Διαρκές συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Νέα εποχή, νέα καθήκοντα

Διαρκές συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Νέα εποχή, νέα καθήκοντα
NEWS 24/7

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει και επίσημα στη μετά-Τσίπρα εποχή του με το διαρκές συνέδριό του το οποίο διεξάγεται σήμερα και στο οποίο θα μιλήσουν μόνο οι πέντε υποψήφιοι πρόεδροι.

Υποτίθεται ότι το διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα λάβει χώρα το Σάββατο στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού θα είναι ουσιαστικά η συνέχεια του τρίτου συνεδρίου του κόμματος που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2022. Τυπικά και… κομματικά μπορεί τα πράγματα να είναι έτσι, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτεμβρίου του 2023 δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του Απριλίου του 2022.

Πρώτον και σημαντικότερο δεν υπάρχει πια ο Αλέξης Τσίπρας στη θέση του προέδρου του κόμματος. Να το διατυπώσουμε καλύτερα: Υπάρχει αλλά μόνο τυπικά καθώς μετά την παραίτησή του τον Ιούνιο του 2023 (που ήρθε μετά από δύο διαδοχικές εκλογικές συντριβές) άνοιξε και επίσημα η διαδικασία της διαδοχής. Το διαρκές συνέδριο διεξάγεται ακριβώς γι’αυτό, για να επικυρώσει δηλαδή τις πέντε υποψηφιότητες που έχουν ήδη κατατεθεί.

Κατά δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει πολλαπλά τραυματισμένος μετά τις ήττες του Μαϊου και του Ιουνίου. Δεν συμβαίνει συχνά ένα κόμμα να αποδοκιμάζεται για τις αντιπολευτικές του επιδόσεις, ομως στον ΣΥΡΙΖΑ συνέβη ακριβώς αυτό. Ενώ ως κυβέρνηση διατήρησε σχεδόν αναλλοίωτες τις δυνάμεις του, ως αντιπολίτευση κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Γι’ αυτό και ο απερχόμενος πρόεδρος θεώρησε ότι είχε έρθει η ώρα της αλλαγής σελίδας στην ηγεσία του.

Κοντολογίς, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι χρειάζεται μία βαθιά ανανέωση και μία αλλαγή πορείας που αφενός θα τον βοηθήσουν να ασκήσει υπεύθυνα και αποτελεσματικά τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφετέρου θα τον φέρουν (σε βάθος χρόνου) σε σημείο διεκδίκησης της πολιτικής ηγεμονίας και της εξουσίας. Ενα σαφώς πολύ δύσκολο εγχείρημα.

Οι τέσσερις που έγιναν πέντε

Μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα στις 29 Ιουνίου και το κλείσιμο μίας αν μην τι άλλο ιστορικής σελίδας στο πολύ μεγάλο βιβλίο της ελληνικής Αριστεράς, άρχισαν οι συνεχείς ζυμώσεις για την επόμενη μέρα. Από αυτές προέκυψαν τέσσερις υποψηφιότητες (Εφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας) που η κάθε μία έχει τα δικά της πολιτικά χαρακτηριστικά. Και οι τέσσερις υποψήφιοι όμως έχουν διαγράψει ήδη μία πολιτική πορεία αξιοσημείωτη και έχουν θητεύσει σε κυβερνητικούς θώκους.

Εσχάτως προέκυψε και πέμπτη υποψηφιότητα, αυτή του Στέφανου Κασσελάκη, τελείως διαφορετική από τις υπόλοιπες τέσσερις με δεδομένο ότι ο υποψήφιος βουλευτής επικρατείας δεν έχει κανένα κομματικό παρελθόν, καμία κυβερνητική εμπειρία ενώ πριν από ελάχιστους μήνες δεν τον ήξερε σχεδόν κανείς. Ομως, κάνοντας μία έξυπνη καμπάνια στα social media κατόρθωσε να αποκτήσει στίγμα αλλά και ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται. Η παρουσία του κ. Κασσελάκη στο διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο θα είναι ουσιαστικά η πρώτη του εσωκομματική εμπειρία.

Ας δούμε όμως τα πολιτικά χαρακτηριστικά των πέντε υποψηφίων έτσι όπως οι ίδιοι τα κατέθεσαν τους προηγούμενους μήνες. Θα χρησιμοποιήσουμε την αλφαβητική σειρά με την οποία άλλωστε θα μιλήσουν το Σάββατο.

Εφη Αχτσιόγλου: Επιθυμεί να κτίσει μία μεγάλη νικηφόρα παράταξη με κορμό την αριστερά η οποία θα απευθύνεται σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Εκφραζει συχνά-πυκνά την αισιοδοξία της ότι θα κόψει πρώτητο νήμα της διαδοχής και ασκεί ιδιαίτερα σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη το οποίο κρίνει ότι μπορεί να νικήσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η κα Αχτσιόγλου, 38 ετών, πρώην Υπουργός Εργασίας, λογίζεται αυτήν την ώρα ως το ακλόνητο φαβορί και η υποψηφιότητά της δείχνει να διατρέχει όλες τις εσωκομματικές τάσεις.

Στέφανος Κασσελάκης: Κάνει επίσης λόγο για μεγάλη παράταξη, ωστόσο δημιούργησε μεγάλο θόρυβο όταν σε τοποθετήσεις του αντικατέστησε τη λέξη Αριστερά με τη λέξη Ανασυγκρότηση. Στις τελευταίες αναφορές του μιλά πάλι για Αριστερά. Δεν μπορεί να συγκινήσει τους αυστηρά κομματικούς, δεν διαθέτει-μέχρι τώρα τουλάχιστον-μηχανισμό αλλά ποντάρει στην νεανική του ορμητικότητα, στη σχέση του με τον Παύλο Πολάκη και στο γεγονός ότι είναι εντελώς άφθαρτος. Ο 35χρονος Στέφανος Κασσελάκης, που δηλώνει επιχειρηματίας, έκανε πρόσφατα coming out και μίλησε δημόσια για την ομοφυλία του και το σύντροφό του.

Νίκος Παππάς: Ο άλλοτε εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα εκπροσωπεί στην κούρσα την τάση των προεδρικών. Ομνύει στην κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία άλλωστε είχε κομβικό ρόλο, και πιστεύει, περισσότερο από τους άλλους συνυποψηφίους, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει και πάλι αέρα νίκης μόνο αν κάνει μία γενναία και ειλικρινή “κεντρώα” στροφή χωρίς όμως να απωλέσει τα αριστερά του χαρακτηριστικά. Ο 47χρονος πρώην Υπουργός διατύπωσε την πρόταση να ψηφίσουν τον επόμενο πρόεδρο και οι φίλοι του κόμματος, πρόταση που ωστόσο απορρίφθηκε.

Στέφανος Τζουμάκας: Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ πρώην Υπουργός εξέπληξε τους πάντες όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Εχει κάνει τη σημαία του την προσπάθεια επιστροφής της πολιτικής για την οποία μιλά διαρκώς στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις ενώ είναι ο μόνος από τους υποψηφίους που αποδοκίμασε ανοιχτά (και με βαρείς χαρακτηρισμούς) την υποψηφιότητα Κασσελάκη. Είναι ο μεγαλύτερος στην ηλικία από αυτούς που θα διεκδικήσουν το χρίσμα (77 ετών).

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Ισως ο πιο “κομματικός” από τους υποψηφίους. Ατυπος ηγέτης της εσωκομματικής τάσης των 53 και εν συνεχεία της Ομπρέλας επιθυμεί να αναμορφώσει το κόμμα και να διατηρήσει ατόφια τα αριστερά του χαρακτηριστικά. Τον 63χρονο πρώην “τσάρο” της οικονομίας τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η αποκατάσταση των σχέσεων του κόμματος με τα κοινωνικά κινήματα και πιστεύει ότι ένα δυνατό αριστερό κόμμα μπορεί να εξασφαλίσει την πολιτική ηγεμονία.

Τα απαραίτητα tips για το συνέδριο

  • Στο διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσουν μόνο οι υποψήφιοι πρόεδροι (με αλφαβητική σειρά όπως προαναφέραμε). Δεν θα υπάρξουν θεματικές ούτε τοποθετήσεις άλλων στελεχών πλην των πέντε που διεκδικούν την προεδρία.
  • Το διαρκές Συνέδριο θα διεξαχθεί με υβριδικό τρόπο, με δυνατότητα φυσικής παρουσίας ή διαδικτυακής.
  • Στο συνέδριο δεν θα πραγματοποιηθεί κάποια ψηφοφορία σχετικά με την ανάδειξη νέου προέδρου. Αυτή θα λάβει χώρα στις 10 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα συμμετοχής σ’ αυτήν θα έχουν μόνο τα μέλη του κόμματος, ακόμα και αυτά που θα εγγραφούν ως τέτοια μέχρι και τις 10/9. Αν δεν υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία, θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος με τους δύο πρώτους στις 16/9.
  • Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) αναμένεται να εχει Πρόεδρο τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιάννη Δρόσο.
  • Οι διαδικασίες του συνεδρίου θα αρχίσουν στις 11 το πρωί. Δεν προβλέπεται να τραβήξουν σε μεγάλο μάκρος χρόνου.
  • Ο Αλέξης Τσίπρας δύσκολα θα δώσει το παρών. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα εμφανιστεί διατηρώντας έτσι την αυστηρή στάση ουδετερότητας που έχει κρατήσει τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, δεν αποκλείεται κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα