Δούρου για Μάτι: Οι υπεύθυνοι γνώριζαν αλλά φοβήθηκαν να περιγράψουν την κατάσταση

Διαβάζεται σε 3'
Δούρου για Μάτι: Οι υπεύθυνοι γνώριζαν αλλά φοβήθηκαν να περιγράψουν την κατάσταση
Ρένα Δούρου EUROKINISSI ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Για την έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά των Αρχών μίλησε η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής κατά την απολογία της στο Τριμελές Εφετείου Πλημμελημάτων.

Τις δύσκολες ώρες κατά τις οποίες το πύρινο μέτωπο της Ανατολής Αττικής είχε φτάσει στο Μάτι, αλλά και την έλλειψη ενημέρωσης που υπήρχε για την πραγματική κατάσταση, όχι μόνο ως προς την ίδια αλλά και ως προς τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, περιέγραψε η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά τη δεύτερη ημέρα απολογίας της ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων.

Η Ρένα Δούρου απέδωσε ευθύνες στην Πυροσβεστική ως τη μόνη αρμόδιο για το συντονισμό, ενώ εξήγησε πως το επίμαχο διάστημα ζητούσε από τους αρμόδιους να της πουν τι συνέβαινε αλλά και αν χρειάζονταν βοήθεια από την Περιφέρεια χωρίς να λαμβάνει σαφή απάντηση.

«Προσωπικά εγώ και τα στελέχη διαρκώς προσπαθούσαμε να μάθουμε αν υπήρχε κίνδυνος και το μπορούσαμε να κάνουμε,δεν οχυρωθηκαμε πίσω από το θεσμικό πλαίσιο. Και μην ξεχνάμε ότι μέχρι τις 5.30 η αίσθηση είναι ότι η φωτιά ήταν ερπουσα σε χαμηλή βλάστηση. Δεν μας ενημέρωσαν για την εξέλιξη και την επικινδυνότητα της φωτιάς» υποστήριξε.

Μάλιστα, τόνισε στο δικαστήριο πως ο πρωθυπουργός δεν ενημερώθηκε από τους αρμόδιους κατά τη σύσκεψη στο ΕΣΚΕ όπου ήταν παρούσα και η ίδια: «Η αίσθηση μου είναι ότι γνώριζαν αλλά φοβήθηκαν να περιγράψουν την τραγικότητα της κατάστασης. Έχουμε καταστροφή στο Μάτι και η ενημέρωση του Πρωθυπουργού ξεκινά από τη φωτιά στο Ζεμενό.

Δεν ειπώθηκε λέξη για νεκρούς. Από τότε μέχρι σήμερα προσπαθώ να καταλάβω γιατί υπήρξε αυτή η ενημέρωση… Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε έτσι αφού οι νεκροί ήταν θέμα χρόνου όπως και έγινε, να αποκαλυφθούν».

Περιγράφοντας τα όσα προηγήθηκαν της σύσκεψης, είπε ότι σε επικοινωνία με τον υπουργό Νίκο Τόσκα, ώρες πριν τη σύσκεψη, ο ίδιος της εξέφρασε τη δυσκολία της κατάστασης υποστηρίζοντας ωστόσο ότι δεν χρειαζόταν η συνδρομή της περιφέρειας. «Τα πράγματα είναι δύσκολα και γίνεται προσπάθεια να σώσουν τον κόσμο» ήταν -κατά την ίδια- η ενημέρωση που έλαβε, και συνέχισε:

«Δεν περιμένετε από εμένα να σας πω ότι το θεσμικό πλαίσιο ορίζει τον αξιωματικό πυροσβεστικής ως υπεύθυνο. Η περιφέρεια δεν προβλέπεται ούτε μπορούσε ένα συνδράμει στο διασωστικό έργο. Αλλά εμείς μόνοι μας ρωτούσαμε αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Φτάνοντας στο ΕΣΚΕ δεν μου επέτρεψαν να μπω στο θάλαμο επιχειρήσεων.

Είδα τον Τόσκα και μου είπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, ότι προσπαθούν να διασώσουν τον κόσμο καιμου είπε δεν θέλω κάτι από εσένα, κάτσε και θα δούμε. Ήταν 8.25 όταν η περιφερειακή σύμβουλος ενημερώθηκε για το μέτωπο της φωτιάς. Όσο χρόνο βρισκόμουν εκεί ρωτούσα και ρωτούσαμε όποιον περνούσε από μπροστά τα ίδια αγωνιώδη ερωτήματα και μου έδιναν την ίδια απάντηση πως τα πράγματα είναι δύσκολα» εξήγησε.

Ως προς τα όσα αποδίδονται στην περιφέρεια περί μη οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών, η Ρένα Δούρου δήλωσε ότι «η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στην Πυροσβεστική. Η Περιφέρεια έκανε τεράστια προσπάθεια να ενημερωθεί για την πορεία και την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Αυτοί που όφειλαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους έμειναν εκτός κάδρου και βρεθήκαμε οι της τοπικής αυτοδιοίκησης κατηγορούμενοι».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα