Τσίπρας: Άνοιξε η όρεξη ακόμη και των Βρυξελλών – Ζητούν απολύσεις στο δημόσιο

Τσίπρας: Άνοιξε η όρεξη ακόμη και των Βρυξελλών – Ζητούν απολύσεις στο δημόσιο
Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου Eurokinissi

Δήλωση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου έκανε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι ο μόνος τρόπος για να κλείσει οριστικά ο δρόμος της επιστροφής στις μαύρες μέρες είναι "η επιλογή του ελληνικού λαού στην κρίσιμη κάλπη των εθνικών εκλογών". Έκανε λόγο για συντηρητικούς κύκλους, που επιθυμούν εφαρμογή σκληρής λιτότητας

Δήλωση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, έκανε ο πρωθυπουργός με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν και όσα ακούγονται εντός της χώρας για την οικονομία και τα αντίμετρα.

Ο κ. Τσίπρας θύμισε καταρχήν ότι μία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές είχε πει την πλήρη αλήθεια στον ελληνικό λαό, για το ότι “η εκλογική αναμέτρηση έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης του ελληνικού λαού”.

Ειδικότερα και όπως τόνισε “το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη στο παλιό πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα και ακραίους συντηρητικούς κύκλους στις Βρυξέλλες, βάζοντας έτσι προσκόμματα για τη στήριξη των πολιτών” προσθέτοντας ότι “σήμερα τέθηκε ακόμη και ζήτημα απολύσεων συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα. Η χώρα κατάφερε να βγει από τα μνημόνια χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος να ξαναγυρίσουμε πίσω στις μαύρες μέρες του 2012, του 2013, του 2014, στις σκληρές πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας”.

Μάλιστα κατέληξε λέγοντας: “Ο μόνος τρόπος να κλείσει οριστικά αυτός ο δρόμος -της επιστροφής στις σκληρές πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας- είναι η επιλογή του ελληνικού λαού στην κρίσιμη κάλπη των εθνικών εκλογών στις 7 του Ιούλη”.

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή δείχνει να αμφισβητεί το υπερπλεόνασμα στο οποίο βασίστηκε η νομοθέτηση και εφαρμογή των θετικών μέτρων, που ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν μετά τις 15 Μαϊου.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή επιμένει στις δικές της εαρινές προβλέψεις και τις αντιπαραβάλλει με αυτές του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας, διαπιστώνοντας μια διαφορά στην πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,9% του ΑΕΠ (1,6 δισ. ευρώ) για την διετία 2019 -2020.

Με τον τρόπο αυτό αναιρεί τις προβλέψεις των ελληνικών αρχών για την δημοσιονομικό χώρο 0,6% του ΑΕΠ το 2019 πάνω στον οποίο βασίστηκαν και τα μέτρα του Μαΐου, αναφέροντας το ενδεχόμενο δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Σε ό,τι αφορά την μη μείωση του αφορολόγητου για το 2020 και το υπόλοιπο πακέτο θετικών μέτρων για το 2020 που εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό στο Ζάππειο, η έκθεση τα αναφέρει μεν αλλά δεν τα σχολιάζει, καθώς όπως τονίζει δεν έχουν κοστολογηθεί και πολύ περισσότερο, δεν έχουν ψηφιστεί.

Τα θετικά μέτρα του Μαΐου

Σύμφωνα με τον κείμενο της έκθεσης, που υιοθέτησε το Κολέγιο των Επιτρόπων, “η ποιότητα των πρόσφατων δημοσιονομικών μέτρων προκαλεί ανησυχία, δεδομένου του στόχου να καταστούν τα δημόσια οικονομικά πιο φιλικά προς την ανάπτυξη και να κατευθυνθεί ένα μεγαλύτερο μερίδιο των κοινωνικών δαπανών προς τις ομάδες που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη ένταση φτώχειας”.

Προειδοποιεί μάλιστα για τα εξής:

– Χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ για τα προϊόντα διατροφής, τα εστιατόρια και τις υπηρεσίες τροφίμων, την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο θα έχουν εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 0,4% του ΑΕΠ.

– Η Εισαγωγή μιας μόνιμης 13ης σύνταξης και χαλάρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας για τις συντάξεις επιζώντων έχει εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 0,5% του ΑΕΠ.

– Τα νέα καθεστώτα δόσεων για τον διακανονισμό χρεών επί των φόρων, των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και των πληρωμών προς τις τοπικές κυβερνήσεις έχει εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος που κυμαίνεται από 0,3-0,6% του ΑΕΠ το 2019.

Η Κομισιόν προειδοποιεί αυστηρά ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους όσον αφορά τις συνεχιζόμενες δικαστικές υποθέσεις.

Επιπλέον τονίζει για το δημόσιο, ότι “οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των εξαιρέσεων από το ενοποιημένο μισθολογικό δίκτυο, έχουν εν μέρει υλοποιηθεί και παραμένουν πηγή ανησυχίας”.

ΝΔ: Τσίπρας και αλήθεια είναι αδύνατον να βρεθούν στην ίδια πρόταση

 “Ο κ. Τσίπρας είπε σήμερα ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια. Έχει δίκιο. Μόνο που Τσίπρας και αλήθεια είναι αδύνατον να βρεθούν στην ίδια πρόταση”, σχολίασε η ΝΔ με ανακοίνωση της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα