Δεν πέρασε το άρθρο 3 για τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους

Βουλή
Βουλή EUROKINISSI

Απορρίφθηκε - σύμφωνα με πληροφορίες- η προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος για τη θρησκευτική ουδετερότητα, όπως φαίνεται να προκύπτει από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Δεν «πέρασε» η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατοχύρωση του θρησκευτικά ουδέτερου κράτους, σύμφωνα με πληροφορίες. Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την Αναθεώρηση του Συντάγματος δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση, υπάρχουν όμως πληροφορίες ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση της διάταξης 3,1 του Συντάγματος δεν έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 151 ψήφων. Δεδομένου ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστηριχθεί επίσης από το Ποτάμι και την ΔΗΜΑΡ, οι «διαρροές» φαίνεται ότι προέρχονται από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε την αναθεώρηση του άρθρου 3 για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας ώστε να επισημαίνεται ότι «η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη». Η αναφορά σε «επικρατούσα θρησκεία» που υπάρχει στο σημερινό Σύνταγμα διατηρούνταν και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπερψηφίστηκαν οι υπόλοιπες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 3

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις υπόλοιπες διατάξεις του άρθρου 3 έχουν υπερψηφιστεί, συμπεριλαμβανόμενης της ερμηνευτικής δήλωσης ότι «ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και δεν επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει επίσης την κατάργηση της αναχρονιστικής διάταξης για την απαγόρευση της μετάφρασης της Αγίας Γραφής, πρόταση που επίσης φέρεται να έχει υπερψηφιστεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή, Εκκλησία, Συνταγματική Αναθεώρηση
SHARE: