Άστραψε και βρόντηξε η Κωνσταντοπούλου για τις τηλεοπτικές άδειες: Αποφασίζετε και διατάζετε

Άστραψε και βρόντηξε η Κωνσταντοπούλου για τις τηλεοπτικές άδειες: Αποφασίζετε και διατάζετε

"Αυτό που συμβαίνει σήμερα σε επίπεδο Ανεξαρτήτων Αρχών, Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και των λοιπών Ανεξαρτήτων Αρχών είναι μία εκτροπή" αναφέρει η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε ομιλία της στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών (Vid)

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες και την λειτουργία του ΕΣΡ, κάνοντας λόγο για "εκτροπή".

"Δεν επιτρέπεται εσείς που γνωρίζετε να λέτε ότι δεν υπάρχει Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν τέσσερις συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, και η Αρχή Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όλες συναφείς και με το έργο της Διοικητικής Δικαιοσύνης. Όλες προοριζόμενες ακριβώς να αντιμετωπίσουν εκείνα τα οποία δεν θα έπρεπε να απασχολούν την Διοικητική Δικαιοσύνη", σημείωσε στην ομιλία της στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών.

"Είναι ψευδές, και πραγματικά οχληρό, να ισχυρίζεστε ότι δεν υπάρχει Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ενώ γνωρίζετε ότι η Κυβέρνηση με εκπρόθεσμη τροπολογία της τελευταίας στιγμής, την οποία ονόμασε «νομοτεχνική βελτίωση» έπαυσε όλα τα μέλη, όλα τα εν ενεργεία μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και με αυτήν τη διάταξη, που προοριζόταν φωτογραφικά για τα εν ενεργεία μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, κατάφερε να διαλύσει και να απενεργοποιήσει όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές", συνέχισε.

Για να συμπληρώσει: "Γνωρίζετε ότι μέλη της κυβέρνησης είπαν "τι τις θέλουμε τις Ανεξάρτητες Αρχές"; και το λέω σε αυτήν εδώ τη Γενική Συνέλευση γιατί ίσως να ακούσουμε και αντίστοιχες διατυπώσεις για τη Δικαιοσύνη, «τι τη θέλουμε τη Δικαιοσύνη όταν μπορούμε να αποφασίζουμε και να διατάσσουμε;». Γνωρίζετε ότι αυτό που συμβαίνει  σήμερα σε επίπεδο Ανεξαρτήτων Αρχών, Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και των λοιπών Ανεξαρτήτων Αρχών είναι μία εκτροπή, την οποία η Κυβέρνηση αποφάσισε Δεν προέκυψε ούτε από τον κακό καιρό ούτε από την κακή μοίρα μας".

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος στην ομιλία του υποστήριξε ότι υπάρχει ένα ζήτημα μετάφρασης των εδαφίων του Συντάγματος, ωστόσο το γεγονός ότι δεν υπάρχει ΕΣΡ αυτή τη στιγμή για να δώσει άδειες οδηγεί την κυβέρνηση σε νομοθέτηση. "Για το ζήτημα το συνταγματικό που έχει προκύψει, είναι ένα ζήτημα μετάφρασης των δυο εδαφίων (αρ.15 και 101Α)", είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

"Ακόμη όμως κι αν ισχύει αυτό που λέει η αντιπολίτευση, ότι δηλαδή το ΕΣΡ είναι υπεύθυνο για την αδειοδότηση, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ΕΣΡ. Ακούω την άποψη να αναβιώσει το ΕΣΡ, όμως αυτή τη στιγμή υπάρχει το ζήτημα της ανύπαρκτης σύνθεσης του. Όταν το ίδιο το Σύνταγμα παραπέμπει στο ΕΣΡ και αυτό δεν υπάρχει, πρέπει να δώσουμε μια λύση γιατί το ίδιο το Σύνταγμα ζητά να υπάρχει έλεγχος του κράτους στα ζητήματα των ΜΜΕ. Άλλωστε με βάση την αρχή της επιείκειας, αν το σύνταγμα ορίζει κάτι και αυτό δεν υπάρχει, τότε ο εφαρμόστης θα πρέπει να γίνει και νομοθέτης", ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Παρασκευόπουλος.

"Λυπάμαι πολύ που άκουσα και μια απόπειρα επηρεασμού δικαστικής κρίσης, υπήρξαν ευτυχώς τα αντανακλαστικά αμέσως, σε σχέση με την εκτροπή που σημειώθηκε ως προς την διάλυση, με κυβερνητική απόφαση, των ανεξάρτητων αρχών", απάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου και τόνισε πως η ευθύνη είναι της Κυβέρνησης που προχώρησε που προχώρησε σε απενεργοποίηση των Ανεξάρτητων Αρχών.

"Θα ήθελα να σας καλέσω, όπως έχω κάνει και πέρυσι και πρόπερσι, και αντιπρόπερσι από αυτό εδώ το βήμα με άλλες ιδιότητες, να προστατεύσετε την κοινωνία και την Δημοκρατία, να προστατεύσετε εντέλει την Δικαιοσύνη από αυτήν την μνημονιακή απολυταρχία που απειλεί και, τελικά, σκοτώνει", κατέληξε η πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Ολόκληρη την ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ζωή Κωνσταντοπούλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας σε Κωνσταντοπούλου: 'Άμα θέλω να τους τρελάνω όλους, θα κάνω εσένα Πρόεδρο της Βουλής'

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Μια νύχτα μαγική σαν την Αργεντινή, να δούμε στο ελικόπτερο Αλέξη ποιος θα μπει

Ο Τσίπρας μίλαγε στη Βουλή, η Ζωή του απαντούσε σε πραγματικό χρόνο

SHARE: