποια μέτρα θα βρίσκονται πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

Άλλωστε στο επίκεντρο των θέσεων των κομμάτων αυτών βρίσκονται μέτρα μείωσης του ΦΠΑ ή θέσπισης «πλαφόν» στις τιμές των προϊόντων και των αγαθών κοινής ωφέλειας. Στοιχεία που δεν φαίνεται πως θα περιέχονται στις ανακοινώσεις που θα γίνουν από το αναπτυξιακό επιτελείο της κυβέρνησης.

Παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα για θέματα της ακρίβειας είναι συνεχείς. Με τον ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα να ζητά την θέσπιση πλαφόν στις τιμές του βρεφικού γάλακτος και των σχετικών προϊόντων. Όπως επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη «στην Ελλάδα, οι γονείς πληρώνουν το βρεφικό γάλα έως και 213% παραπάνω από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση στρέφει τα βέλη της προς τον πρωθυπουργό τονίζοντας πως αν και το πρόβλημα το παραδέχεται δεν έχει ανακοινώσει οποιοδήποτε μέτρο για την επίλυση του προβλήματος.

Στο επίκεντρο της πολιτικής του έχει το θέμα της ακρίβειας το ΠΑΣΟΚ. Με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει ταχθεί πολλές φορές υπέρ της άμεσης μείωσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα τρόφιμα με παράλληλους ελέγχους στην αγορά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει καταγγείλει την κυβέρνηση πως έχει μετατρέψει σε «εργαλείο» την ανέχεια των πολιτών εισπράττοντας δισεκατομμύρια ευρώ από την έμμεση φορολογία.  Μάλιστα ο τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ σε πρόσφατη ανακοίνωσή του επισήμανε ότι πως την χρονιά που πέρασα «η αθροιστική επιβάρυνση από τις τιμές των τροφίμων έχει ξεπεράσει το 25% την τελευταία διετία και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει χάσει οριστικά τη μάχη με την ακρίβεια. Γι’ αυτό, επιμένει σε αδιέξοδες πολιτικές που αντί να υπηρετούν τη διάσωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, προστατεύουν αποκλειστικά τη διάσωση της επικοινωνιακής της εικόνας». Τονίζει μάλιστα πως «μόνοι κερδισμένοι από τα κυβερνητικά μέτρα είναι οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, που θησαυρίζουν με τζίρους δισεκατομμυρίων ευρώ εις βάρος των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης και των πιο ευάλωτων, και επιστρέφουν στο ελληνικό Δημόσιο ψίχουλα μέσω προστίμων, που τους επιβάλλονται μόνο κατόπιν πίεσης από την κοινή γνώμη»/

Ξεκάθαρη εκτίμηση και από το ΚΚΕ που ήδη έχει σπεύσει να ξεκαθαρίσει πως «οποιαδήποτε μέτρα-ασπιρίνες κι αν ανακοινώσει η κυβέρνηση, η κατάσταση για τους εργαζόμενους θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, όσο παραμένουν οι πραγματικές αιτίες πίσω από το φαινόμενο της ακρίβειας. Αυτό δείχνει, άλλωστε και η πρόσφατη πείρα των “καλαθιών” και των “pass”.Η πραγματικότητα είναι ότι η λαϊκή οικογένεια “ματώνει” για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε κάθε τομέα, ανάμεσά τους και οι εταιρείες τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ, που μετρούν τεράστια αύξηση στην κερδοφορία τους, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται πλέον να προμηθευτούν ακόμα και τα πιο αναγκαία είδη». Ως αντιπρόταση το ΚΚΕ έχει ζητήσει να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις που έχει καταθέσει στο κοινοβούλιο «για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο για κάθε παιδί, κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε ρεύμα και καύσιμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος».

Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς έχει επίσης κατατεθεί πρόταση για «μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, πραγματικού έλεγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας» ενώ ετοιμάζεται και καμπάνια για την ακρίβεια. Επίσης ο Αλέξης Χαρίτσης έχει αναφερθεί στοχευμένα στην τιμή του ρεύματος επισημαίνοντας ότι υπάρχει «μία χονδρεμπορική αγορά ρεύματος  η οποία είναι η πιο ακριβή σε όλη την Ευρώπη  ακριβώς γιατί λειτουργεί με ολιγοπώλιακούς όρους,  λειτουργεί με όρους καρτέλ. Και αυτό είναι ένα “επίτευγμα”  της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό το οποίο χρειάζεται να γίνει είναι να υπάρξει μία σοβαρή κρατική προσπάθεια για αποκλιμάκωση των τιμολογίων του ρεύματος  που αυτή τη στιγμή βασανίζουν την ελληνική οικονομία,  βασανίζουν την ελληνική κοινωνία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα