Crash test των δυο προτάσεων κάνει το Μέγαρο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Διαβάστε τι υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου για τη πρόταση των δανειστών, αλλά και τις συγκρίσεις που κάνει στα βασικά σημεία των δυο κειμένων

Η πρόταση που παρουσιάστηκε από τους θεσμούς στις Βρυξέλλες περιέχει σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους ακραίες θέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα, όπως επισημαίνουν, δεν ανταποκρίνονται, στις αλλαγές που είχαν αποδεχθεί στο Brussels Group.

Μάλιστα υπενθυμίζουν πως οι δύο πλευρές είχαν συγκλίνει σε μεταρρυθμίσεις, τις οποίες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ενσωμάτωσε στην πρότασή της, η πρόταση των δανειστών δεν τις εμπεριέχει.

Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου παραδέχονται πως η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δεν αντικατοπτρίζει τις αρχικές της θέσεις – όπως αυτές εκφράστηκαν στις προγραμματικές της δηλώσεις - αλλά είναι προϊόν υποχωρήσεων και συμβιβασμών στη βάση των επεξεργασιών του Brussels Group και των τεχνικών κλιμακίων.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, συναρτά την υπογραφή της συμφωνίας μόνο με λύση για το χρέος, καθώς και με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, όπως είχε τονίσει και ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του Economist, η όποια συμφωνία συναρτάται με τέσσερα βασικά σημεία:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να μπορέσει η χώρα να διασπάσει το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

β. Να μην υπάρξουν δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.

γ. Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στο φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα και τέλος

δ. Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

Την ίδια ώρα κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι θεσμοί ζητούν την ψήφιση όλων των μέτρων τον Ιούνιο και άμεση εφαρμογή τους από την 1η Ιουλίου 2015, ενώ θέλουν ακόμα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016.

Κυβερνητικές πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησαν να αποτυπώσουν και να συγκρίνουν τις δυο προτάσεις πάνω σε 8 βασικά σημεία:

1. Πρωτογενή πλεονάσματα

Τα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως υποστηρίζουν, έχουν τεράστιο ρόλο στην πορεία για την ανάπτυξη. Μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος μεταφράζεται σε 1,8 δισ. ευρω που διατίθεται στην πραγματική οικονομία και όχι στη μαύρη τρύπα του χρέους.

  2015 2016 2017 2018
Μνημόνιο Σαμαρά 3% 4,5% 4,5% 4,2%
Δανειστές 1% 2% 3% 3,5%
Κυβέρνηση 0,6% 1,5% 2,5% 3,5%

Συνολικά, όπως υπολογίζουν κυβερνητικές πηγές, στην 4ετία το όφελος για την ελληνική οικονομία είναι περίπου 14 δισ. ευρώ [ακόμα και αν δεν υπολογιστεί η ανάπτυξη του ΑΕΠ που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το ποσό]. Ανά έτος αναλογεί περίπου σε 3.6 δισ. ευρώ, 5.4 δισ. 3.6 δισ, 1.1 δις αντίστοιχα.

2. ΦΠΑ

Δανειστές: Επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ [1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο]. Άμεση εφαρμογή της κατάργησης όλων των εξαιρέσεων από 01/07/2015.

Συντελεστής ΦΠΑ Δανειστές Κυβέρνηση
6% - Φάρμακα, Βιβλία, Θέατρα
11% Φάρμακα, Τρόφιμα Σίτιση, Εφημερίδες, Ενέργεια, Περιοδικά, Ξενοδοχεία, Φρέσκα τρόφιμα, Νερό
23% Ενέργεια, Σίτιση Ειδική κατηγορία τροφίμων, αλλαντικά

Κυβέρνηση: Η εφαρμογή του νέου ΦΠΑ σε ξενοδοχεία, καταλύματα και νησιά [όπου καταργούνται οι εξαιρέσεις] θα εφαρμοστούν από την 1η Οκτωβρίου του 2015. Ουσιαστικά μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων [έστω και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα], ενώ σημαντικά μειώνονται και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

3. Συντάξεις - ΕΚΑΣ

Δανειστές:

·    Σύνταξη στα 67. Όσοι συνταξιοδοτούνται μετά την 30η Ιουνίου 2015 θα εισπράττουν ανταποδοτική σύνταξη και αφού συμπληρώνουν την ηλικία των 67 ετών.

·        Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ως το τέλος του 2016.

·        Περικοπές στις συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ τον χρόνο [1,8 δισ. ευρώ]

Κυβέρνηση:

·        Καμιά περικοπή σε συντάξεις.

·        Δεν θα θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

·        Αναστολή εφαρμογής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

·        Αντικίνητρα για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

 

4. Φάρμακα

Δανειστές: Αύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Επίσης αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα στο 11%, από το 6% που ζητάει η κυβέρνηση και το 6.5% που είναι σήμερα.

5. Ασφαλιστικό σύστημα

Οι δανειστές ζητούν:

·        Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων [γεγονός που αποδέχεται και η κυβέρνηση].

·        Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

·        Σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών με τη σύνταξη.

·        Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, που θα οδηγήσει στην εξάλειψή τους.

6. Εισφορά αλληλεγγύης

Η κυβέρνηση τροποποιεί τις κλίμακες της εισφοράς αλληλεγγύης. Στόχος της, όπως υποστηρίζουν, να πληρώσουν τα υψηλότερα εισοδήματα και όχι, ως συνήθως, οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι:

* 12.000 – 20.000 ευρώ                      0,7%

* 20.001 – 30.000 ευρώ                      1,4%

* 30.001 – 50.000 ευρώ                      2,0% [από 1,4%]

* 50.001 – 100.000 ευρώ        4,0% [από 2,1%]

* 100.001 – 500.000 ευρώ      6,0% [από 2,8%]

* Πάνω από 500.000 ευρώ`    8,0% [νέα κλίμακα]

7. Φορολογική δικαιοσύνη

Δανειστές:

·       Ζητούνται έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τα ακίνητα [όσα, δηλαδή, αποδίδει ο ΕΝΦΙΑ] για το 2015 και άλλα τόσα για το 2016, παρά την όποια μείωση των αντικειμενικών τιμών ζώνης.

·        Μεγάλη αύξηση της φορολογίας των αγροτών

·        Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών να γίνου ευκολότερες.

Κυβέρνηση:

·        Έκτακτη εισφορά στα κέρδη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων

·        Φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων

·        Φόρος πολυτελείας 13% από 10% [αεροσκάφη, ανεμόπτερα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, αυτοκίνητα των 2.500 κυβικών και άνω].

·        Τηλεοπτικές άδειες.

·        Είσπραξη προστίμων ΚΤΕΟ, ανασφάλιστων οχημάτων.

·        Περιστολή φοροδιαφυγής και αύξηση εσόδων από ΦΠΑ μέσω ελέγχων και νομοθετικής δυνατότητας επίλυσης υποθέσεων για να υπάρχει η δυνατότητα είσπραξης των προστίμων.

·        Πάταξη λαθρεμπορίου καυσίμων.

·        Έλεγχοι στις τραπεζικές συναλλαγές/μαύρο χρήμα.

·        Συνεργασία με αρχές χωρών όπου υπάρχουν αποκρυφθέντα κεφάλαια [ήδη υπάρχει τεχνική συνεργασία με Ελβετία].

8. Δημόσιο

Οι δανειστές ζητούν μεγάλες μειώσεις μισθών στο δημόσιο. Ιδιαίτερα στους χαμηλόμισθους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα μέτρα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Απόσταση 1,1 δισ. χωρίζει Ελλάδα - δανειστές. Μετωπική σύγκρουση υφεσιακών μέτρων και κόκκινων γραμμών

ΔΝΤ: Δεκτό το ελληνικό αίτημα συγχώνευσης των δόσεων. Πληρωμή και των τεσσάρων σε μία, στις 30 Ιουνίου

Τσίπρας σε Μέρκελ και Ολάντ: Το κείμενο που μου δώσατε, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό

SHARE:

24Media Network