Άτυπο πρωινό εργασίας υπουργών Εξωτερικών με πρωτοβουλία Δένδια παρουσία Ντιμιτρόφ

Άτυπο πρωινό εργασίας υπουργών Εξωτερικών με πρωτοβουλία Δένδια παρουσία Ντιμιτρόφ
Ο Νίκος Δένδιας. Eurokinissi

Η ελληνική πλευρά αναλαμβάνει πρωτοβουλία για το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ στα Βαλκάνια. Παρόντες οι ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας.

Πρωτοβουλία της ελληνικής διπλωματίας πραγματοποιείται τη Δευτέρα το πρωί, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας διοργανώνει άτυπο πρωινό εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με προσκεκλημένους τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, καθώς και τον ασκούντα χρέη Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάϊ.

Πρόκειται, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, για μια ιδιαίτερα καίρια πρωτοβουλία, καθώς θα δώσει την ευκαιρία για μια γόνιμη, με άτυπο χαρακτήρα, ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εταίρων για το πως θα πρέπει να προχωρήσει η συζήτηση σχετικά με τη διεύρυνση, στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου αλλά και των γαλλικών προτάσεων αναφορικά με τη μεθοδολογία της διεύρυνσης.

Αυτό προκύπτει άλλωστε και από την επιβεβαιωμένη συμμετοχή άνω των 20 Υπουργών Εξωτερικών τη ΕΕ, που υπερβαίνει κατά πολύ, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, τη συνήθη συμμετοχή σε αντίστοιχες εκδηλώσεις.

Στους συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Δανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Σουηδίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας. Η Ε. Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί από τον αρμόδιο Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρέλι, καθώς και από τη Γενική Γραμματέα της ΕΥΕΔ, Χέλγκα Σμιτ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα