Δεν σχεδιάζουμε δημοψήφισμα, διευκρινίζει το Μαξίμου

Δεν σχεδιάζουμε δημοψήφισμα, διευκρινίζει το Μαξίμου

Ουδείς υπονόησε ότι θα παρακαμφθούν οι συνταγματικές διαδικασίες για την αναθεώρηση, ξεκαθάρισε η Γεροβασίλη

Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση διευκρινίζει το Μαξίμου.

Το ενδεχόμενο αυτό είχε αφήσει ανοιχτό χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του Σκάι ξεκαθάρισε ότι: “Ουδείς υπονόησε και ουδείς σκέφτηκε ότι θα παρακαμφθούν οι συνταγματικές διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος”.

Η κ.Γεροβασίλη σημείωσε ότι στη σχετική ερώτηση: “Η απάντηση μου ήταν ότι δεν έχει συζητηθεί, δεν έχει αποφασιστεί τίποτε αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω και μετά ακολούθησαν σχόλια « βόμβα στα θεμέλια» κτλ. Αυτό που υπάρχει είναι ένας φόβος του παλιού συστήματος απέναντι στη λαϊκή κρίση”, προσθέτοντας: “Όλες οι πρακτικές που διευρύνουν και εμβαθύνουν τον δημόσιο διάλογο, θα εξεταστούν”.

Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, κυρίως από συνταγματολόγους (ενστάσεις εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ και ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε εκφράσει διαφωνίες όταν το 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου είχε αφήσει ανοιχτό αντίστοιχο ενδεχόμενο), από το Μαξίμου διευκρίνιζαν ούτως ή άλλως ότι δεν έχει εξετασθεί τέτοιο ζήτημα.

Εκείνο που με βεβαιότητα είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, όπως έχει γράψει το News247, αφορά στην αναβάθμιση των δημοψηφισμάτων και τον ενεργό ρόλο του πολίτη σε αυτά.

Στόχος είναι η εισαγωγή και η συνταγματική καθιέρωση των θεσμών της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, της λαϊκής αρνησικυρίας και των δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών. Θα υπάρχει η δυνατότητα με έναν ορισμένο αριθμό υπογραφών να καταθέτουν σχέδια νόμου στην κρίση της Βουλής, να αποπέμπουν νόμους και να προτείνουν δημοψηφίσματα για κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.

Δικαίωμα πρότασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος θα έχουν και οι βουλευτές για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα