Μήνυμα Μητσοτάκη για δουλειά, συναινέσεις και “ένα άλλο παράδειγμα πολιτικού ήθους”

Μήνυμα Μητσοτάκη για δουλειά, συναινέσεις και “ένα άλλο παράδειγμα πολιτικού ήθους”
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019. Eurokinissi

Ο νέος πρωθυπουργός στη σύντομη εισήγηση του στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου παρουσίασε το νέο μοντέλο διακυβέρνησης με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα, αλλά και με κανόνες συμπεριφοράς. Ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, σύνδεσμοι με τη ΓΓ της κυβέρνησης

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης παρουσίασε στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έδωσε το σύνθημα για δουλειά και τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει “ένα άλλο παράδειγμα πολιτικού ήθους”.

Οι υπουργοί έλαβαν από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη από ένα φάκελο με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα, ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και σύνδεσμοι των υπουργείων με τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης.

Τόνισε επίσης ότι η δουλειά ήδη έχει ξεκινήσει και αναφέρθηκε στη σύνθεση της κυβέρνησης, κάνοντας λόγω για πολιτικούς και τεχνοκράτες σε μία δημιουργική σύνθεση. Έστειλε επίσης με το βλέμμα προφανώς στο ΚΙΝΑΛ το μήνυμα ευρύτερων συναινέσεων, ενώ εμμέσως εξέφρασε την ελπίδα ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αντιπολίτευση με ωριμότητα.

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Eurokinissi

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τη σύντομη εισήγηση του (μίλησε μόλις 14 λεπτά), σημειώνοντας ότι η ΝΔ στις 7 Ιουλίου κέρδισε τη μάχη των ιδεών και “τώρα ήρθε η ώρα να ενώσουμε τους Έλληνες κάτω από ένα κοινό όραμα ευημερίας”. Πρόσθεσε ότι “από σήμερα κιόλας αποδεικνύουμε ότι είμαστε έτοιμοι, η δουλειά έχει ήδη ξεκινήσει” και εξήγησε ότι τα επόμενα υπουργικά θα πραγματοποιηθούν στο Μαξίμου για να μετατοπίζονται οι λειτουργίες της εκτελεστικής εξουσίας από το χώρο της νομοθετικής, αλλά και προκειμένου όπως είπε “να συζητάμε ελεύθερα χωρίς κάμερες και μικρόφωνα, γιατί οι συνεδριάσεις θα είναι για συντονισμό και δράσεις και όχι ευκαιρία για επικοινωνία”.

Έκανε λόγο για αλλαγή μοντέλου διακυβέρνησης με στόχο την παραγωγή ορατού αποτελέσματος για την καθημερινότητα του πολίτη και δήλωσε σίγουρος ότι η νέα κυβέρνηση θα το πετύχει αυτό, διότι όπως είπε σε λίγες ημέρες προχωρούν δράσεις που άλλοι χρειάστηκαν μήνες για να υλοποιήσουν. Δήλωσε επίσης σίγουρος ότι η κοινωνία βλέπει ήδη τη διαφορά από άλλες κυβερνήσεις.

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο “μείγμα” των προσώπων που απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση. Έκανε λόγο για πολιτικούς και τεχνοκράτες σε μία δημιουργική σύνθεση.

Περιέγραψε πολύ συνοπτικά το πως θα λειτουργεί η κυβέρνηση, με πρόγραμμα δράσης εξαμήνου και έλεγχο κυβερνητικού έργου, ενώ το νέο μοντέλο παρουσίασε αναλυτικά στη συνέχεια ο κ.Γεραπετρίτης.

“Φιλοδοξία μου είναι η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως καλοκουρδισμένη μηχανή” τόνισε και σημείωσε εξάλλου ότι ο πρώτος που αξιολογείται διαρκώς από τους πολίτες είναι ο ίδιος.

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019. Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Βουλή θα λειτουργήσει διαρκώς όλο το καλοκαίρι και έδωσε το χρονοδιάγραμμα: Στις 17 Ιουλίου ορκίζεται η νέα Βουλή, στις 18 εκλέγεται νέος πρόεδρος Βουλής ο Κώστας Τασούλας, στις 20-22 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματικές και στις 22 το βράδυ η ψήφος εμπιστοσύνης.

Στο σημείο αυτό έστειλε μήνυμα συναίνεσης λέγοντας: “Πετύχαμε τον κεντρικό μας στόχο την αυτοδυναμία για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις όπου είναι εφικτό. Η εποχή του διχασμού, της ανούσιας πόλωσης τελείωσε στις 7 Ιουλίου.”

Συνεχάρη μάλιστα όλους τους υπουργούς για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τις τελετές παράδοσης παραλαβής, σημειώνοντας: “Είμαστε εδώ για να χτίσουμε γέφυρες, όχι για να υψώσουμε τείχη”.

Πρώτη επίσκεψη αύριο στο Παιδείας- Οδηγίες σε Βρούτση- Τι είπε για ΕΛΑΣ

Στη συνέχεια ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις 12 στρατηγικές επιλογές της ΝΔ που δικαιώθηκαν στις κάλπες και αποτελούν πλέον το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Προανήγγειλε μάλιστα ότι θα επισκεφθεί αύριο το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο ενός προγραμματισμένου κύκλου συναντήσεων με τις ηγεσίες των Υπουργείων, και αναφέρθηκε στο “τολμηρό μας σχέδιο για την εκπαίδευση του μέλλοντος, στο οποίο κεντρικό ρόλο έχουν οι άξιοι εκπαιδευτικοί μας οι οποίοι υπηρετούν σήμερα με πάθος και αυταπάρνηση τη δημόσια εκπαίδευση.”

Ανακοίνωσε επίσης ότι ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση αμέσως μετά να συναντήσει όλους τους επιθεωρητές εργασίας “ώστε να σταλεί σε όλη την Επικράτεια το μήνυμα ότι δεν θα δεχτούμε καμία απολύτως απόκλιση από την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και ότι η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων αποτελεί για μας αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.”

Είπε επίσης ότι πολύ γρήγορα εντός των επόμενων ημερών θα οριστεί η νέα ηγεσία της ΕΛΑΣ, καλύπτοντας έτσι ουσιαστικά το νέο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος δεν κάλεσε τη φυσική ηγεσία της Αστυνομίας στην πρώτη σύσκεψη και ζήτησε την παραίτηση του αρχηγού της ΕΛΑΣ.

Οι 12 κεντρικές στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης

1 Ισχυρή ανάπτυξη- καλές δουλειές

2 Aξία στην ακίνητη περιουσία

3 Aσφάλεια

4 Κοινωνική συνοχή

5 Εκπαίδευση

6 Δημόσια υγεία

7 Νεο κοινωνικό συμβόλαιο κράτους, εργαζομένων και επιχειρήσεων

8 Υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα για την αναγέννηση της μεσαίας τάξης

9 Περιβάλλον

10 Σύγχρονο ψηφιακό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη

11 Νέο μοντέλο πολιτισμού, αλλά και ενημέρωσης και αισθητικής

12 Μία ισχυρή Ελλαδα σε ένα κόσμο που αλλάζει

“Πριν από λίγες ημέρες ο λαός μας εμπιστεύτηκε με τόλμη και με ωριμότητα. Με την ίδια τόλμη και ωριμότητα καλούμαστε τώρα να κυβερνήσουμε για τα επόμενα 4 χρόνια.Και μακάρι να συναντήσουμε την ίδια ωριμότητα και από την πλευρά της αντιπολίτευσης” είπε κλείνοντας ο κ.Μητσοτάκης και κατέληξε:

“Αντίπαλοί μας θα είναι μόνο οι δυσκολίες. Για αυτό σας καλώ να σηκώσουμε τα μανίκια. Να κρατήσουμε ψηλά τους στόχους μας και χαμηλά το βλέμμα μας. Να αγαπήσουμε το καθήκον μας γιατί, ακριβώς, αγαπάμε αυτούς που μας επέλεξαν να τους υπηρετούμε. Και να αποδείξουμε ότι δεν θα γίνουμε «άλλη μία κυβέρνηση», σαν τις προηγούμενες. Αλλά ότι θα είμαστε πραγματικά μία άλλη κυβέρνηση.”

https://www.news247.gr/download/7186//250000/ypourgiko.pdf

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα