Δένδιας σε Πομπέο: Η Τουρκία μόνη υπεύθυνη για την κλιμάκωση στην Αν. Μεσόγειο

Δένδιας σε Πομπέο: Η Τουρκία μόνη υπεύθυνη για την κλιμάκωση στην Αν. Μεσόγειο
Συναντήθηκαν στη Βιέννη οι Μάικ Πομπέο και Νίκος Δένδιας AP Photo/Thanassis Stavrakis

Ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ για τη σαφή τοποθέτηση του State Department. Ισχυρές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ και ανάγκη για μείωση των εντάσεων στη Μεσόγειο.

Συνάντηση με τον επικεφαλής του State Department είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας την Παρασκευή στη Βιέννη.

Όπως ανέφερε η ανάρτηση, τόσο του του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών όσο και του ίδιου του Υπουργού, στο επίκεντρο της συνάντησης, βρέθηκε η παραβατικότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο με την παρουσία του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως φυσικά και η εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Μετά την ολοκλήρωση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: “Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση αν όλοι όλοι ενεργούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Tο διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Όλα μπορούν να επιλυθούν, αλλά αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να θέσετε στους Τούρκους.” Σε ανάρτησή του, ο έγραψε: “Με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Μάικ Πομπέο στη Βιέννη. Συζητήσαμε για την εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα”.

Εν συνεχεία, ενημέρωσε μέσω ομιλίας του για το περιεχόμενο της συζήτησης με τον Αμερικανό ΥΠΕξ:

“Συναντήθηκα πριν από λίγη ώρα με τον Αμερικανό συνάδελφό μου, τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, κ. Μάικ Πομπέο. Η σαφής τοποθέτηση του State Department δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία. Είχα, λοιπόν, την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για αυτή τη σαφή θέση του υπουργείου του και της Αμερικανικής πλευράς. Του ανέπτυξα την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική μεσόγειο. Ως γνωστόν, η Τουρκία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά. Επιδιώκει έτσι την επιβολή τετελεσμένου. Η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κατάσταση. Εκθέτει με τον πιο προφανή τρόπο την έλλειψη νομικών επιχειρημάτων από την πλευρά της. Τόνισα στον κ. Πομπέο, όπως και στους Ευρωπαίους συνομιλητές μου ότι η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο”.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα