Εκλογές 2019: Τι προβλέπει το Σύνταγμα για αυτοδυναμία και εκλογική διαδικασία

Εκλογές 2019: Τι προβλέπει το Σύνταγμα για αυτοδυναμία και εκλογική διαδικασία
Στιγμιότυπο από την Βουλή Eurokinissi

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις προβλέψεις του Συντάγματος αναφορικά με το σχηματισμό κυβέρνησης στην περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας.

Στην περίπτωση που το κόμμα που θα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου εξασφαλίσει αυτοδυναμία, η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα μπορούσε να γίνει ακόμη και την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη. 

Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος των εννέα ημερών που ορίζει η διαδικασία των ερευνητικών εντολών για το σχηματισμό κυβέρνησης. Αν δεν καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα οι εντολές αυτές, τότε θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές σε διάστημα ενός μήνα.

Το ορίζει το σύστημα για την περίπτωση της ψήφου ανοχής. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κ.. Χρυσόγονος, μιλώντας στην εκπομπή “Ελλάδα Καλημέρα” του ΑΝΤ1, το Σύνταγμα δεν απαιτεί να υπάρξουν 151 θετικές ψήφοι υπέρ της κυβερνήσεως, ώστε αυτή να πάρει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Το Σύνταγμα απαιτεί να υπάρχουν τουλάχιστον 120 θετικές ψήφοι, οι οποίες όμως θα συνιστούν την απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων.

Επί της εκλογικής διαδικασίας, διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση μη σταυροδοσίας σε ένα ψηφοδέλτιο, αυτό παραμένει έγκυρο και προσμετράται απλώς υπέρ του κόμματος που επέλεξε ο ψηφοφόρος.

Στις περιπτώσεις των περιφερειών που οι εκλογείς έχουν δικαίωμα δύο σταυρών και επάνω, υπενθυμίζεται ότι αυτοί θα πρέπει να βρίσκονται από την ίδια πλευρά, δηλαδή ή δεξιά ή αριστερά των ονομάτων των υποψηφίων. Υπενθυμίζεται ότι έγκυρο θεωρείται το ψηφοδέλτιο μόνο στην περίπτωση που η επιλογή υποψηφίου υποδεικνύεται με σταυρό και όχι με άλλη ένδειξη, όπως λόγου χάρη μια κουκίδα ή ένα “V”. 

 

Παρακολουθείστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις μέσω της live blogging πλατφόρμας του News 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα