Διπλό μήνυμα Μοσκοβισί σε ΔΝΤ για εργασιακά και Βερολίνο για χρέος

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, στο Προεδρικό Μέγαρο.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, στο Προεδρικό Μέγαρο. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων εκτίμησε ότι θα επέλθει σύντομα συμφωνία- συμβιβασμός, διεμήνυσε ότι η Κομισιόν δε θα δεχθεί μέτρα που αντιβαίνουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και δήλωσε: "Τώρα έχει έρθει η στιγμή για να μιλήσουμε για το θέμα του χρέους. Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί ό,τι δε θα δεχόταν η Γερμανία στα εργασιακά, τόνισε από την πλευρά του ο Παυλόπουλος

Τη διάθεση στήριξης στην Αθήνα για τα εργασιακά και για το χρέος έδειξε καθαρά από την πρώτη στιγμή της επίσκεψης του στη χώρα μας ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί,  ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, εκφράζοντας σαφώς και τη θέση της Κομισιόν στη διαπραγμάτευση, η οποία έχει μετατραπεί -ξανά- σε πολιτική.

Ο κ.Μοσκοβισί ο οποιος θα συναντηθεί επίσης διαδοχικά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, ενώ το βράδυ θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, έστειλε από το Προεδρικό Μέγαρο διπλό μήνυμα σε ΔΝΤ και Βερολίνο.

ADVERTISING

Τόνισε καταρχήν ότι στόχος του είναι να αναγνωρίσουν όλοι στην Ευρώπη την ανάγκη για κοινωνική ανάπτυξη, ώστε να μη θεωρούν οι Ευρωπαίοι ότι η ΕΕ είναι συνώνυμο της τιμωρίας και της αέναης λιτότητας. "Γι’ αυτόν τον λόγο τόνισα και τονίζω ότι το Grexit ήταν κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε ποτέ να περάσει από το μυαλό μας, κάτι το ιδιαίτερα επικίνδυνο. Αυτό το έλεγα πάντα ως Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και στη συνέχεια ως Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάντα τόνιζα ότι αυτή η μεγάλη οικονομία αυτής της μεγάλης Δημοκρατίας, δηλαδή της Ελλάδας, όφειλε να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης και στην καρδιά της Ευρωζώνης. Διότι χωρίς την Ελλάδα, όλο αυτό το οικοδόμημα θα ήταν σαθρό, θα ήταν αδύναμο και θα ήταν ένα απλό οικονομικό οικοδόμημα που θα στερείτο βαθύτερου νοήματος", δήλωσε.

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι η Ελλάδα έχει επιτελέσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία πέντε χρόνια και τόνισε ότι "Η δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη, αλλά είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο", σημειώνοντας ότι θα έχει την ευκαιρία να το συζητήσει αυτό με τους αρμόδιους υπουργούς και πρωτίστως, βεβαίως, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

"Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αξίζει την εμπιστοσύνη μας. Είναι μια χώρα η οποία είναι έτοιμη τώρα ν’ αναπτυχθεί, να γνωρίσει πάλι ανάπτυξη, επενδύσεις, απασχόληση για όλους τους Έλληνες και ιδίως για τους νέους, οι οποίοι ξέρω πόσο πολύ αναμένουν κάτι τέτοιο. Θέλω, επίσης, να σας πω ότι μεταρρύθμιση ίσον επιτυχία. Είναι ο μόνος δρόμος για την επιτυχία", συνέχισε ο κ.Μοσκοβισί και διαβεβαίωσε ότι: "Εφόσον οι ελληνικές αρχές κάνουν όλα αυτά τα οποία οφείλουν να κάνουν, είναι αναμφισβήτητο ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους θα πράξουν τα δέοντα από την δική τους πλευρά. Θέλω, λοιπόν, να πω σε όλους τους Έλληνες ότι τώρα έχει έρθει η στιγμή για να μιλήσουμε για το θέμα του χρέους."

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δεσμεύτηκε ότι το ζήτημα του χρέους θα το αναφέρει και ο ίδιος κατ' ιδίαν στο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα, εκφράζοντας την άποψη ότι οπωσδήποτε πλέον πρέπει να συζητηθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσω βραχυπρόθεσμων  και μεσοπρόθεσμων μέτρων- κάτι βέβαια που δεν ενθουσιάζει το Βερολίνο που έχει το βλέμμα στις εθνικές γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.

Χαρακτήρισε σημαντική τη συμμετοχή του ΔΝΤ και απαραίτητη για την αξιοπιστία του ελληνικού προγράμματος, τόνισε όμως απευθύνομενος τόσο στο Ταμείο που πιέζει στα εργασιακά όσο και στο Βερολίνο που επιθυμεί διακαώς την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ότι: "Το ΔΝΤ πρέπει να έχει κατά νου τις ιδιαίτερες ευαισθησίες που υπάρχουν σε κάποια ζητήματα. Για παράδειγμα, όπως αναφέρατε, κ. Πρόεδρε, κι εσείς, το ζήτημα του κοινωνικού διάλογου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξουν αυτές οι ευαισθησίες που θα επιτρέψουν στον κοινωνικό διάλογο να τηρήσει τα μέτρα και τα σταθμά του ευρωπαϊκού κεκτημένου."

Ο κ.Μοσκοβισί τόνισε μάλιστα πως: "Ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολύ περισσότερο ούτε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν μέτρα τα οποία θα επιφέρουν πλήγμα ή θα καταστρέψουν ολωσδιόλου τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο", δείχνοντας ότι ο ίδιος και ο Γιούνκερ θα είναι σύμμαχοι στο ζήτημα αυτό, το οποίο έχει παραπεμφθεί προς πολιτική λύση καθώς το χάσμα παραμένει. 

Επομένως ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε την άποψη ότι μόνη λύση είναι μία λύση συμβιβασμού και εκτίμησε ότι "είμαστε αρκετά έξυπνοι να την βρούμε όλοι μαζί". Ανέφερε επίσης ότι έχει έρθει στην Ελλάδα ακριβώς για να προσφέρει την υποστήριξη του και τη διαβεβαίωση ότι την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα και ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα συζητηθούν όλες οι παράμετροι για το ελληνικό χρέος.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο κ.Μοσκοβισί κλείνοντας αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας τον οποίο η Κομισιόν δεν παραγνωρίζει.

"Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποιο είναι το άχθος το οποίο κουβαλάει η Ελλάδα λόγω της ιδιαιτερότητας της θέσεώς της. Γνωρίζουμε καλά ποιος είναι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των συνόρων της Ελλάδας και γνωρίζουμε πόσο πολλές φορές είναι δύσκολες οι σχέσεις με τον ισχυρό γείτονά σας, την Τουρκία. Όλ’ αυτά τα γνωρίζουμε, όπως επίσης γνωρίζουμε και το βάρος που έχει επιφέρει στην ελληνική οικονομία η υποδοχή των προσφύγων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλα αυτά θα τα λάβουμε σοβαρότατα υπόψη μας κατά τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους", κατέληξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα δε μπορεί να δεχθεί, όπως δε θα δεχόταν η Γερμανία, μέτρα αντίθετα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε την τακτική του κ.Μοσκοβισί να προσπαθεί να πείσει όλους ότι η έξοδος από την κρίση και η βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία της Ευρώπης εξαρτώνται από τον συνδυασμό ακριβώς της ανάπτυξης με το κοινωνικό κράτος.

Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι της αναλογεί και το κάνει για ν’ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Επισήμανε όμως πρώτον ότι στην αξιολόγηση και ειδικά στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, η Ελλάδα θα κάνει αυτό που επιτρέπει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο έχει ως μέρος τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. 

"Δεν μπορεί η Ελλάδα ν’αποδεχθεί - όπως δεν θα αποδεχόταν οποιαδήποτε άλλη Χώρα της ΕΕ, π.χ. η Γαλλία, η Γερμανία - μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις που θα ήταν αντίθετα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού κάτι τέτοιο θα κατέπιπτε αμέσως και θα ήταν υπόλογη η Ελλάδα απέναντι και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη ιδίως από την πλευρά του ΔΝΤ και να καταστεί σαφές ότι εδώ,  στην Ευρώπη, έχουμε και τις δικές μας υποχρεώσεις, οι οποίες είναι τμήμα αναπόσπαστο της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού", τόνισε ο κ.Παυλόπουλος.

Η δεύτερη επισήμανση του Προέδρου της Δημοκρατίας αφορούσε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.  "Εμείς θα πράξουμε ό,τι μας αναλογεί.  Είναι ανάγκη και οι Εταίροι μας να προχωρήσουν στις ρυθμίσεις που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πάντα με βάση τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.  Δεν μίλησε ποτέ κανείς για κούρεμα του χρέους.  Μίλησε όμως – και μιλάμε - για μεθόδους, οι οποίες είναι σύμφωνες με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο που διέπει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.  Σ’αυτό πρέπει ν’ανταποκριθούν οι εταίροι μας", είπε ο κ.Παυλόπουλος.

Τόνισε μάλιστα ότι δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα του ελληνικού χρέους: "Υπάρχει η εντύπωση, κύριε Επίτροπε, ότι το Ελληνικό Χρέος έχει δημιουργηθεί όλο με αποκλειστική ευθύνη της Ελλάδας και αφορά δαπάνες της Ελλάδας που εκείνη έχει οικειοθελώς καθορίσει.  Θα πρέπει να καταστήσω σαφές ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους μας  οφείλεται σε εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία προορίζονται για την αντιμετώπιση κινδύνων που εμείς δεν προκαλέσαμε.  Για την αντιμετώπιση προκλήσεων που εμείς δεν δημιουργήσαμε.  Πέραν τούτου, είναι εξοπλιστικά προγράμματα, με βάση τα οποία υπερασπιζόμαστε τα Ελληνικά σύνορα, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Αυτή την ιδιαιτερότητα του χρέους μας δεν είναι δυνατόν οι Εταίροι μας να μην την λάβουν υπόψη,  ιδίως όταν θα έρθει η ώρα να πάρουμε τα μέτρα εκείνα, τα οποία θα οδηγήσουν σε ελάφρυνσή του.  Ενόψει και της δικής σας ευαισθησίας, θα παρακαλούσα πολύ  αυτή η ιδιαιτερότητα του Ελληνικού Χρέους να καταστεί σαφής προς τους Εταίρους μας.  Νομίζω ότι την γνωρίζουν άλλωστε, γιατί αρκετοί απ’αυτούς την έχουν ζήσει, αφού αρκετά από τα εξοπλιστικά αυτά προγράμματα προέρχονται από Χώρες της ίδιας της ΕΕ και από δανειστές μας ιδίως."

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρέος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσακαλώτος μαινόμενος κατά δανειστών

24Media Network