Ειδική αποστολή στη Μυτιλήνη

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατα την υποδοχή του στο Μέγαρο Μαξίμου την δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατα την υποδοχή του στο Μέγαρο Μαξίμου την δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Το Μαξίμου εξαπολύει προειδοποιητικές βολές κατά της ΝΔ επιχειρώντας να της χρεώσει τυχόν παρατράγουδα κατά την επίσκεψη Τσίπρα στην Μυτιλήνη. Τοπικοί φορείς και επιμελητήρια βρίσκονται επί ποδός και κλείνουν τα καταστήματά τους για τον ΦΠΑ, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στο νησί της Λέσβου που υποδέχεται σήμερα το 14ο αναπτυξιακό και περιφερειακό συνέδριο με τους φορείς διχασμένους ως προς την συμμετοχή τους σε αυτό.

Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές, οι επιθέσεις από ακραία στοιχεία εις βάρος προσφύγων και των παιδιών τους, οι διαμαρτυρίες μερίδας του εμπορικού κόσμου για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης συνθέτουν ένα σκηνικό έντασης στο νησί.

ADVERTISING

Το Μαξίμου επιθυμεί να αποφευχθούν οι εντάσεις και να ελαχιστοποιηθούν οι διαμαρτυρίες που θα έχουν ως στόχο τον ίδιο τον πρωθυπουργό που φθάνει την Πέμπτη στην Μυτιλήνη για να κλείσει τις εργασίες του αναπτυξιακού συνεδρίου.

Μάλιστα ο Χριστόφορος Βερναρδάκης που έχει ως υπουργός Επικρατείας την ευθύνη για την διοργάνωση των περιφερειακών συνεδρίων σε μία από τις σπάνιες δηλώσεις του χαρακτηρίζει απολύτως ακατανόητη την πολιτική αποχή που επιλέγει μερίδα των τοπικών φορέων υπαινισσόμενος ότι πίσω από αυτήν την στάση κρύβονται μικροκομματικά συμφέροντα.

Είναι ενδεικτικό ότι παραμονές του συνεδρίου ο υπουργός θεώρησε σκόπιμο να στείλει ένα ενωτικό μήνυμα θυμίζοντας πως διεξάγεται σε μία στιγμή που η προκλητικότητα της Τουρκίας στα ελληνικά σύνορα κλιμακώνεται, ενώ η χώρα καλείται να διαχειριστεί σε μία εθνικά κρίσιμη περίοδο ένα τόσο μεγάλο ζήτημα όπως το προσφυγικό.

Κυβερνητικές πηγές δείχνουν πίσω από την διαίρεση των τοπικών φορέων που αποφάσισαν να κάνουν σαμποτάζ στο αναπτυξιακό συνέδριο στην Μυτιλήνη “δάκτυλο” της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένων στελεχών της που βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο νησί. ΟΙ ίδιες πηγές θεωρούν ότι οι φορείς του νησιού δέχτηκαν ασφυκτικές πιέσεις από γαλάζιους βουλευτές όπως η κυρία Βούλτεψη και ο κ. Αθανασίου που με την προτροπή-όπως λένε- του γραμματέα της ΝΔ ζήτησαν από τους τοπικούς φορείς να δηλώσουν άρνηση να συμμετάσχουν στο συνέδριο.

Η κατάσταση ως προς τα οργανωτικά του συνεδρίου “σώζεται” από το γεγονός ότι σ' αυτό συμμετέχει κανονικά η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Όμως το Μαξίμου διαπιστώνει ότι γύρω από το νησί δημιουργείται ένας κλοιός που κρύβει πολιτικές σκοπιμότητες και συντηρείται με όχημα την όξυνση του μεταναστευτικού.

Το κατήγγειλε άλλωστε και στο ραδιόφωνο 24/7 ο βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σεβαστάκης μιλώντας για πολιτικές καριέρες που χτίζονται από την εκμετάλλευση της κατάστασης με το προσφυγικό.

Κυβερνητικές πηγές θεωρούν υπερβολική και την εξέγερση του εμπορικού κόσμου με αφορμή την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και στα πέντε νησιά του Βορείου Αιγαίου από τον επόμενο μήνα. Τονίζουν πως η κυβέρνηση θέσπισε το μεταφορικό ισοδύναμο και άλλα μέτρα στήριξης της νησιωτικότητας για να ισοφαρίσει τις απώλειες από την εναρμόνιση των συντελεστών του ΦΠΑ με αυτούς στην υπόλοιπη χώρα. Και συγχρόνως υπαινίσσονται ότι ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει σημαντικές ανακοινώσεις τόσο για το προσφυγικό όσο και για την οικονομική ενίσχυση των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου. “Βιάζονται να αντιδράσουν” αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές που υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει καίριες εξαγγελίες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυβέρνηση, Μετανάστες, Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ανησυχία για προβοκάτσια κατά Τσίπρα στη Λέσβο

Οικονομία και μεταναστευτικό στην κυβερνητική ατζέντα

24Media Network