Δημοσιεύθηκαν οι τυπικές παράμετροι για το πόθεν έσχες μετά την απόφαση του ΣτΕ

Δημοσιεύθηκαν οι τυπικές παράμετροι για το πόθεν έσχες  μετά την απόφαση του ΣτΕ

Πρόκειται για τις τυπικές παραμέτρους, η μη δημοσίευση των οποίων οδήγησαν το ΣτΕ να κάνει λόγο για μερική αντισυνταγματικότητα της υπουργικής απόφασης

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η νέα κοινή υπουργική απόφαση για την υποβολή πόθεν έσχες. Μόλις μία ημέρα μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα συναρμόδια υπουργία προχώρησαν στη δημοσίευση των παραμετρικών τιμών και οδηγιών συμπλήρωσης πεδίων των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή «πόθεν έσχες», στο Φύλλο της Κυβερνήσεως.

Πρόκειται για τις τυπικές παραμέτρους, η μη δημοσίευση των οποίων οδήγησαν το ΣτΕ να κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα. Συγκεκριμένα, το ΣτΕ ανέφερε πως η αντισυνταγματικότητα έχει να κάνει με το ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση δεν απέκτησε νόμιμη υπόσταση λόγω μη συνδημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης συγκεκριμένων στοιχείων, “με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο έλεγχος νομιμότητας”.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά μαζί με το υπουργείο Οικονομικών στην επανέκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες. Με ανακοίνωση του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλου, αναφέρεται πως “λόγω εύλογης και μεγάλης αβεβαιότητας που δημιούργησε η δημοσιοποίηση μιας άτυπης περίληψης της υπ’ αριθ. 2649/2017 απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ, οι αρμόδιοι Υπουργοί θα προβούν σε επανέκδοση της σχετικής ΚΥΑ με την οποία ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες όσον αφορά στον τύπο και το περιεχόμενο των δηλώσεων με συνδημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των παραμετρικών τιμών και των οδηγιών συμπλήρωσης πεδίων των δηλώσεων που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή ΠΟΘΕΝ”.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι “η Κυβέρνηση, μόλις η απόφαση καθαρογραφεί από το ΣτΕ και λάβει επίσημα γνώση όλου του περιεχομένου της, θα αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες με γνώμονα την πάταξη της διαφθοράς”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα