Αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο: Συμμαχία του Νότου για ευρωπαϊκή λύση

Αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο: Συμμαχία του Νότου για ευρωπαϊκή λύση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο EU MED 9 στην Αθήνα eurokinissi

Οι ηγέτες της EU MED συμφώνησαν ότι πρέπει να αντιμετωπίσει από κοινού η Ευρώπη τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο, που οδηγούν σε ανατιμήσεις στο ρεύμα, καθώς και για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. “Δεν έχουμε ανάγκη από νέα λιτότητα” δήλωσε ο Μητσοτάκης.

Η Σύνοδος Κορυφής της EU MED στην Αθήνα εξελίχθηκε σε μία συμμαχία των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο όχι μόνο την αναβάθμιση του RescEU, αλλά και κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες κατά των ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο και για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να μην επανέλθει η Ευρώπη σε λιτότητα μετά το 2023, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι οι εννέα ηγέτες του Νότου της ΕΕ συμφώνησαν στην ανάγκη αποφυγής ενός νέου lockdown, ενώ συζήτησαν και για τις προκλήσεις της Τουρκίας στη Νοτιανατολική Μεσόγειο, αλλά και το προσφυγικό μεταναστευτικό.

Ξεχωριστό θέμα στην ατζέντα των εννέα ήταν η κλιματική κρίση, καθώς όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης καμία μεσογειακή χώρα δεν έμεινε εφέτος αλώβητη από πυρκαγιές, την ώρα που ο Βορράς της ΕΕ δοκιμαζόταν από πλημμύρες. “Καθώς ο κίνδυνος είναι κοινός, κοινή θα πρέπει να είναι και η άμυνά μας|. Οι κατευθύνσεις που δίνει η διακήρυξη των Αθηνών για το περιβάλλον, που συνυπογράψαμε σήμερα, είναι σαφείς. Συντονιζόμαστε οι εννέα χώρες του ευρωπαϊκού Νότου για προστατεύουμε τα δάση μας και τις θάλασσές μας. Διεκδικούμε έναν ισχυρότερο μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Προχωρούμε στην ανταλλαγή τεχνολογίας και μέσων πρόληψης για να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις της φύσης”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα αναφερόμενος στους πράσινους ευρωπαϊκούς στόχους για γρήγορη απεξάρτηση της ΕΕ από ρυπογόνες πηγές ενέργειας δήλωσε ότι οι εννέα ηγέτες του Νότου: “Ζητάμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο την πρόκληση των αυξημένων τιμών φυσικού αερίου, καθώς αυτές έχουν επιπτώσεις στις τιμές του ρεύματος σε όλες τις οικονομίες μας”.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι για τη Σύνοδο της EU MED αποτελεί προτεραιότητα η ασφάλεια και η σταθερότητα σε όλο το εύρος της Μεσογείου και κάλεσε τη γειτονική Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο, στην Ελλάδα και συνολικά στην περιοχή. Επισήμανε ότι οι σχέσεις της Ευρώπης με την Άγκυρα καταγράφονται αναλυτικά σε όλα τα πρόσφατα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και τώρα στέλνουν και τα μεσογειακά κράτη το δικό τους μήνυμα. “Πρόκειται για μία ακόμη παράμετρο που αναδεικνύει την αναγκαιότητα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης τη χάραξη του δικού της δρόμου στην άμυνα, στην ασφάλεια, στην ενέργεια, στην οικονομία, στην υγεία. Είναι προβλήματα που θέτουν πια επιτακτικά στο τραπέζι τα ίδια τα γεγονότα. Αλλά και οι πρόσφατες αναδιατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Εντατική συνεργασία με την Τουρκία για το προσφυγικό λόγω Αφγανιστάν

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η πολιτική διακήρυξη της EU MED είναι ξεκάθαρη απέναντι σε υβριδικές απειλές, όπως η εκμετάλλευση των μεταναστευτικών ροών και η μετατροπή τους σε μοχλούς πίεσης.

Χαρακτήρισε στη σκιά των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν επιτακτική την ανάγκη εξάρθρωσης των παράνομων δικτύων διακίνησης ανθρώπων. “Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης πρέπει να προστατευτούν και πρέπει να εντατικοποιηθεί και συνεργασία μας με χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στο Αφγανιστάν, όπως η Τουρκία, προκειμένου οι πρόσφυγες να μπορούν να μείνουν κοντά στις εστίες τους” πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και διαμήνυσε: “Δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη του φαινομένου των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών που βιώσαμε το 2015”.

Όχι σε νέο lockdown

Οι ηγέτες της EU MED όπως ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός χαιρέτησαν την ευρωπαϊκή εμβολιαστική στρατηγική. “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κίνδυνος στις χώρες μας περιορίζεται στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί”, εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: “Θα επιμείνουμε να κερδίσουμε τη μάχη της πειθούς. Η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα δεν μπορούν να ανασταλούν για μία φορά, όταν οι χώρες του νότου και η Ελλάδα έχουν τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης. Το άμεσο στοίχημα είναι να συνεχιστεί η οικονομική πρόοδος παράλληλα με την εξάπλωση των εμβολιασμών”.

“Δεν έχουμε ανάγκη από λιτότητα, αλλά προοπτική”

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι το επόμενο που θα απασχολήσει τη Σύνοδο των χωρών του Νότου και συνολικά την ΕΕ σε λίγο καιρό είναι το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Υποστήριξε ότι το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας μετά το 2023 “θα πρέπει να αξιοποιεί θετικά τις εμπειρίες του προηγούμενου αποφεύγοντας τις αστοχίες του” και πρόσθεσε: “Άλλωστε ειδικά ο ευρωπαϊκός Νότος απέδειξε ότι δεν έχει ανάγκη από λιτότητα αλλά προοπτική και αυτή είμαστε έτοιμοι να υπηρετήσουμε”.

Η Ελλάδα λοιπόν μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Κροατία, θα διαπραγματευθούν με τη νέα γερμανική κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις γερμανικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, ώστε το 2023 μετά την περίοδο χαλάρωσης λόγω κορονοϊού, η ΕΕ να μην επιστρέψει σε ασφυκτικές δημοσιονομικές πολιτικές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα