Χρυσοχοΐδης για κορονοϊό και Έβρο: Είμαστε κοντά με τους πολίτες – Αποτρέψαμε την εισβολή του Ερντογάν

Χρυσοχοΐδης για κορονοϊό και Έβρο: Είμαστε κοντά με τους πολίτες – Αποτρέψαμε την εισβολή του Ερντογάν
O Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. MotionTeam

«Οι Έλληνες είναι αξιοθαύμαστοι. Επέδειξαν απόλυτη υπακοή και σεβασμό στις επιταγές των ειδικών»-«Αποτρέψαμε την εισβολή που επιθυμούσε ο Ερντογάν» ανέφερε από την Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Σε ερωτήσεις σχετικά με τις συναθροίσεις στις πλατείες και τον ρόλο της Αστυνομίας, σε όλο το διάστημα των περιοριστικών μέτρων απάντησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά τις δηλώσεις για τα εγκαίνια στη Θεσσαλονίκη, του κοινού κέντρου διαχείρισης καθημερινότητας από την ΕΛ.ΑΣ. και τη Δημοτική Αστυνομία, ενώ πέρα από τα ζητήματα της πανδημίας του κορονοϊού, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρόσφατη κρίση στον Έβρο, με ευθείες αναφορές στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Στις δηλώσεις του ανέφερε:

«Οι Έλληνες είναι αξιοθαύμαστοι. Επέδειξαν απόλυτη υπακοή και σεβασμό στις επιταγές των ειδικών και στις συμβουλές τους, προκειμένου να παραμείνουμε στο σπίτι, και τελικώς νικήσαμε στην πρώτη μάχη της επιδημίας. Το δεύτερο βήμα είναι να μείνουμε ασφαλείς κυκλοφορώντας έξω. Το δικαίωμα του καθενός να κυκλοφορεί είναι δεδομένο, είναι συνταγματικό, είναι ατομικό και ανθρώπινο. Νομίζω ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Νομίζω ότι όλοι μας, μέρα με τη μέρα, αντιλαμβανόμαστε, με βάση τις συμβουλές των ειδικών, τους κινδύνους που περιλαμβάνει η έλλειψη απόστασης μεταξύ μας και είμαι βέβαιος ότι η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να είναι κοντά στους πολίτες, όπως ήταν αυτούς τους δυο μήνες, με σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του καθενός, με φιλική διάθεση, με συμβουλές, έτσι ώστε όλοι μαζί να περάσουμε και το δεύτερο βήμα μέχρις ότου, τελικώς μπορέσουμε να εξαφανίσουμε αυτόν τον αόρατο εχθρό που είναι μπροστά μας».

Αποτρέψαμε την εισβολή που επιθυμούσε ο Ερντογάν στον Έβρο

O υπουργός δεν παρέλειψε να σταθεί και στα όσα έχουν προηγηθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, κατά την πρόσφατη κρίση: «Η Ελληνική Αστυνομία, οι άνδρες και οι γυναίκες της, το τελευταίο χρονικό διάστημα δώσανε τη μάχη στον Έβρο, στα σύνορα, και απέτρεψαν την εισβολή που ήθελε να κάνει ο πρόεδρος Ερντογάν. Δεν πέρασαν και δεν τους πέρασε».

To 2021 ανατέλλει ένας καινούργιος χρόνος με τους Έλληνες να μπορούν να είναι αισιόδοξοι

«Ταυτόχρονα στην επιδημία, το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., με κίνδυνο της υγείας τους, χιλιάδες άνθρωποι ήταν καθημερινά στους δρόμους για να βοηθήσουν. Θα είμαστε κοντά στους πολίτες. Μαζί με τους πολίτες. Όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία. Θα βγούμε νικητές από την κρίση της πανδημίας, αλλά και την οικονομική που έρχεται. Να είστε βέβαιοι ότι ανατέλλει το 2021 ένας καινούργιος χρόνος, με τους Έλληνες να μπορούν να είναι αισιόδοξοι και κάθε μέρα, όλο και πιο δραστήριοι και ενεργοί».

Κοινό Κέντρο Διαχείρισης Καθημερινότητας από την ΕΛ.ΑΣ. και τη Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης

Προηγήθηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας της Θεσσαλονίκης, στην οποία προχώρησαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κώστας Ζέρβας.

Πρώτο βήμα η δημιουργία Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου για την καθημερινή λειτουργία της πόλης. Στόχος του Κέντρου είναι η συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των δημοτών και των υποδομών της πόλης, την επιτήρηση των κοινόχρηστων χώρων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη, την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και τη διαφύλαξη της ομαλής οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η συνεργασία των δύο υπηρεσιών, περιλαμβάνει δράσεις όπως:

  • Η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη και προστασίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης.
  • Η αμφίπλευρη επικοινωνία – πληροφόρηση για προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος και η συντονισμένη αντιμετώπισή τους.
  • Η διασφάλιση της ομαλής ροής της πόλης.
  • Η έγκαιρη αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων που επηρεάζουν την εικόνα της πόλης και τα οποία, όταν δεν αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά, καθίστανται εγκληματογόνα.
  • Ο σχεδιασμός και υλοποίηση πολιτικών και δράσεων πρόληψης σε καθημερινό επίπεδο.
  • Κοινές επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, τη διαχείριση της κυκλοφορίας, την αντιμετώπιση παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. και τη διασφάλιση της ελεύθερης κίνησης, την ασφάλεια και την προστασία μεγάλων εκδηλώσεων και την διαχείριση κατειλημμένων χώρων.
  • Η ευαισθητοποίηση για την ελαχιστοποίηση του κοινωνικού αποκλεισμού, την υποστήριξη ευαίσθητων ομάδων και την ενίσχυση του σεβασμού στη διαφορετικότητα.
  • Ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτικής Αστυνομίας.
  • Η προετοιμασία και συμμετοχή σε ερευνητικά και ευρωπαϊκά ή συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στους τομείς της ασφάλειας και της προστασίας.
  • Η διοργάνωση και υλοποίηση κοινών ενημερωτικών και επικοινωνιακών δράσεων για την προστασία από τις απειλές σε καθημερινό επίπεδο και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας.

Με το πέρας της παρουσίασης ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως «ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι το «στρατηγείο» της πόλης» και συμπλήρωσε ότι «αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφάλειας των Θεσσαλονικέων». Τόνισε επιπρόσθετα ότι «στόχος είναι να καταπολεμήσουμε τις εγκληματογόνες πράξεις, από το παραεμπόριο και τα ναρκωτικά, τις κλοπές και τις διαρρήξεις μέχρι την ανομία και την αταξία σε διάφορες περιοχές της πόλης».

Συνεχίζοντας έκανε λόγο για μία εμβληματική πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε τάχιστα και συμπλήρωσε πως «η υπόθεση της ασφάλειας πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε πόλης και κτήμα κάθε πολίτη».

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε πως η υλοποίηση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου υλοποιήθηκε σε διάστημα τριών μηνών. Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στην πρώτη επιχειρησιακή επιτυχία του Ενιαίου Κέντρου καθώς από εκεί έγινε ο συντονισμός εύρεσης εξαφανισμένου ανηλίκου, λίγες ημέρες πριν, σε μικρό χρονικό διάστημα. «Για τη δική μας Διοίκηση και εμένα προσωπικά, το ζήτημα της ασφάλειας και της ευταξίας είναι πολύ ψηλά στους στόχους μας» και συμπλήρωσε «μια πόλη, εάν δεν είναι ασφαλής, δεν μπορεί να πετύχει κανέναν από τους στόχους της». Ακολούθως αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία των τελευταίων οκτώ μηνών της ΕΛ.ΑΣ. με τη Δημοτική Αστυνομία καθώς όπως τόνισε «τα αποτελέσματα αυτής ήδη γίνονται αισθητά στην πόλη».

Μετά το πέρας των εγκαινίων ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης με θέμα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και ζητήματα ασφάλειας που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα