Διαψεύδει η κυβέρνηση: Δεν υπάρχει θέμα στάσης πληρωμών. Κανένας καυγάς στο Brussels Groups

Διαψεύδει η κυβέρνηση: Δεν υπάρχει θέμα στάσης πληρωμών. Κανένας καυγάς στο Brussels Groups
Στιγμιότυπο από την έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011. (EUROKINISSI // ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Ευρωκίνηση

Πηγές του Μαξίμου απαντούν στα δημοσιεύματα που θέλουν την ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες να είναι στα μαχαίρια και διαψεύδουν δημοσιογραφική πηγή που μιλά για στάση πληρωμών

Κύκλοι της κυβέρνησης απαντούν στα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις. Από το Μαξίμου διαμηνύουν πως οι επιμονή κάποιων ΜΜΕ να παρουσιάζουν πως η ελληνική πλευρά “είτε είναι «απροετοίμαστη» είτε ότι «υπάρχουν τριβές» μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας, αν δεν επιχειρούν να υπονομεύσουν τις συζητήσεις, απλώς αλλοιώνουν την πραγματικότητα”. Όπως τονίζουν η συζήτηση στο Brussels Group γίνεται σε πολύ καλό κλίμα και από τις δύο πλευρές και “η ελληνική πλευρά έχει τεκμηριωμένες θέσεις τις οποίες παρουσιάζει στους θεσμούς σε επίπονες και μακρές διαδικασίες. Σε αρκετές περιπτώσεις οι θέσεις αυτές γίνονται δεκτές, ενώ σε άλλες υπάρχουν και διαφωνίες”.

Άνθρωποι από το στενό περιβάλλον του κυβερνητικού επιτελείου σημειώνουν πως η διαβούλευση “συνεχίζεται επί του κειμένου των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση. Στη λίστα αυτή δεν υπάρχουν υφεσιακά και αντιλαϊκά μέτρα, αλλά θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης που μεταφέρουν τα βάρη από τα συνήθη υποζύγια στους έχοντες και κατέχοντες”. Όπως μάλιστα συμπληρώνουν κάποιες μεταρρυθμίσεις που διέρρευσαν στον Τύπο ανταποκρίνονται “σε αρκετές περιπτώσεις σε σημεία της λίστας που έχει στείλει η Κυβέρνηση στo Brussels Group. Παρόλα αυτά δεν εκφράζουν το σύνολο των μεταρρυθμίσεων, αφού υπάρχουν σημαντικά περισσότερες και σε πολύ μεγαλύτερη ανάλυση”.

Ανύπαρκτη η κόντρα Χουλιαράκη Παναρίτη, λέει η κυβέρνηση

Σε ό, τι αφορά τις προστριβές στο εσωτερικό της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, από την κυβέρνηση διαψεύδουν κάθε είδους διαφωνία, ενώ όπως τονίζουν τα μέλη της ομάδας αυτής – τονίζοντας το ρόλο του Γ. Χουλιαράκη – παραμένουν τα ίδια από την έναρξη των εργασιών του Brussels Group.

Ο κυριακάτικος Τύπος είχε αναφερθεί στην επιστράτευση του κ. Χουλιαράκη για τις διαπραγματεύσεις, αλλά και την παρέμβαση Τσίπρα που φρόντισε να εξομαλύνει τις σχέσεις ανάμεσα στον πρώτο και την Έλενα Παναρίτη. Πάντως και για την φερόμενη δυσφορία Χουλιαράκη σχετικά με τη λίστα της ελληνικής πλευράς, το Μαξίμου διαψεύδει κάθε τέτοιο σενάριο λέγοντας πως ο κ. Χουλιαράκης “είναι ένας από τους συγγραφείς της λίστας”.

Δεν βλέπει δυσφορία στην Ευρώπη η κυβέρνηση

Απαντώντας στα δημοσιεύματα που παραπέμπουν στον Σόιμπλε, από την κυβέρνηση τονίζουν πως ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού ανέφερε απλώς “ότι δεν συμμετέχουν ενεργά οι υπουργοί Οικονομικών, που συγκροτούν το Eurogroup, το οποίο περιμένει την ολοκλήρωση των εργασιών του Brussels Group προκειμένου η λίστα να πάει στο Euroworking Group”, χωρίς αυτό να υποδηλώνει κάποια δυσαρέσκεια. Άλλωστε όπως τονίζουν και η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε σε κάθε τόνο πως “πως για την αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων περιμένει τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που εκτυλίσσονται στο πλαίσιο του Brussels Group”.

Μυθεύματα τα περί στάσης πληρωμών

Τέλος, οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν την ενόχλησή τους για ανάρτηση γνωστού δημοσιογράφου στο twitter, που ήθελε τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώνει στάση πληρωμών. Ο δημοσιογράφος, σύμφωνα με το Μαξίμου, ισχυρίστηκε πως επρόκειτο απλά για μια πληροφορία και το ότι μπορεί να πέσει έξω δεν είναι και τόσο δεοντολογικό. Το Μαξίμου διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση και καλεί τον δημοσιογράφο να το παραδεχτεί έστω και μετά την ομιλία Τσίπρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα