Διπλό μέτωπο από εσωτερικό και εξωτερικό για την κυβέρνηση

Διπλό μέτωπο από εσωτερικό και εξωτερικό για την κυβέρνηση
Meeting between the greek Prime Minister, Alexis Tsipras and Mayors of Greece, in Athens, on Apr. 25, 2015 / , , , 25 , 2015 Sooc

Τον γόρδιο δεσμό της ενδιάμεσης συμφωνίας το αργότερο μέχρι τις 10 Μαΐου επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση ισορροπώντας ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών και στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ

Τα  μανίκια έχουν σηκώσει στην κυβέρνηση, καθώς σήμερα το απόγευμα στο υπουργικό συμβούλιο πρέπει όλα να είναι έτοιμα προκειμένου οι υπουργοί να εγκρίνουν το πολυνομοσχέδιο. Από τη στιγμή που θα καταλήξουν, θα εκκρεμεί η αναλυτική παρουσίασή του στους θεσμούς με την ελπίδα μετά να «ξεκλειδώσει» και η παροχή της ρευστότητας προς τη χώρα.

Όπως επεσήμαναν από το Μέγαρο Μαξίμου, στο Brussels Group δεν θα γίνει παρουσίαση του νομοσχεδίου «σκούπα». Παρ’όλα αυτά, όπως είναι φυσικό, θα συζητηθούν κάποιες γενικές γραμμές, καθώς πολλά από τα μέτρα που υπάρχουν σε αυτό έχουν μείνει ανοιχτά από την περασμένη συνεδρίαση των τεχνικών κλιμακίων, όπως η φορολογική και η δημόσια διοίκηση, αλλά και το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Κυβερνητική πηγή τόνιζε πως στο Brussels Group θα πάει με την τελική του μορφή, αφού πρώτα έχει πάρει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group, αν και παρουσιάστηκαν μόνο οι γενικές γραμμές των μέτρων, το κλίμα ήταν θετικό, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες έχει καλυφθεί μεγάλη απόσταση. Όπως υποστηρίζουν, ρόλο έπαιξαν και οι τελευταίες πρωτοβουλίες που πήρε κυβέρνηση με την ανασύνταξη της διαπραγματευτικής ομάδας, αλλά και την κατάρτιση του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι διατεθειμένο να κάνει πίσω στις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει στην περίπτωση που η πλευρά των δανειστών επιμείνει σε θέματα όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Το ανανεωμένο ελληνικό κλιμάκιο του Brussels Group θα αποτελείται μεταξύ άλλων από τον επικεφαλής και πρόεδρο του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Χουλιαράκη, τον επικεφαλής του Οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Φραγκίσκο Κουτεντάκη τον Οικονομολόγο και σύμβουλο του Γιάννη Δραγασάκη Δημήτρη Λιάκο, την επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργού Κωνσταντίνα Κιντώνη, αλλά και τον επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Μεγάρου Μαξίμου Τάκη Παυλόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν και τα κλιμάκια των τεχνοκρατών που όλο το τελευταίο διάστημα συνέλεγαν στοιχεία σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας.

Οι τελευταίες χθεσινοβραδινές πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, σε σχέση με το πολυνομοσχέδιο, έκαναν λόγο για ένα «φοροσαφάρι» που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση σε βάθος 10ετίας για τη διενέργεια ελέγχων.

Φαίνεται πως προωθείται η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων μέχρι τα 60 χρόνια για τράπεζες και ΔΕΚΟ, ενώ στο βασικό σχεδιασμό παραμένει η χρήση της πιστωτικής κάρτας για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με περισσότερους από 3.000 κατοίκους.

Μένει να διευκρινιστεί αν θα συμπεριληφθεί ο ειδικός φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία 3-5 αστέρων, αλλά και οι μειώσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις που φαίνεται πως έχει μπουν στο τραπέζι.

Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην συζητά την πώληση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.

Στο κυβερνητικό επιτελείο πιστεύουν πως μια σειρά από μέτρα τα οποία θα φέρουν λεφτά στα ταμεία του κράτους θα αποτελέσουν και το «κλειδί» για την οριστική συμφωνία. Ανάμεσα σε αυτά φέρονται να είναι:

– Η αύξηση του φόρου πολυτελείας

– Η χρήση του πλαστικού χρήματος

– Το μπόνους σε συνεπείς φορολογούμενους

– Η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων

Μέσω της ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της ενίσχυσης των μηχανισμών της, στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν πως θα μπορέσουν να εισπράξουν και παλιά τέλη.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης, πάντως αποτελεί η άδεια από την ΕΚΤ για επιπλέον έκδοση εντόκων γραμματίων που σε πρώτη φάση θα μπορέσουν να δώσουν μια ανάσα στην Ελληνική οικονομία.

Το «Eurogroup εσωτερικού»

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις «κόκκινες γραμμές», που έχει θέσει εξαρχής και πως ο έντιμος συμβιβασμός είναι εφικτός αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα το απόγευμα παρουσιάζοντας την ίδια ώρα στα μέλη της κυβέρνησης συνολικά το πολυνομοσχέδιο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος με το χθεσινό του άρθρο στο CRASH ξεκαθάριζε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί συμφωνία που θα είναι ασύμβατη με τις ριζοσπαστικές του δεσμεύσεις», συμπληρώνοντας πως «η Ελλάδα διαθέτει πολλούς εναλλακτικούς δρόμους και μπορεί να έχει προοπτική χωρίς τη χρηματοδότηση από ΕΕ και ΔΝΤ».

Δεν έχει γίνει σαφές αν θα συνεδριάσουν σήμερα και τα όργανα του κόμματος, καθώς η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της περασμένης Τρίτης είχε διακοπεί λόγω της αναχώρησης του Αλέξη Τσίπρα για την Κύπρο.

Πηγή φωτογραφίας sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα