Δημοψήφισμα Σκόπια: Νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Δημοψήφισμα Σκόπια: Νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση
Συλλαλητήριο κατά της αλλαγής του ονόματος στα Σκόπια AP

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μίτσκοσκι θεωρεί ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι παραπλανητικό και αποτελεί χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Το VMRO DPMNE, κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη πΓΔΜ, καταγγέλλει νοθεία κατά τη διαδικασία του κρίσιμου δημοψηφίσματος για την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής μας χώρας.

Συγκεκριμένα, με επίσημη ανακοίνωση κάνει λόγω για “παράνομη συμπλήρωση καλπών στο Saraj και συγκεκριμένα στα χωριά Laskarci και Radusha”.

Αναφέρει δε πως προέκυψαν 500 ψήφοι σε 2 ώρες, κάτι που θα σήμαινε μία ψήφος ανά 14 δευτερόλεπτα.

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε τις καταγγελίες της σκοπιανής αντιπολίτευσης ψέματα και τόνισε πως όλα γίνονται γιατί στελέχη του VMRO δεν ακολούθησαν το παράδειγμα του ηγέτη τους Χρίστιαν Μίτσκοσκι και πήγαν να ψηφίσουν.

Οι δηλώσεις Ζάεφ

Οι κάλπες έκλεισαν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής το ποσοστό συμμετοχής έφθασε  στο 34,72%. Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ εκτίμησε ότι η συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε ΝΑΙ. Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως μετά το δημοψήφισμα η συμφωνία θα πάει στη Βουλή και αν δεν περάσει, θα πάει σε εκλογές. Για να περάσει, θα πρέπει να λάβει το “ΝΑΙ” από 12 τουλάχιστον βουλευτές της αντιπόλιτευσης.

“Η θέληση των πολιτών πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους. Οι ψηφοφόροι ψήφισαν με υπερηφάνεια. Περιμένω πως η πλειοψηφία των πολιτών που ψήφισε, ψήφισε υπέρ παρά το κάλεσμα της αντιπολίτευσης για μποϊκοτάζ. Το αποτέλεσμα θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις στη Βουλή”, είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως ο επικεφαλής της VMRO-DPMNE, Κριστιάν Μιτσκόσκι δεν ψήφισε στη διαδικασία, ενώ κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Πάντως, ο αντιπρόεδρος του κόμματος προσήλθε στη διαδικασία.

Το δημοψήφισμα για την ονομασία των Σκοπίων επιτηρήθηκε πάντως από περίπου 500 διεθνείς παρατηρητές, οι περισσότεροι από τον ΟΑΣΕ/ODIHR.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα