Δε βλέπει λύση στο Σκοπιανό ο Κουτσούμπας

Δε βλέπει λύση στο Σκοπιανό ο Κουτσούμπας
Στιγμιότυπο από την συνάντηση του Πρωθυπουργου Αλέξη Τσίπρα με τον Γενικό Γραμματέα της Κέντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα,προκειμένου να τον ενημερώσει για τις επαφές του στο Νταβός, Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

O γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ εθέσε στον πρωθυπουργό το θέμα των αλυτρωτικών θέσεων εκ μέρους της γειτονικής χώρας

Την άποψη ότι δεν θα βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, εξέφρασε κατά την έξοδό από το Μέγαρο Μαξίμου ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών στο ζήτημα της ονοματοδοσίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ επανέλαβε στον κ. Τσίπρα ότι θα πρέπει να υπάρξει απάλειψη όλων των αλυτρωτικών επιδιώξεων της γειτονικής χωράς, γεγονός υψίστης σημασίας για το κόμμα του.

Αναλυτικά η δήλωση του Δ. Κουτσούμπα:

«Είχαμε μια -όσο γίνεται, φαντάζομαι, σε αυτές τις περιπτώσεις- αναλυτική ενημέρωση από τον κ. πρωθυπουργό. Αυτό που είπα και μέσα, στην αρχή της συνάντησής μας, είναι ότι κρατάμε μικρό καλάθι.Εξακολουθούν -και μετά την ενημέρωση- να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για τις εξελίξεις με τις γειτονικές χώρες, συνολικά με τα Βαλκάνια, με την πολιτική του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και όλα όσα συμβαίνουν αυτό το διάστημα γύρω από αυτά τα ζητήματα. Εκφράσαμε την άποψη του ΚΚΕ, η οποία είναι σταθερή, συνεπής, με τις αρχές που διέπουν και τις διεθνείς σχέσεις και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και των λαών της περιοχής και όλου του κόσμου. Ότι δηλαδή οποιαδήποτε ονομασία και ονοματολογία, δεν είναι κάποια απλά βαφτίσια μιας γειτονικής δημοκρατίας, ούτε είναι το κυρίαρχο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή. Τα κυρίαρχα ζητήματα είναι ο αλυτρωτισμός, είναι η μη επαναχάραξη συνόρων και η αλλαγή των συνόρων που θα είναι πάντα βαμμένη με το αίμα των λαών. Και βεβαίως αναφέραμε την αναγκαιότητα ότι θα πρέπει -άσχετα από τις όποιες διαπραγματεύσεις, από τις σχέσεις καλής γειτονίας, που πρέπει να υπάρχουν με γειτονικές δημοκρατίες, τόσο με τα Σκόπια, όσο και με την Αλβανία ή με άλλες χώρες- το κύριο ζήτημα να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός, εφόσον δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος, αλλαγή όλων αυτών που οδηγούν σε εθνικιστικές και αλυτρωτικές διαθέσεις και βεβαίως δημιουργούν προβλήματα απαράδεκτων διεκδικήσεων ενάντια στην χώρα μας ή ενάντια σε άλλους λαούς. Κι απ’ αυτήν τη σκοπιά χρειάζεται επαγρύπνηση, όχι μόνο των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών ηγεσιών, χρειάζεται επαγρύπνηση του ελληνικού λαού».

Μετά τη συνάντηση αισθάνεστε ότι οδεύει προς λύση το Σκοπιανό;

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα αυτή τη στιγμή».

Σας άφησε ο πρωθυπουργός να διαφανεί ότι δεν ποντάρει στον κ. Καμμένο;

«Ο κ. Καμμένος έχει τη δική του άποψη. Το τι θα κάνει φαντάζομαι δεν το ξέρει ούτε ο κ. πρωθυπουργός».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα