Δημήτρης Λιάκος: Ο ‘λευκός ιππότης’ του εξωδικαστικού

Δημήτρης Λιάκος: Ο ‘λευκός ιππότης’ του εξωδικαστικού

Ο ρόλος του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου στη διαπραγμάτευση. Ποιες ήταν οι παρεμβάσεις του για την υπόθεση του εξωδικαστικού μηχανισμού

Αφανής ήρωας στη διαμόρφωση του νέου νομικού πλαισίου για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες με την κατάθεση του εξωδικαστικού μηχανισμού στην Βουλή, είναι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Δημήτρης Λιάκος.

Ο κ. Λιάκος έπεισε όλους τους εμπλεκόμενους ότι χωρίς κούρεμα και του κεφαλαίου των φόρων, δεν μπορεί να κλείσει ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τις επιχειρήσεις και πρότεινε το σχέδιο του κουρέματος βήμα-βήμα των προστίμων των προσαυξήσεων, το οποίο «τελειοποιήθηκε» από το ΥΠΟΙΚ και έγινε αποδεκτό από Τράπεζες και δανειστές.

Στο τελευταίο στάδιο, που ο νόμος κόλλησε ξανά στους παρακρατούμενους φόρους ( ΦΠΑ ΦΜΥ και ασφαλιστικές εισφορές)  το  οποίο  ήταν θέμα  ηθικής  τάξης για τον ΣΥΡΙΖΑ . Παρενέβη προς όλους θυμίζοντας ότι υπέρογκες οφειλές που συσσωρεύουν προσαυξήσεις και πρόστιμα , αν δεν ρυθμιστούν δεν μπορούν να αποπληρωθούν.

Έχοντας μάλιστα εμπειρία, ως πρώην τραπεζικό στέλεχος, εξήγησε στους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ ότι περαιτέρω καθυστέρηση στο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων μπορεί να μας φέρει μπροστά στην ανάγκη μιας δεύτερης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και αυτή με την σειρά της στο Bail in, που θα ανέβαλε για χρόνια την άρση των capital control.

Σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας ο κ. Λιάκος επέμενε ότι η εκκρεμότητα των κόκκινων δανείων για τις επιχειρήσεις θα σήμαινε λουκέτο για χιλιάδες μικρομεσαίους, αλλά και σταθερά υψηλή ανεργία αφού μεγάλες επιχειρήσεις θα συνέχιζαν να παραμένουν στο κατώφλι της χρεοκοπίας.

Ωστόσο έπρεπε να περάσει και το πρώτο δίμηνο του χρόνου, να φανεί η εκροή καταθέσεων ύψους 2,8 δις ευρώ για το πρώτο δίμηνο του χρόνου και η αύξηση των κόκκινων δανείων κατά 800 εκ ευρώ πριν πειστούν όλοι ότι ο εξωδικαστικός πρέπει να κλείσει.

Έτσι έγινε την περασμένη ομάδα η υποχώρηση και για τους παρακρατούμενος φόρους, η οποία προς τα έξω βγήκε ως «επανυπολογισμός των προστίμων» για τους παρακρατούμενους φόρους ενώ στην ουσία έγινε αποδεκτό να υπάρχει κούρεμα και τους κεφαλαίου σε ΦΠΑ ΦΜΥ και ασφαλιστικές εισφορές .

Ως γνωστό, ο υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργό κ. Δημήτρης Λιάκος, ήταν αφανής πρωταγωνιστής και στην διαμόρφωση του πρώτου μισού του θεσμικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια, που αφορούσε την αναθεώρηση του Νόμου Κατσέλη και την αγορά δανείων.

Και τότε ο κ. Λιάκος χρειάστηκε να σπαταλήσει πολύ ενέργεια, ώστε να πείσει το κόμμα του ότι χωρίς τις απαραίτητες ρυθμίσεις το βάρος των κόκκινων δανείων απειλούσε με κατάρρευση όχι μόνο τον χρηματοπιστωτικό κλάδο αλλά το σύνολο της οικονομίας .

Ήταν όμως παρών και όταν το υπουργείο ανάπτυξης προσπαθούσε να θέσει πιο ψηλά τον πήχη και για την κάλυψη των κόκκινων δανειοληπτών και τις διασφαλίσεις ότι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν θα γίνουν έρμαια μεταξύ των εμπορικών τραπεζών και των distress funds .

Αποφασιστική ήταν η συμβολή του και την ομαλή και πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στο τέλος του 2015 σε συνθήκες κόκκινου συναγερμού για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Λιάκος ήταν αυτός, που μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών σήμερα κ. Γιώργο Χουλιαράκη «κρατούσε τα ίσια» έχοντας επαφή με τα τεχνικά κλιμάκια του Brussels group όταν η Ελλάδα κινδύνεψε σοβαρά με έξοδο από το ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα