Το δίλημμα της ΝΔ για το πώς θα αποκαλεί τη Βόρεια Μακεδονία και η έμφαση στο βέτο 

Το δίλημμα της ΝΔ για το πώς θα αποκαλεί τη Βόρεια Μακεδονία και η έμφαση στο βέτο 
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Σε αμηχανία φέρνουν το Μοσχάτο οι αντικρουόμενες δηλώσεις γαλάζιων στελεχών, καθώς ο Γεωργιάδης δηλώνει ότι δε θα αποκαλεί τη γειτονική χώρα Βόρεια Μακεδονία, ενώ η Μπακογιάννη δήλωσε στον Νews 24/7 ότι θα την αποκαλεί Βόρεια Μακεδονία, αλλά ποτέ Μακεδονία.

Λεπτές ισορροπίες αναγκάζεται να κρατήσει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς οι αντικρουόμενες δηλώσεις γαλάζιων στελεχών σχετικά με το εάν θα πρέπει να αποκαλούν τη γειτονική χώρα “Βόρεια Μακεδονία” μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αποπροσανατολίζουν από το κεντρικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη που αφορά στην άμβλυνση των συνεπειών της συμφωνίας και ιδίως στο δικαίωμα της χώρας να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων.

Την αρχή του κακού υπενθυμίζεται ότι είχε προκαλέσει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνοντας ότι εκείνος δε θα αποκαλεί τη γειτονική χώρα “Βόρεια Μακεδονία”, προκαλώντας το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ που καλούσε τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Πηγές της ΝΔ τότε είχαν απαντήσει “Εχουν το θράσος να ζητούν και τα ρέστα, αυτοί που θα αποκαλούν στο εξής Μακεδόνα πρωθυπουργό τον κ.Ζάεφ”, αποφεύγοντας να αδειάσουν τον κ.Γεωργιάδη. Εν τω μεταξύ υπενθύμιζαν ότι ο κ.Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δε θα αποκαλέσει ποτέ τον Ζόραν Ζάεφ Μακεδόνα πρωθυπουργό.

Η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη εν τω μεταξύ μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6 σήμερα το πρωί, δήλωσε “Θα χρησιμοποιώ τον όρο Βόρεια Μακεδονία” και πρόσθεσε: “Δεν θα μιλήσω ποτέ για Μακεδόνα πρωθυπουργό και Μακεδόνα υπουργό”.

Το ερώτημα τελικά πως θα αποκαλεί η ΝΔ τη γειτονική χώρα ετέθη δις στην εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρία Σπυράκη κατά τη διάρκεια του briefing. Η κ.Σπυράκη απέφυγε κομψά να απαντήσει ουσιαστικά, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

“Η συμφωνία των Πρεσπών είναι βλαπτική για τα συμφέροντα της χώρας. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης καταβάλλει κάθε προσπάθεια να αμβλύνει τις επιπτώσεις της συμφωνίας” είπε η κ.Σπυράκη και σε δεύτερο ερώτημα επανέλαβε: “Απάντησα για την ουσία του θέματος. Η συμφωνία είναι επιβλαβής για τα εθνικά συμφέροντα. Ο κ.Μητσοτάκης κρατά στα χέρια του το δικαίωμα βέτο και από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται άλλη συζήτηση”.

Η εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρθηκε εξάλλου στην περιοδεία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη δυτική Μακεδονία το Σαββατοκύριακο, στην οποία κατά πληροφορίες έτυχε ένθερμης υποδοχής όσον αφορά στη στάση της ΝΔ στο Σκοπιανό.

“Σε αντίθεση με τον κ.Τσίπρα που όποτε βγαίνει από το Μαξίμου έχει την ανάγκη να φρουρείται απο διμοιρίες, ο κΜητσοτάκης περιόδευσε αυτό το Σαββατοκύριακο σε Γιαννιτσά, Σιάτιστα και Κοζάνη. Η υπεύθυνη και ρεαλιστική στάση της ΝΔ για τη συμφωνία των Πρεσπών καλύπτει τιςι ανησυχίες της πλειονότητας των Ελλήνων. Ο κ.Μητσοτάκης δεσμετύηκε ότι θα αμβλύνει τις επιπτώσεις της συμφωνίας, δε θα απεμπολήσει το βετο και διαβεβαίωσε ότι θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για την κατοχύρωση των μακεδονικών προίοντων που είναι επί της ουσίας απροστάτευτα”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα