Ο Φόρεστ Γκαμπ γαριδάδικα, ο Κασσελάκης αστακοκάραβα

Διαβάζεται σε 5'
Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Forrest Gump
ΙΝΤΙΜΕ, Caption / Paramount Pictures

Στην εταιρία ΤΜ Lobstering LLC με φορολογική έδρα και πάλι το Delaware (όπως η Osios LLC) ανήκουν τα αστακοκάραβα, τα οποία κατά δήλωσή του έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”. Εξηγήσεις ζητά η κυβέρνηση.

Στην βραβευμένη με 6 Όσκαρ (Λεπτό προς λεπτό απόψε η τελετή στο NEWS 24/7) ταινία “Φόρεστ Γκαμπ”, ο πρωταγωνιστής μετά τις περιπέτειές του στο Βιετνάμ, πλουτίζει στις ΗΠΑ, όταν ένας τυφώνας βγάζει εκτός μάχης όλα τα γαριδάδικα της περιοχής του, εκτός από το δικό του.

Ίσως αν είχε αστακοκάραβο να πήγαινε ακόμα καλύτερα, αλλά και με τις γαρίδες ο Φόρεστ έλυσε όλα τα προβλήματά του, ενώ ο άθεος τραυματίας πολέμου υπολοχαγός Νταν, έκανε ειρήνη με τον Θεό καθώς μέχρι τότε λόγω των όσων είχε τραβήξει δεν είχε ούτε ιερό, ούτε… όσιο ( όχι LLC).

Αντίθετα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά και την έρευνα της εισαγγελίας (κατόπιν της απόκαλυψης του NEWS 24/7 για την αλλοδαπή εταιρία που κατέχει), φαίνεται ότι δεν βρίσκει ηρεμία, όσον αφορά την περιουσία του, καθώς με τις απαντήσεις του και κυρίως τις μη απαντήσεις του και τα λάθη των συνεργατών του, τροφοδοτεί την έρευνα για το άγνωστο μέχρι στιγμής Πόθεν Έσχες του.

Ο ίδιος είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στον Γιώργο Λιάγκα για αστακοκάραβα στη Μασαχουσέτη.

“Για να καταλάβουμε, επειδή είχαμε ακούσει για ναυτιλία, πλοία, ψαράδικα μεγάλα στη Μασαχουσέτη”, του είχε πει ο Γιώργος Λιάγκας

“Αστακοκάραβα”, είχε απαντήσει ο Στέφανος Κασσελάκης και είχε προσθέσει:

“Την αλιεία και την ναυτιλία την καταλαβαίνω καλά. Τα χρηματοοικονομικά τα καταλαβαίνω καλά από τη θητεία μου στη Goldman Sachs”.

Σήμερα η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, σε ρεπορτάζ που υπογράφουν ο Στέφανος Τζανάκης και η Γεωργία Σαδανά, αποκαλύπτει ότι τα αστακοκάραβα στα οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι τα “Debbie Ann” και “Timothy Michael”, που ανήκουν στην εταιρία ΤΜ Lobstering LLC (Kasselakis, Stefanos). Δηλαδή άλλη μια αλλοδαπή εταιρία, κάτι που απαγορεύεται με βάση τον νόμο Τσίπρα του 2016 (αντίστοιχη περίπτωση με την Osios LLC).

Όπως αναφέρει το “Πρώτο Θέμα”, η TM Lobstering LLC, έχει επίσης έδρα το Delaware και ιδρύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2020, εν μέσω πανδημίας, καθώς επρόκειτο για μεγάλη επενδυτική ευκαιρία. Λόγω της πανδημίας και το κλείσιμο εστιατορίων, πολλοί από τους ψαράδες είχαν εγκαταλείψει τον κλάδο και οι τιμές για τα αλιευτικά και τις άδειες ψαρέματος είχαν πέσει.

Η εταιρία εμφανίζεται να υπάγεται στους φορολογικούς νόμους του Delaware και αυτό σημαίνει ότι δεν έχει υποχρέωση να καταθέτει ετήσιες εκθέσεις για τη δραστηριότητά της.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ζητώντας εξηγήσεις για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Κασσελάκη.

“Σημερινό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» παρουσιάζει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Κασσελάκη στο εξωτερικό και τις εταιρίες με τα «αστακοκάραβα» όπως τα αποκάλεσε ο ίδιος σε συνέντευξή του. Πόσες εταιρίες έχει τελικά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό; Ποιες ακριβώς είναι οι επαγγελματικές δραστηριότητες του κ. Κασσελάκη ο οποίος συνεχώς μας διαβεβαιώνει αορίστως ότι ξέρουμε τα πάντα γι’ αυτόν, όμως ουσιαστικά αποδεικνύεται ότι έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε; Καλό θα ήταν οι Έλληνες πολίτες να τα μάθουν «αδιαμεσολάβητα» και όχι από τα ρεπορτάζ των εφημερίδων”, ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

Η έρευνα της Εισαγγελίας

Σημειώνεται ότι ήδη έχει διαταχθεί έρευνα σε βάρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, και της εταιρίας Osios LLC της οποίας εμφανίζεται ιδιοκτήτης, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, γεγονός που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του κ. Κασσελάκη.

Στο μικροσκόπιο των αρχών, και ειδικότερα του εισαγγελέα Δημήτριου Νομικού που «χρεώθηκε» την έρευνα, αναμένεται να μπει το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί πόθεν έσχες, που απαγορεύει σε αρχηγούς κομμάτων να είναι ιδιοκτήτες εταιριών στο εξωτερικό.

Οι εισαγγελικές Αρχές αναμένεται να ελέγξουν αν και κατά πόσο έχουν υπάρξει παραβάσεις γύρω από τη δήλωση πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη. Κι αυτό γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει αλλοδαπή εταιρία με έδρα την Αμερική, παρά την αντίθετη ελληνική νομοθεσία.

Η αποκάλυψη του NEWS 24/7

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία, συμφερόντων του Στέφανου Κασσελάκη, που δανειοδότησε τη Left Media, είναι η Osios LLC.

Στις 21.12.2023 η Osios LLC δανειοδοτεί την Left Media AE με 230.000 ευρώ μέσω λογαριασμού της Osios LLC στην UBS Financial Services Inc, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ. Στη δανειακή σύμβαση, ως διεύθυνση της Osios LLC αναγράφεται η διεύθυνση 88 SW 7th ST, MIAMI, FL 33130 USA, ενώ στη σφραγίδα αναφέρεται “Corporate Seal, 2017, DELAWARE”.

Τη σύμβαση για λογαριασμό της Osios LLC υπέγραψε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, με την ιδιότητά του ως μοναδικός εταίρος της εταιρίας, όπως ακριβώς αναφέρεται στη σύμβαση.

Στα αρχεία του μητρώου επιχειρήσεων του Delaware που είναι προσβάσιμα στο κοινό, η εταιρία καταγράφεται ως “Domestic”, δηλαδή ως εταιρία με έδρα εντός της πολιτείας του Delaware.

Οι μοναδικές πράξεις της αλλοδαπής εταιρίας Osios LLC, που αναγράφονται στο μητρώο, είναι η σύστασή της στις 20.11.2017 (τότε είχε συσταθεί υπό την επωνυμία Andover LLC και μετονομάστηκε σε Osios LLC κάποια στιγμή μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και Ιουνίου 2023) και η πληρωμή τελών στις 10.10.2022, προκειμένου να μην καταστεί ανενεργή (void).

Σύμφωνα, όμως, με την ελληνική νομοθεσία, απαγορεύεται ρητά για οποιοδήποτε πρόσωπο να έχει ταυτόχρονα την ιδιότητα του Προέδρου πολιτικού κόμματος που εκπροσωπείται στη Βουλή και αυτή του ιδιοκτήτη ή του διαχειριστή αλλοδαπής εταιρίας.

Ο νόμος, δε, προβλέπει αυστηρές ποινές για τα πρόσωπα που παραβιάζουν τις σχετικές διατάξεις. Η απαγόρευση αυτή, μάλιστα, θεσμοθετήθηκε με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέξη Τσίπρα το 2016.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα