Χαρίτσης: Το σχέδιο Μητσοτάκη είναι σχέδιο εσωτερικής υποτίμησης

Ο Αλέξης Χαρίτσης
Ο Αλέξης Χαρίτσης EUROKINISSI

Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι με το σχέδιο Μητσοτάκη η χώρα επιστρέφει "στα πρώτα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης".

«Το σχέδιο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της ύφεσης, είναι ένα σχέδιο εσωτερικής υποτίμησης, που επιστρέφει τη χώρα στα όσα ζήσαμε τα πρώτα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, την περίοδο 2010-14».

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο OpenTv, προσθέτοντας ότι πρόκειται για σχέδιο που «μεταφέρει το βάρος της κρίσης στους εργαζόμενους και βασίζεται στην επικράτηση της 'ανοσίας της αγέλης' στην οικονομία και την επιβίωση των ισχυρότερων».

Ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αφήνει στους εργαζόμενους τρεις επιλογές: είτε να αποδεχθούν μείωση μισθών 20%, είτε να δεχθούν το σχέδιο εκ περιτροπής εργασίας είτε να οδηγηθούν σε απολύσεις» και «μονιμοποιεί την αναστολή των συμβάσεων, κάτι που δεν γίνεται σε καμία άλλη χώρα».

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση «επιλέγει να μην στηρίξει τους μικρομεσαίους», χαρακτηρίζοντας «βαρύ ατόπημα την απουσία προγράμματος μη επιστρεπτέων ενισχύσεων».

Αυτό διότι, όπως εξήγησε, «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό έχουν ανάγκη την απευθείας ενίσχυση με ρευστότητα, ώστε να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους». Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παρουσιάσει το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», από τις 6 Απριλίου, με μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 3 δισ. ευρώ μη επιστρεπτέας ενίσχυσης».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστοίχισε τις προτάσεις του με τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές, όπως το μαξιλάρι ασφαλείας και τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, «κάτι που δεν έχει κάνει ακόμη η κυβέρνηση». «Αντίθετα, η μόνη απάντηση που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στο κοστολογημένο σχέδιο μας είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα», σχολίασε.

Επιπλέον ο κ. Χαρίτσης άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι είπε για μείωση προκαταβολής φόρου «με τεράστια ασάφεια». «Δεν διευκρινίστηκε ούτε το ύψος της, ούτε το ποιους αφορά, ενώ οι εξηγήσεις παραπέμφθηκαν για το μέλλον». Υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός μίλησε για ενισχύσεις 24 δισ. προσθέτοντας μήλα με πορτοκάλια».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Χαρίτσης
SHARE: