Διαχείριση κονδυλίων για προσφυγικό: Όλα έγιναν καλώς, δηλώνουν οι συναρμόδιοι υπουργοί

Διαχείριση κονδυλίων για προσφυγικό: Όλα έγιναν καλώς, δηλώνουν οι συναρμόδιοι υπουργοί
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας σε συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή Eurokinissi

"Κάθε έλεγχος είναι καλοδεχούμενος κι επιβεβλημένος, είναι ανοικτοί οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί" τόνισε ο Δ. Βίτσας. Παρά το ύψος της βοήθειας, "η κυβέρνηση έχει καταφέρει να βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής για τις εικόνες ντροπής" επισήμανε ο Μ. Βαρβιτσιώτης από τη ΝΔ.

«Έχουμε υποστεί πέντε-έξι ελέγχους για το 2017, το υπουργείο Εθν. Άμυνας πήρε άριστα, ο έλεγχος για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ήταν χωρίς παρατήρηση» τόνισε ο Δημήτρης Βίτσας για την διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό.

Απαντώντας στην σχετική επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ, τόσο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, όσο κι ο Πάνος Ρήγας, ο Ανδρέας Ξανθός κι ο Φώτης Κουβέλης επισήμαναν ότι κανένας από τους συχνούς ελέγχους για την διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων δεν έχει διαπιστώσει κάποιο στοιχείο κακοδιαχείρισης.

«Κάθε έλεγχος είναι καλοδεχούμενος κι επιβεβλημένος» υπογράμμισε ο Δ. Βίτσας επισημαίνοντας μάλιστα ότι «είναι ανοικτοί οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί», ώστε να υπάρξει ο οποιοσδήποτε έλεγχος. Ο Δ. Βίτσας αναφέρθηκε αναλυτικά στα κονδύλια που έχουν λάβει τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και τους «αυστηρούς ελέγχους» που έχουν υποστεί από όργανα της Κομισιόν, τόσο για την τακτική, όσο και για την έκτακτη χρηματοδότηση. Σε σχέση με τους διαγωνισμούς και τις απευθείας αναθέσεις, ο Δ. Βίτσας επικαλέστηκε το χρονοβόρο της διαδικασίας όταν εμπλέκεται το Ελεγκτικό Συνέδριο, ιδιαίτερα για επείγοντα ζητήματα όπως η σίτιση.

Ο Δ. Βίτσας επισήμανε ότι η Νατάσα Μπερτό, εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει διαπιστωθεί «κανένα στοιχείο κακοδιαχείρισης». Ο Δ. Βίτσας θύμισε ότι τμήμα της έκτακτης χρηματοδότησης δίδεται με απευθείας συμβόλαια μεταξύ της Κομισιόν και των οργανισμών που τα διαχειρίζονται και παρατήρησε προς τα έδρανα της ΝΔ ότι «όταν κατηγορείτε την κυβέρνηση για αδιαφάνεια στην ουσία κατηγορείτε την Κομισιόν».

Ρήγας: Μην επικαλείστε τον Ηλιόπουλο, γνωρίζει καλά ότι όλα έχουν γίνει καλώς

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθν. Άμυνας Π. Ρήγας επικαλέστηκε κι αυτός τις δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων της Κομισιόν ότι δεν έχει διαπιστωθεί κανένα στοιχείο κακοδιαχείρισης στους ελέγχους που έχουν γίνει.

Ο Π. Ρήγας παρατήρησε ότι πλέον «τρέχουν» κι ετήσιοι διαγωνισμοί για την σίτιση των προσφύγων. Παράλληλα, ο Π. Ρήγας κάλεσε την ΝΔ να επικαλείται και πολύ τα όσα καταγγέλλει ο Ανδρέας Ηλιόπουλος, καθώς, όπως παρατήρησε, έχοντας διατελέσει επικεφαλής της ΑΣΔΕΝ «γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι όλα έχουν γίνει καλώς».

Ξανθός: Δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ η υγειονομική βόμβα λόγω της πρόληψης

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σημείωσε από την μεριά του ότι «εδώ και τρεισήμισι χρόνια ακούμε ότι θα εκραγεί η υγειονομική βόμβα, η οποία δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ» υπογραμμίζοντας ότι αυτό οφείλεται σε μέτρα πρόληψης κι αποτροπής του κινδύνου που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Ο Αν. Ξανθός σημείωσε ότι έχει υπάρξει απόλυτη διαφάνεια κι έλεγχος και των κονδυλίων που έχει λάβει το υπουργείο Υγείας.

Κουβέλης: Δέχτηκα συγχαρητήρια από τους ελεγκτές της ΕΕ

Ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης παρατήρησε ότι το υπουργείο του δεν έχει χρηματοδοτήσει με ευρωενωσιακούς πόρους καμία ΜΚΟ.

Σε σχέση με την προηγούμενη θέση, αυτή του αναπληρωτή υπουργού Εθν. Άμυνας, ο Φ. Κουβέλης επικαλέστηκε ότι δέχτηκε συγχαρητήρια από τους ελεγκτές της ΕΕ για την διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό, έλεγχος που έγινε μετά από δύο ανώνυμες καταγγελίες.

Βαρβιτσιώτης: Κάνατε τον στρατό fast food με τις fast track διαδικασίες

«Η Ελλάδα έχει λάβει την μεγαλύτερη βοήθεια που έχει λάβει Ευρωπαϊκή χώρα, αλλά η κυβέρνηση έχει καταφέρει να βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής διεθνώς για τις εικόνες ντροπής κι απάνθρωπης μεταχείρισης» υπογράμμισε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, πρώτος από τους επερωτώντες βουλευτές της ΝΔ.

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι οι προσφυγικές ροές δεν είναι πλέον τόσο έντονες όσο στο παρελθόν και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να επικαλείται τις έκτακτες συνθήκες για να κάνει χρήση του «παραθύρου» του νόμου για τις απευθείας αναθέσεις.

«Κάνατε τον στρατό fast food με τις fast track διαδικασίες» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Μ. Βαρβιτσιώτης επικαλούμενος τις αποχωρήσεις μετά καταγγελιών επτά κορυφαίων στελεχών από τομείς διαχείρισης του προσφυγικού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα