Κασσελάκης: Απαντήσεις με λόγια και όχι με τεκμήρια για τις εταιρίες

Διαβάζεται σε 4'
Στέφανος Κασσελάκης
Στέφανος Κασσελάκης EUROKINISSI

Στο μέλλον παραπέμπει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται σχετικά με την επιχειρηματική του δραστηριότητα

Σε μια παρατεταμένη περίοδο αδιαφάνειας σε σχέση με την οικονομική κατάσταση του προέδρου του οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, αποφεύγοντας να απαντήσει με τεκμήρια στις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται από τη Νέα Δημοκρατία σχετικά με τα περιουσιακά του στοιχεία.

Μάλιστα η περίοδος αυτή είναι πιθανόν να διαρκέσει ακόμη και μετά τις ευρωεκλογές.

Αυτά, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται υπό το καθεστώς εισαγγελικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί αν παραβίασε το νόμο της κυβέρνησης Τσίπρα, σύμφωνα με τον οποίο είναι ασυμβίβαστο ένας πρόεδρος κοινοβουλευτικού κόμματος να διαθέτει ή να μετέχει σε εταιρίες με έδρα το εξωτερικό.

Η εισαγγελική έρευνα θυμίζουμε προέκυψε με αφορμή την αποκάλυψη του News 24/7 σχετικά με το ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν ιδιοκτήτης – τουλάχιστον τον Δεκέμβριο του 2023- της εταιρίας Osios LLC  με έδρα το Μαϊάμι και υποκείμενη στο φορολογικό δίκαιο της πολιτείας Delaware.

Αντιπαράθεση

Η χθεσινή αντιπαράθεση ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το αν ο Στεφανος Κασσελάκης είναι ιδιοκτήτης εταιρίας εκμετάλλευσης καραβιών αλιείας αστακού στις ΗΠΑ είναι ενδεικτική της κατάστασης.

Αφορμή αποτέλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» το οποίο ανέφερε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιοκτήτης  της εταιρίας ΤΜ Lobstering LLC που διαθέτει τα δύο αλιευτικά.

Ανταπαντώντας σε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, που αναφέρονταν στο δημοσίευμα, ο Στέφανος Κασσελάκης, ισχυρίστηκε πως  πρόκειται για «νόμιμα αστακοκάραβα, από τα οποία έχω αποχωρήσει από τις 10 Μαρτίου 2023».

Μια φράση που φέρεται να δημιουργεί ερωτηματικά σε σχέση με τον ισχυρισμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες νωρίτερα.

Όταν σε συνέντευξή του στον Γιώργο Λιάγκα είχε αναφέρει πως διαθέτει μερίσματα δίχως όμως να έχει κάποιο διοικητικό ρόλο.

Δίχως τεκμήρια

Το βασικό στοιχείο που καταγράφεται σε αυτή την αντιπαράθεση είναι η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να καταφεύγει -προκειμένου να δώσει απαντήσεις- σε δηλώσεις και όχι σε τεκμήρια.

Είναι χαρακτηριστική μάλιστα η απροθυμία του να μιλήσει ευθέως για το σύνολο της περιουσίας του, η οποία καταγράφθηκε και στην προαναφερθείσα συνέντευξη στον Γιώργο Λιάγκα, όταν μετά από ερώτηση του παρουσιαστή για την περιουσία του σημείωσε πως «δεν είναι ανάγκη τώρα να μπούμε σε ανάλυση του τι έχω και τι δεν έχω».

Παράλληλα σε απανωτές δηλώσεις του ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρεται συνεχώς στο ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό είναι νόμιμες και ότι έχουν νομίμως φορολογηθεί στις ΗΠΑ. Αυτό μάλιστα παρά το ότι – έως στιγμής τουλάχιστον – δεν έχουν τεθεί τέτοια ερωτήματα στον δημόσιο διάλογο.

Επίσης αξίζει να θυμίσουμε ότι ο ίδιος σε αναρτήσεις του έχει δηλώσει ότι διαθέτει περισσότερες από μία εταιρίες με έδρα το εξωτερικό. Δίχως περαιτέρω διευκρινίσεις για το είδος και το αντικείμενο των εταιριών αυτών.

Εξηγώντας την στάση αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ η εκπρόσωπος Τυπου του κόμματος Βούλα Κεχαγιά, επισήμανε σε χθεσινή συνέντευξή της: «Κάντε λίγο υπομονή, δεν θα απαντήσει ο κ. Κασσελάκης στον κ. Μητσοτάκη, που για να ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους επειδή έχει πρόβλημα στις ευρωεκλογές επιτίθεται στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Θα απαντήσει όταν ο ίδιος κρίνει ότι είναι έτοιμος να απαντήσει και να δώσει όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα»

Το Πόθεν Έσχες

Όπως προκύπτει από αυτά τα δεδομένα η παροχή τεκμηριωμένων απαντήσεων εξαρτάται από την βούληση του Στέφανου Κασσελάκη να δώσει στην δημοσιότητα τα στοιχεία σχετικά με την περιουσιακή του κατάσταση.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η αυτόματη δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες του Στέφανου Κασσελάκη αναμένεται να γίνει το νωρίτερο το… 2025, αφού στις 6 Νοεμβρίου του 2023 δόθηκαν στην δημοσιότητα τα Πόθεν Έσχες των πολιτικών αρχηγών, των βουλευτών και των υπεύθυνων οικονομικών των κομμάτων για το 2022 που αφορούσαν την χρήση του 2021.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και κυρίως μετά την παράταση που δόθηκε για τα Πόθεν Έσχες του 2023, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει το Πόθεν Έσχες του τον ερχόμενο Ιούνιο.

Όμως θα πρόκειται για την αρχική δήλωση περιουσιακής κατάστασης που υποχρεούται να καταθέσει κάθε πρόσωπο 3 μήνες αφότου αποκτήσει την ιδιότητα που το καθιστά υπόχρεο. Έτσι δεν θα δημοσιευθεί αυτόματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα