Χαϊκάλης: Από την ΠΟΛΑΝ, στους ΑΝΕΛ και την κυβέρνηση. Το DVD και η εκλογή Προέδρου

Χαϊκάλης: Από την ΠΟΛΑΝ, στους ΑΝΕΛ και την κυβέρνηση. Το DVD και η εκλογή Προέδρου
Second parliamentary voting for the election of the new Greek President, in Athens, Dec. 23, 2014 / , , 23 , 2014 Nick Paleologos / SOOC

Ο νέος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων ήταν από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ που αντιδρούσαν στη στήριξη της συμφωνίας. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε έρθει στο επίκεντρο μετά τις καταγγελίες του για απόπειρα χρηματισμού του προκειμένου να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο νέος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παύλος Χαϊκάλης ήταν από τους βουλευτές των Ανεξάρτητους Έλληνες που αντιδρούσαν στη στήριξη της συμφωνίας και των συνακόλουθων μέτρων.

Ενστάσεις είχε ήδη για την πρόταση της κυβέρνησης την περασμένη Παρασκευή (στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας πριν την ψηφοφορία είχε ζητήσει οι βουλευτές των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν κατά συνείδηση) και επείσθη κατόπιν εντατικών διαβουλεύσεων να πει “ναι”.

Στην ψηφοφορία όμως της επόμενης εβδομάδας θα είναι μέλος της κυβέρνησης, στην οποία ενισχύεται η συμμετοχή των ΑΝΕΛ, που τελικά κινήθηκαν συντεταγμένα και την Τετάρτη στην ψήφιση της συμφωνίας μετά από ένα πρόσθετο μασάζ με την τροποποίηση τελευταία στιγμή του νομοσχεδίου: Το πρώτο άρθρο για την επικύρωση της απόφασης της Συνόδου αφαιρέθηκε και ενσωματώθηκε στην αιτιολογική έκθεση.

Ο κ.Χαϊκάλης αναλαμβάνει για πρώτη φορά κυβερνητικό πόστο και μάλιστα σε ένα ευαίσθητο τομέα. Στη Βουλή μπήκε το Μάιο του 2012 με τους ΑΝΕΛ, το κόμμα που είχε σχηματίσει ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος είχε τεθεί εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας από τον Αντώνη Σαμαρά επειδή καταψήφισε την κυβέρνηση Παπαδήμου, με βουλευτές που ο πρώην πλέον πρόεδρος της Ν.Δ είχε διαγράψει το Φεβρουάριο του 2012 επειδή καταψήφισαν το δεύτερο μνημόνιο.

Κάποτε όμως ο κ.Χαϊκάλης ήταν… σαμαρικός. Για την ακρίβεια στις εκλογές του 1993 ήταν υποψήφιος βουλευτής με την Πολιτική Άνοιξη του κ.Σαμαρά, στην εκλογική περιφέρεια Αχαϊας. Ελαβε 1.006 σταυρούς προτίμησης και ήλθε πέμπτος ανάμεσα στους 11 υποψήφιους του κόμματος. Με τους ΑΝΕΛ πολιτεύεται στην περιφέρεια Αττικής.

Η καταγγελία για δωροδοκία

Το όνομα του κ.Χαϊκάλη (που ήταν βέβαια πριν την πολιτική διάσημος ως κωμικός ηθοποιός με μεγάλη καριέρα στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο) βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σκανδάλου που απασχόλησε έντονα την επικαιρότητα στις 19 Δεκεμβρίου 2014, όταν ο παλιός του φίλος Λάκης Λαζόπουλος (με τον οποίο είχαν συνεργαστεί στους Δέκα Μικρούς Μήτσους) κατήγγειλε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον Ant1 πως πρόσωπο γνωστό σε πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους είχε αποπειραθεί να δωροδοκήσει βουλευτή για να ψηφίσει τον πρότεινόμενο από τη Ν.Δ Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ.Χαϊκάλης επιβεβαίωσε την καταγγελία λίγο αργότερα στην ίδια εκπομπή, δηλώνοντας πως έχει και οπτικοακουστικό υλικό. Εν συνεχεία έδωσε συνέντευξη τύπου μαζί με τον κ.Καμμένο, στην οποία παρουσιάστηκε DVD με την καταγραφή συνομιλίας του βουλευτή, έγινε λόγος για ολόκληρη επιχείρηση εν γνώσει της εισαγγελίας (ο κ.Χαϊκάλης εφέρετο αφού ενημέρωσε τον πρόεδρο του κομματος του και τις αρχές να πήγε στη συνάντηση με κάμερα- ρολόι για να καταγράψει τη δωροδοκία) και καταγγέλθηκε από τον κ.Καμμένο ότι είχε γνωρίσει το μεσάζοντα στο γραφείο του κ.Σαμαρά.

Από την πλευρά του πάντως ο Γιώργος Αποστολόπουλος, τον οποίο Καμμένος- Χαϊκάλης ονομάτισαν ως το μεσάζοντα και ο οποιος αποδείχθηκε κουμπάρος του βουλευτή, κατέθεσε στον εισαγγελέα πως ο κ.Χαϊκάλης ήταν που του άφηνε υπονοούμενα ότι θα δεχόταν ανταλλάγματα για την ψήφο του καθώς είχε οικονομικά προβλήματα και ο ίδιος τον δάνειζε. Ο κ.Χαϊκάλης από την πλευρά του προσήλθε στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, με τον ισχυρισμό ότι τα χρήματα που πήρε από τον Γιώργο Αποστολόπουλο αποτελούν τμηματική εξόφληση ποσού που του είχε δανείσει.

Τελικά η υπόθεση με απόφαση του εισαγγελέα Εφετών Πάνου Παναγιωτόπουλου μπήκε στο αρχείο, με το σκεπτικό οτι δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης για την κακουργηματική πράξη δωροδοκίας βουλευτή. Ο εισαγγελέας δέχθηκε ότι τον ισχυρισμό Αποστολόπουλου ότι οι συναντήσεις δεν είχαν πολιτικά κίνητρα, αλλα πραγματοποιήθηκαν για να προβοκάρει το βουλευτή και στην έκθεση του απέκλεισε με κάθετο τρόπο τυχόν εμπλοκή τραπεζικού, επιχειρηματικού ή κυβερνητικού παράγοντα ως εντολέα του Γ.Αποστολόπουλου στην υπόθεση  των καταγγελιών περί απόπειρας δωροδοκίας του βουλευτή των ΑΝΕΛ.

Οι ΑΝΕΛ σε κάθε περίπτωση κινήθηκαν συντεταγμένα στις ψηφοφορίες για Πρόεδρο Δημοκρατίας, που οδήγησαν στις πρόωρες εκλογές και κατάφεραν παρά τις δυσμενείς δημοσκοπικές προβλέψεις να μπουν ξανά στη Βουλή στις 25 Ιανουαρίου, αλλά και στην κυβέρνηση ως εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο και δη με τον Αλέξη Τσίπρα ακολοθούν έκτοτε κοινή πορεία.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα