Αναπόφευκτη η χρεοκοπία

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ ΣΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΡΜΟΥ (ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΞΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI)
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ ΣΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΡΜΟΥ (ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΞΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI) EUROKINISSI

Διατηρείται το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ σε νέα δημοσκόπηση για το "Έθνος της Κυριακής", ενώ ανοδικά κινείται το νεότευκτο κόμμα του Γ. Δημαρά. Φόβο και απογοήτευση εκφράζουν οι πολίτες. Βλέπουν χρεοκοπία και ανάκαμψη το νωρίτερο σε 5 χρόνια

Τριπλή εντολή προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στέλνουν οι πολίτες, καθώς ζητούν να τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα η ανάπτυξη με συγκεκριμένο σχέδιο και δράσεις, να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, και να συγκροτηθεί ένα μικρό και ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο με τη συμμετοχή και τεχνοκρατών.

Οι τάσεις αυτές καταδεικνύουν ότι οι πολίτες ζητούν «έργα» και «πράξεις» και αυτό καταγράφεται με το κλίμα απογοήτευσης τόσο για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πολίτες εκτιμούν σε ποσοστό 54,7% ότι τα πράγματα θα ήταν ίδια εάν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ, ενώ το 32,7% πιστεύει ότι θα ήταν χειρότερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν επτά στους δέκα πολίτες τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων, όπως αλλαγές στο Δημόσιο, μετατάξεις υπαλλήλων, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις κ.ά

Η κοινή γνώμη επιτάσσει -σχεδόν ένας στους δύο ερωτώμενους- να ρίξει όλο το βάρος η κυβέρνηση στην ανάπτυξη με συγκεκριμένο σχέδιο.

Ταυτόχρονα, με σαφή τρόπο οριοθετούν οι πολίτες την άποψή τους ότι σε ενδεχόμενο κυβερνητικού ανασχηματισμού το σχήμα πρέπει να είναι μικρότερο, ενώ προκρίνουν και ταυτίζονται με τη θέση να συμπεριληφθούν σε αυτό το σχήμα και τεχνοκράτες.

Η πλήρης απογοήτευση και ο φόβος των πολιτών για το παρόν και το μέλλον της χώρας καταγράφεται στην πανελλαδική έρευνα της Marc για το "Εθνος της Κυριακής", καθώς σχεδόν ένας στους δύο εκφράζει την άποψη ότι δεν θα αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία, ενώ παραπέμπει την ανάκαμψη έπειτα από 4 και 5 χρόνια.

Σταθερό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ

Μέσα σε αυτό το κλίμα απογοήτευσης στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ διατηρεί προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζεται η άνοδος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, καθώς πλησιάζει απειλητικά το ΚΚΕ και την τρίτη θέση, ενώ για πρώτη φορά μετριέται και το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών (Γ. Δημαράς), με το νεότευκτο κόμμα να καταγράφει ποσοστό που μπορεί να το φέρει στη νέα Βουλή.

Η εκλογική καταγραφή των δύο μεγάλων κομμάτων συνεχίζει να κινείται σε πτώση -σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις της ίδιας εταιρείας-, χωρίς μέχρι στιγμής να φαίνεται καμία ένδειξη ανακοπής αυτής της τάσης.

Ακόμη ένα μείζον θέμα που καταγράφει και αυτή η πανελλήνια έρευνα είναι ότι συνεχίζει η τάση ενός μεγάλου εκλογικού σώματος να κατευθύνεται προς το άκυρο, το λευκό ή την αποχή, καθώς και να δηλώνει αναποφάσιστο, μη εκδηλώνοντας ποια στάση θα κρατήσει τη βραδιά των εκλογών.

SHARE:

24Media Network