Τσίπρας στο Πολιτικό Συμβούλιο: Προοδευτική πλειοψηφία για την εκλογική νίκη

Τσίπρας στο Πολιτικό Συμβούλιο: Προοδευτική πλειοψηφία για την εκλογική νίκη
Στόχος η εμβάθυνση στη προοδευτική συμμαχία ώς προϋπόθεση μιας κοινωνικής πλειοψηφίας τόνισε στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Την έναρξη ενός διαλόγου συνεδριακού χαρακτήρα εκκινεί η συζήτηση του προγράμματος του κόμματος στο Πολιτικό Συμβούλιο. Διαδικασίες που θα προωθούν τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

Την έναρξη μιας διαδικασίας κατάρτισης προγραμματικής πρότασης που θα δίνει έμφαση στην διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, την διαμόρφωση του προοδευτικού πόλου που θα οδηγήσει σε εκλογική νίκη αλλά και την διεξαγωγή της με βάση τις συντεταγμένες αποφάσεις ζήτησε σήμερα στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας. Στην συνεδρίαση παρουσιάστηκε η πρόταση της Επιτροπής Προγράμματος με επικεφαλής τον Γιώργο Σταθάκη. Πρόκειται για ένα κείμενο περίπου 120 σελίδων που γίνεται ευρέως αποδεκτό ως βάση συζήτησης για το πρόγραμμα, τα πολιτικά χαρακτηριστικά αλλά και την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ουσιαστικά δρομολογείται ένας διάλογος συνεδριακού χαρακτήρα παρά το γεγονός οτι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναβληθεί λόγω της πανδημίας.

Καλοδεχούμενες οι προτάσεις των τάσεων αλλά συζήτηση με συλλογικές διαδικασίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε την ανάγκη το σύνολο των κομματικών δυνάμεων να λειτουργήσει συντεταγμένα και οι προσυνεδριακού χαρακτήρα διαδικασία να έχει δομή συλλογικών διαδικασιών και όχι αποκλειστική αναφορά σε επιμέρους απόψεις και θέσεις. Παράλληλα όμως δήλωσε ότι είναι καλοδεχούμενες οι συμβολές – απόψεις είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο. Να σημειωθεί ότι ήδη τέτοια κείμενα έχουν κατατεθεί τόσο από την λεγόμενη «Ομπρέλα» όπου μετέχουν οι «53» και ιστορικά στελέχη του κόμματος όπως και από την Ριζοσπαστική Ενναλλακτική Ενότητα των Α.Κοτσακά, Π.Ρηγα κ.α.

Ιδιαίτερη έμβαση έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάγκη περεταίρω επεξεργασιών για την στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ που είναι η Προοδευτική Συμμαχία. Επισήμανε ότι Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να αποφασίσει το Πολιτικό Συμβούλιο την εμβάθυνση της στρατηγικής του κόμματος στη στρατηγική επιλογή της Προοδευτικής συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτό είπε μεταξύ άλλων πως «η προοδευτική συμμαχία δεν είναι μια ευκαιριακή αλλά μια στρατηγική επιλογή για τη δημιουργία μιας νέας Προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με στόχο την εκλογική νίκη και τη προοδευτική διακυβέρνηση. Δεν αποτέλεσε απλά ένα άνοιγα σε στελέχη του Προοδευτικού χώρου αλλά την αναγκαία διαδικασία συμπόρευσής μας με προοδευτικούς πολίτες, ρεύματα και συλλογικότητες προκειμένου να προχωρήσει μπροστά η χώρα». Ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος αυτό να «μεταφραστεί» και σε οργανωτικό επίπεδο τονίζοντας ότι «οφείλουμε το επόμενο διάστημα παράλληλα με την οργανωτική ανασυγκρότηση και διεύρυνση του κόμματος να υλοποιήσουμε αυτήν τη στρατηγική επιλογή σε όλους τους κρίσιμους κοινωνικούς χώρους.Στο συνδικαλιστικό χώρο, στους χώρους δουλειάς, στη νεολαία και ιδιαίτερα στα πανεπιστήμια, στην τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στο χώρο του πολιτισμού και της διανόησης. Παντού οφείλουμε να δουλέψουμε για μα στήσουμε τη Προοδευτική Συμμαχία. Να οργανώσουμε τη συμπόρευση προοδευτικών πολιτών και ρευμάτων ιδεών με στόχο μια συγκροτημένη απάντηση στο πισωγύρισμα μιας αυταρχικής δεξιάς διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς.»

Η συζήτηση των προγραμματικών Θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητηθεί και σε επόμενες συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα με την τελευταία να έχει οριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή. Η έγκρισή τους θα σημάνει την έναρξη ενός ευρύτατου εσωκομματικού διαλόγου και παράλληλα τις διαδικασίες συζήτησης των θέσεων αυτών με κοινωνικούς φορείς όπως και πολιτών. Το κείμενο βάσης πάντως εγκρίθηκε σήμερα ομόφωνα. Τις παρατηρήσεις και προσθήκες που καταγράφθηκαν στην συζήτηση θα αναλάβει να ενσωματώσει 6μελής επιτροπή αποτελούμενη από τον Γιώργο Σταθάκη ώς επικεφαλής και τους Νίκο Παππά, Αντώνη Λιάκο. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Έφη Αχτσιόγλου.

Ευρύτατος διάλογος μέσω iSyriza

Συνολικά αυτή η διαδικασία αποτελεί προετοιμασία συνεδρίου με ταυτοτικά χαρακτηριστικά για τον ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι οι επιδημιολογικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την διεξαγωγή του. Θυμίζουμε ότι ο αρχικός σχεδιασμός πρίν την πανδημία προέβλεπε ανοιχτή διαδικασία με την συμμετοχή πάνω από 5.000 συνέδρων. Η διαδικασία συζήτησης των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει με φυσική παρουσία αλλά μέσω της πλατφόρμας isyriza προκειμένου να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.

Τέλος η συζήτηση των προγραμματικών θέσεων του κόμματος – σύμφωνα με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα – θα γίνει ανα θεματική ενότητα. Ο πρόεδρος του κόμματος πρότεινε «ξεχωριστή εκδήλωση για τη παρουσία της πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, για το Σχέδιο Ανάκαμψης της οικονομίας και αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την εργασία με έμφαση στη προστασία των θέσεων και των σχέσεων εργασίας μέσα στη κρίση, για τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για ένα κοινωνικά αποτελεσματικό και ανθρώπινο κράτος με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και στο πεδίο της αλληλεγγύης, για τη πρόταση του Κόμματος για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, για τη προάσπιση της Δημοκρατίας και τον ρόλο των ΜΜΕ και τέλος για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης με έμφαση στην αξιοκρατία, τη δημοκρατία και τη συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις και την αποκέντρωση του κράτους».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα