Δημοψήφισμα: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις των καναλιών για το ΝΑΙ και το ΟΧΙ

Δημοψήφισμα: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις των καναλιών για το ΝΑΙ και το ΟΧΙ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ - ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ) Ευρωκινηση

Με το κλείσιμο τις κάλπης οι τηλεοπτικοί σταθμοί ανακοίνωσαν τα τελευταία στοιχεία της δημοσκόπησης τους λίγες ώρες πριν τα πραγματικά αποτελέσματα

Αυτές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις των καναλιών για το δημοψήφισμα με βάση δημοσκοπήσεις, τηλεφωνικές έρευνες που διεξήγαγαν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων, που δίνουν μια πρώτη εικόνα, που όμως θα πρέπει να τονίσουμε πως δεν είναι το τελικό αποτέλεσμα, ούτε αντικατοπτρίζουν πραγματικά ποσοστά που θα βγουν από την κάλπη.

Πρέπει για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις να τονίσουμε πως τα αποτελέσματα που βλέπετε δεν είναι τελικά, ούτε Exit Polls, αλλά δημοσκοπήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή, τις οποίες διεξήγαγαν τηλεφωνικά οι παρακάτω εταιρίες.

 

Η έρευνα της Metron Analysis για τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 δίνει:

 

ΝΑΙ 48 (46-50%)

ΟΧΙ 52 (50-54%)

Στο ερώτημα τι νομίζετε ότι θα επικρατήσει (ANT1), οι ερωτηθέντες είπαν το “Όχι” με 51%, το “Ναι” με 37% ενώ το 12% δεν απάντησαν/δεν γνώριζαν.

Ενδιαφέρον έχει και το εύρημα για τις δεξαμενές ψηφοφόρων που κινήθηκαν προς την επιλογή του ΟΧΙ, όπως τις δίνει η Metron Analysis. Συμπαγής η ανταπόκριση όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ (85%), δυνατή συσπείρωση και στον έτερο της συγκυβέρνησης (71% στους ΑΝΕΛ) και πολύ έντονη η ανταπόκριση του κομμουνιστικού κόμματος στο ΟΧΙ, με 67%. Μόλις το 13% των ψηφοφόρων της ΝΔ ψήφισαν ΟΧΙ, 27% του Ποταμιού και 16% του ΠΑΣΟΚ, όπως διαμορφώθηκαν τα ποσοστά τους στις εκλογές του Ιανουαρίου. Τέλος, η Χρυσή Αυγή είχε επίσης ταχθεί υπέρ του ΟΧΙ και οι ψηφοφόροι της ψήφισαν προς τα εκεί μαζικά.

Ποιοι επέλεξαν Όχι:

Άνεργοι 64%

Φοιτητές 75%

Νοικοκυρές 46%

Συνταξιούχοι 35%

Οι δύο παραπάνω κάρτες παρουσιάζουν μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση, για το πως κινήθηκε το ΟΧΙ με βάση την επαγγελματική απασχόληση των ψηφοφόρων.

Ποιοι ψήφισαν ναι:

Ελεύθεροι επαγγελματίες 55%

Αγρότες 41%

Συνταξιούχοι 60%

Νοικοκυρές 46%

Άνεργοι 32%

Φοιτητές 25%

(METRON ANALYSIS)

Αντίστοιχα, η Metron Analysis περιγράφει την διασπορά της ψήφου στο ΝΑΙ, ανάλογα με το επάγγελμα των ψηφοφόρων.

Η έρευνα της GPO για το MEGA

 

ΝΑΙ 48,5 (46,5% – 50,5%)

ΟΧΙ 51,5 (49.5% – 53.5%)

Στα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας φαίνεται πως οι πολίτες επιλέγουν το ευρώ συντριπτικά, παρά το γεγονός πως τα  μέχρι στιγμής δημοκοπικά (θυμίζουμε) στοιχεία δείχνουν πως επέλεξαν το ΟΧΙ.

Η έρευνα έγινε το Σάββατο και την Κυριακή της εκλογικής διαδικασίας σε δείγμα 2000 ατόμων.

Η εκτίμηση της MRB για το STAR

 

NAI  48,5 (46 – 51%)

OXI  51,5% (49 – 54%)

Η εκτίμηση του αποτελέσματος από την MARC για τον Alpha

NAI  48 (45,5% και 50,5%)

OXI 52 (49,5% και 54,5%)

Τα επίσημα αποτελέσματα στις 21.00

Θα πρέπει να σημειώσουμε εκ νέου πως δεν μιλάμε για τελικά αποτελέσματα. Έγκυρα αποτελέσματα, θα πρέπει να αναμένουμε στις 21.00 από τη Singular Logic σε δείγμα επί των ψηφοδελτίων που θα έχουν καταμετρηθεί. Τα μικρά εκλογικά τμήματα έχουν αρχίσει ήδη να δίνουν επίσημα αποτελέσματα.

 

Ο Μιχάλης Καριώτογλου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που θα διαχειριστεί την παρουσίαση του αποτελέσματος, σημείωσε ότι για να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος, θα πρέπει να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις: α) να έχουν εξαχθεί τα αποτελέσματα από το 10% των εκλογικών τμημάτων της χώρας, β) αυτά τα εκλογικά τμήματα να είναι ισόποσα κατανεμημένα ανά την επικράτεια και γ) η διαφορά μεταξύ των δύο απαντήσεων να είναι άνω του 4%. Αντιθέτως, όσο πιο μικρή είναι η διαφορά μεταξύ του «Ναι» και του «Όχι» τόσο πιο αργά θα εξαχθεί ασφαλές αποτέλεσμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα