Εγκρίνεται σήμερα το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Εγκρίνεται σήμερα το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του Eurokinissi

Συνεδριάζει το Πολιτικο Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Κοινός τόπος συζήτησης η προγραμματική πρόταση, που αποδέχονται όλες οι τάσεις και ρεύματα.

Εγκρίνεται σήμερα το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος που θα ξεκινήσει στις 11.00 υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Η φιλοδοξία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η προγραμματική πρόταση όχι μόνον να συζητηθεί σε μία ευρύτατη συζήτηση στο κόμμα που θα ολοκληρωθεί την Άνοιξη. αλλά να αποτελέσει το έναυσμα για ένα άνοιγμα στην κοινωνία με στόχο την διαμόρφωση μίας προοδευτικής πλειοψηφίας.

Στόχος το άνοιγμα στην κοινωνία δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας

Αυτή άλλωστε ήταν και η επισήμανση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα. Επισήμανε την ανάγκη για εμβάθυνση στην προοδευτική συμμαχία, το δεύτερο συνθετικό δηλαδή του ονόματος του κόμματος. Είπε πως «η προοδευτική συμμαχία δεν είναι μια ευκαιριακή αλλά μια στρατηγική επιλογή για τη δημιουργία μιας νέας Προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με στόχο την εκλογική νίκη και τη προοδευτική διακυβέρνηση».

Η σημερινή συζήτηση αναμένεται να κινηθεί σε ενωτικό κλίμα. Η προγραμματική πρόταση των 120 σελίδων που έχει καταθέσει ο αρμόδιος για την συγκρότησή της Γιώργος Σταθάκης έχει γίνει αποδεκτή από το σύνολο των τάσεων και ρευμάτων του διευρυμένου ΣΥΡΙΖΑ ως μια σημαντική βάση συζήτησης.

Μάλιστα το τελικό κείμενο θα αναλάβει να συντάξει 6μελής επιτροπή αποτελούμενη από τον Γιώργο Σταθάκη ώς επικεφαλής και τους Νίκο Παππά, Αντώνη Λιάκο. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Έφη Αχτσιόγλου. Να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα ξεκινούν εντός του ΣΥΡΙΖΑ και οι εκλογικές διαδικασίες για τις νομαρχιακές οργανώσεις του, ενω το πρόγραμμα θα συζητηθεί παράλληλα με αυτές . Κατά πάσα πιθανότητα την Άνοιξη θα υπάρξει ευρεία προγραμματική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει με ψηφιακό τρόπο αλλά και μαζική συμμετοχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας συζητά στην Βουλη με τον επικεφαλής των "53" Ευκλείδη Τσακαλώτο Eurokinissi

Δεκτές όλες οι απόψεις αλλά με κανόνες

Ο κοινός τόπος που έχει βρεθεί δεν αναιρεί την πανσπερμία απόψεων και προσεγγίσεων που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε έχει δώσει σαφές μήνυμα ότι κάθε συμβολή οποιασδήποτε πλευράς είναι ευπρόσδεκτη. Το μόνο «όριο» που έχει θέσει ο πρόεδρος του κόμματος είναι οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν να έχουν συλλογικό χαρακτήρα, δηλαδή να γίνονται στο πλαίσιο της οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ με καταγραφή όλων των απόψεων. Παράλληλα έχει απευθύνει έκκληση για όσο περισσότερο ανοιχτές διαδικασίες. Δίχως να υπάρχει δισταγμός ώστε στις εκδηλώσεις και την συζήτηση να μετέχουν πρόσωπα ακόμη και δυνάμεις του προοδευτικού χώρου.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στην διαμόρφωση ευρύτερων πολιτικών σχημάτων τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και στον χώρο των συνδικάτων. Δύο πεδία στα οποία οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι έως τώρα αναντίστοιχες με την εκλογική επιρροή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ανάλογη κατεύθυνση έχει δώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και για τον χώρο της εκπαίδευσης. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του σε πρόσφατη εκδήλωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που εξέφρασε την στήριξη του στις φοιτητικές κινητοποιήσεις ζητώντας όμως το φοιτητικό κίνημα να πορευθεί με γνώμονα τις μεγαλύτερες δυνατές κοινωνικές συμμαχίες.

Στον Γιώργο Σταθάκη παραμένει η κεντρική ευθύνη της συγκρότησης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία

Να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος των προγραμματικών προτάσεων του κόμματος έχουν ήδη εγκριθεί από το Πολιτικό Συμβούλιο. Για παράδειγα οι προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία έχουν ήδη καταρτιστεί και έχουν στο κέντρο τους το οικολογικό στοιχείο και την «πράσινη ανάπτυξη». Στο κείμενο καταγράφονται συγκεκριμένες προτάσεις παρέμβασης για την Βιομηχανία, τις Μεταφορές, τον Τουρισμό, την Ενέργεια και τον Αγροτοδιατροφικό Τομέα. Ξεχωρίζει μάλιστα η θέση του κόμματος για το τραπεζικό σύστημα, όπου προκρίνεται η παρέμβαση στην λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα μέσω των μετοχών που διαθέτει το δημόσιο από τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις των ιδρυμάτων τα προηγούμενα έτη.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ «είναι ο ριζοσπαστικός οικολογικός και κοινωνικός μετασχηματισμός της οικονομίας. Η εγχώρια εκδοχή του νεοφιλελεύθερου κρατικοδίαιτου μοντέλου και η επανάληψη πολιτικών και πρακτικών που μας οδήγησαν σε διαδοχικές κρίσεις, δεν μπορούν σήμερα να είναι η απάντηση στις προκλήσεις του αύριο ούτε είναι ικανές και επαρκείς να μας οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου της βιώσιμης και δίκαιης, χωρίς αποκλεισμούς, ανάπτυξης. Το ολοκληρωμένο σχέδιο της Πράσινης Κοινωνικής Συμφωνίας που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να μετασχηματίσει το παραγωγικό υπόδειγμα με αποτελεσματικό τρόπο και να διασφαλίσει τη δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου για όλους με όρους αειφορίας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης».

Το Πολιτικό Συμβούλιο έχει εκγρίνει τις θέσεις του κόμματος και στα ζητήματα των κοινωνικών ανισοτήτων. Εκεί καταγράφονται οι προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, την υγεία και την πρόνοια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα