Δημιουργείται επιτροπή για την αντιμετώπιση του Brexit στον τουρισμό

Δημιουργείται επιτροπή για την αντιμετώπιση του Brexit στον τουρισμό
Η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά Eurokinissi

Το επικείμενο brexit αναγκάζει την Ευρωπαϊκή Ενωση να πάρει μέτρα και σε ότι αφορά τον τουρισμό. Τι πράττει η ελληνική πλευρά.

Το Brexit είναι κάτι που προβληματίζει όλη την Ευρώπη, τα αποτελέσματα του οποίου είναι σχετικά δύσκολο να προβλεφθούν, σε βάθος χρόνου. Βέβαια, ήδη παρατηρούνται ορισμένες κινήσεις, όπως εταιρείες να μεταφέρονται από το Σίτι του Λονδίνου στη Φρανκφούρτη και εργοστάσια αυτοκινήτων να κλείνουν για μια εβδομάδα στην Αγγλία.

Στον τουρισμό, μέχρι στιγμής δεν καταγράφονται ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο επειδή την Ελλάδα την αφορά σε μέγιστο βαθμό, καθώς η βρετανική αγορά είναι η δεύτερη, μετά τη γερμανική, σε εισροή τουριστών, το Υπουργείο Τουρισμού ανέλαβε πρωτοβουλία, προκειμένου ο τουρισμός να μπει ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανοί κλυδωνισμοί λόγω του Brexit.

Μάλιστα, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, συνεργάστηκε για τον σκοπό αυτό, με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην ΕΕ, Πρέσβη Ανδρέα Παπασταύρου.

Η Ελλάδα διεκδίκησε και πέτυχε να δημιουργηθεί επιτροπή για την ενημέρωση σε τεχνικό επίπεδο των κρατών-μελών με τη μορφή σεμιναρίου για τον τουρισμό, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των μέτρων έκτακτου σχεδιασμού σε περίπτωση ασύντακτης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία δεν συμπεριλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είχαν μεσολαβήσει συστηματικές επαφές της υπουργού Τουρισμού με την Ένωση Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων ΑΒΤΑ καθώς και με τους ταξιδιωτικούς ομίλους (TUI, ΤhomasCook κ.α.), που διακινούν σημαντικό μερίδιο των τουριστών προς τη χώρα μας από τη βρετανική αγορά, για τις απαιτούμενες κινήσεις και τα επόμενα βήματα με στόχο τη διασφάλιση της ομαλής και απρόσκοπτης ροής του τουριστικού ρεύματος από το Ηνωμένο Βασίλειο στη χώρα μας.

Τα ζητήματα που θα κληθεί να επεξεργαστεί η επιτροπή και που η Ελλάδα διεκδίκησε να συμπεριληφθούν στο σεμινάριο είναι: αεροπορική συνδεσιμότητα, δικαιώματα επιβατών (καθυστερήσεις/ακυρώσεις πτήσεων), θεωρήσεις, έλεγχοι εισόδου- εξόδου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, άδειες και πιστοποιητικά (οδήγησης, διαβατήρια ζώων συντροφιάς), χρεώσεις περιαγωγής, θέματα υγειονομικής περίθαλψης, έλεγχοι αγαθών, μέσα εκστρατείας ενημέρωσης,εταιρείες στον τομέα της κρουαζιέρας, ηλεκτρονικό εμπόριο και μεταφορά δεδομένων, παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών κ.α.

Ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού στους Αγίους Τόπους – αύξηση της τουριστικής κίνησης από το Ισραήλ

Εξάλλου, σε συνάντηση που είχε η Έλενα Κουντουρά, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, με τον Πατριάρχη κ.κ. Θεόφιλο Γ’, στο πλαίσιο της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης ΙΜΤΜ του Τελ-Αβίβ, συζητήθηκε το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα ιερά προσκυνήματα των Αγίων Τόπων, που προστατεύονται από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καθώς και η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από το Ισραήλ στην Ελλάδα.

Η υπουργός επισκέφτηκε, επίσης, τον Πανάγιο Τάφο και το προσφάτως ανακαινισμένο Πραιτόριο.

Προβολή της Ελλάδας ως κορυφαίου παγκόσμιου προορισμού προσβάσιμου τουρισμού

Το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία και κατόπιν πρωτοβουλίας του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, θα διοργανώσει ταξίδι εξοικείωσης Ελλήνων και ξένων Παραολυμπιονικών αθλητών, σε ελληνικούς προορισμούς που έχουν αξιοποιήσει τη δράση του ΕΠΑνΕΚ «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών», προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, για την διεθνή προβολή της Ελλάδας ως κορυφαίου παγκόσμιου προορισμού προσβάσιμου τουρισμού.

Η δράση αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης των ΑμεΑ στις παραλίες της χώρας, με δημιουργία ελαφρών υποδομών, στο πλαίσιο του στόχου για την ανάπτυξη τουρισμού ειδικών απαιτήσεων στις παραθαλάσσιες περιοχές και την προσέλκυση επισκεπτών-ατόμων με αναπηρία, καθώς και άλλων κατηγοριών εμποδιζόμενων ατόμων. Η σχετική πρόσκληση απευθύνεται στους Δήμους της χώρας και στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.).

Ειδικότερα, αποφασίστηκε στο πλαίσιο της προτεινόμενης δράσης να πραγματοποιηθεί ένα ταξίδι εξοικείωσης (famtrip) Παραολυμπιονικών, Ελλήνων και ξένων, ενδεικτικά σε Αττική (Άλιμος) και Δυτική Ελλάδα (Ήλιδα), που θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε παραλίες παρέμβασης με ελαφρές, μη μόνιμες υποδομές για την εξυπηρέτηση ΑμΕΑ και άλλων κατηγοριών ατόμων με κινητικά προβλήματα, καθώς και σε σημεία υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος και ιστορικής σημασίας, όπου θα έχει διασφαλιστεί ότι υπάρχουν υποδομές προσβασιμότητας ΑμΕΑ, που συνθέτουν μαζί με τις παραθαλάσσιες περιοχές παρέμβασης έναν ολοκληρωμένο προορισμό προσβάσιμου τουρισμού.

Οι προσκεκλημένοι Ολυμπιονίκες αθλητές με κινητικά προβλήματα είναι άτομα με σημαντικές διακρίσεις στον τομέα τους και αποτελούν υπέρτατα σύμβολα δύναμης και θέλησης για μεγάλο αριθμό ανθρώπων με αναπηρία, αλλά και ευρύτερα.

Γενική Γραμματέας Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού η Γεωργία Καραστάθη

Μετά την παραίτηση της Ευριδίκης Κουρνέτα, καθήκοντα Γενικής Γραμματέως Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού, ανέλαβε η Γεωργία Καραστάθη, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 2003.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα