Χρέος και μετά μέτρα

Χρέος και μετά μέτρα

Αναμονή και αισιοδοξία για πολιτική συμφωνία ΔΝΤ και Βερολίνου υπάρχει στην ελληνική πλευρά. Στόχος είναι οι αποφάσεις για το χρέος από την Ουάσινγκτον να δρομολογήσουν την πιο εύκολη ψήφιση του πακέτου των μέτρων μέχρι τις 15 Μαΐου στη Βουλή

Το βλέμμα στραμμένο στα απανωτά σημερινά και αυριανά ραντεβού του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου τόσο με την Κριστίν Λαγκάρντ σήμερα νωρίς το απόγευμα όσο και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και με τον Πωλ Τόμσεν.

Στην ελληνική αποστολή τηρούν στάση αναμονής, υπάρχει ωστόσο μια δόση αισιοδοξίας πως στην αμερικανική πρωτεύουσα θα χαραχθεί ο κατάλληλος δρόμος για το χρέος  με τον πρωθυπουργό σε άρθρο του στην WSJ να τονίζει πως «ο έγκαιρος προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα δημιουργούσε πιο ομαλά δημοσιονομικά μονοπάτια και τον ζωτικό χώρο για βιώσιμη ανάπτυξη». «Είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας προς τους πιστωτές μας, παρά το πολιτικό κόστος που μπορεί να επιφέρουν», συμπληρώνει ο πρωθυπουργός δείχνοντας τη βούληση της ελληνικής πλευρά να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση των μέτρων.

Η αισιοδοξία πηγάζει και από το γεγονός ότι μέχρι και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε αυτή τη φάση, είχε ένα καλό λόγο για την ελληνική πλευρά. «Είναι πιο ρεαλιστικές οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης από του ΔΝΤ», τόνισε ο Γερμανός τσάρος της οικονομίας στέλνοντας τα πρώτα καλά μηνύματα από την Ουάσινγκτον.  Ασφαλώς προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως αυτή η αναφορά προκαλεί ένα νέο πεδίο έντασης μεταξύ του Ταμείου και του Βερολίνου που κανείς δεν γνωρίζει αυτή την ώρα που μπορεί να οδηγήσει. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η μεσοπρόθεσμη λύση κινείται πάνω στην επιστροφή των κερδών των ομολόγων που έχει η ΕΚΤ, αλλά και στην της κατάργηση της ποινής του 2% από το κούρεμα του 2012.

Αυτό που περιμένει το Μέγαρο Μαξίμου είναι στην Ουάσινγκτον να «κλειδώσει» μια άτυπη πολιτική συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου έτσι ώστε να δοθεί τέλος στο παιχνίδι των καθυστερήσεων που παιζόταν όλο το τελευταίο διάστημα.

Σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, που σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα κινηθεί κοντά στο 4% του ΑΕΠ και αναμένεται να είναι ένα ακόμα «όπλο» στην «φαρέτρα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων την Τρίτη 25 Απριλίου στην Αθήνα θα ξεκινήσει ουσιαστικά και η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να ρυθμίζει με τα τεχνικά κλιμάκια τις τελευταίες λεπτομέρειες για το staff level agreement. Άλλωστε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προέβλεψε πως αυτή η διαδικασία δε θα έχει άλλες δυσκολίες και θα τελειώσει γρήγορα.

Στη συνέχεια τα «δύσκολα» για την ελληνική κυβέρνηση θα μεταφερθούν στη Βουλή όπου ο στόχος είναι μέχρι τις 15 Μαΐου όλα να έχουν ψηφιστεί. Με βάση και τη δέσμευση που θα έχει πάρει η ελληνική πλευρά για το χρέος από το Μαξίμου δεν δείχνουν να ανησυχούν για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα