Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Νάρκες στην ενότητα του κόμματος

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Νάρκες στην ενότητα του κόμματος
Πόσο θα δυσκολέψει την συνύπαρξη Ανδρουλάκη - Παπανδρέου η προεκλογική πόλωση eurokinissi

Σε καταγγελίες που περιέγραφαν νοθεία στον α’ γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ και μάλιστα στο "παρά πέντε" της διαδικασίας, οδήγησε η πολωτική τακτική του Γιώργου Παπανδρέου. Επιμένει στην λογική του αμορτισέρ ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τι θα γίνει όμως την επόμενη μέρα;

Οι καταγγελίες που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου για παρατυπίες στις εκλογές του α’ γύρου με την επιστολή που έστειλε στην ΕΔΕΚΑΠ, δεν πρόκειται να εμποδίσουν την διεξαγωγή του β’ γύρου την ερχόμενη Κυριακή.

Συνιστούν όμως μια «νάρκη» την ενότητα του Κινήματος Αλλαγής την «επόμενη μέρα». Παρά το γεγονός ότι ο έτερος υποψήφιος Νίκος Ανδρουλάκης, παραμένει πιστός στην τακτική του να λειτουργεί ως «αμορτισέρ» στις πολιτικές αναταράξεις που προκαλούνται.

Αυτά ενώ διανύουμε τα τελευταία δύο 24ωρα πριν να ανοίξουν οι κάλπες της Κυριακής από τις οποίες θα προκύψει ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Τι εννοούσε ο Γιώργος Παπανδρέου

Στην επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου προς την Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, δεν υπήρχε η λέξη «νοθεία».

Όμως οι φράσεις που επιλέχθηκαν περιέγραφαν ακριβώς αυτό: Μεταξύ άλλων αναφέρονταν για τον α’ γύρο των εκλογών ότι «στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν», ενώ επισημαίνοντας πως υπάρχει «ζήτημα διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας».

Το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου ερμηνεύοντας την πρωτοβουλία που λήφθηκε ξεκαθάριζε ότι δεν αμφισβητεί το αποτέλεσμα του α’ γύρου. Επίσης ότι δεν θεωρεί την διεξαγωγή του ελέγχου που ζήτησε από την ΕΔΕΚΑΠ προϋπόθεση για την διενέργεια του β’ γύρου. Επισημαίνονταν ότι μόνος στόχος είναι να διορθωθούν οι παρατυπίες που καταγράφθηκαν. Χαρακτηριστικά τονίστηκε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου «έπραξε το αυτονόητο για την Παράταξη και το σεβασμό των κανόνων της εκλογικής διαδικασίας και με σκοπό τη διασφάλιση της διαδικασίας της ερχόμενης Κυριακής» Παρόλα αυτά για μία ακόμη φορά γίνεται λόγος για «παρέμβαση εξωθεσμικών παραγόντων» οι οποίοι δεν κατονομάστηκαν. Άλλωστε συνολικά στην προεκλογική περίοδο ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποφύγει να δώσει συγκεκριμένο περιεχόμενο σε αυτές τις καταγγελίες του.

Παρά τις διευκρινίσεις αυτές όμως είναι σαφές ότι η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε μια λογική πόλωσης του προεκλογικού αγώνα. Μια τάση που ξεκάθαρα έχει διαφανεί απ΄την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου αφού τις τελευταίες μέρες επιτίθεται συνεχώς στον συν-υποψήφιό του. Εγκαλώντας τον για ασάφεια θέσεων, παλαιοκομματικές λογικές και αντιλήψεις για τα εθνικά θέματα που κινούνται ενάντια στα συμφέροντα της χώρας.

Η ΕΔΕΚΑΠ

Όσον αφορά το περιεχόμενο των όσων ζητά να διερευνηθούν ο Γιώργος Παπανδρέου από την ΕΔΕΚΑΠ διαρρέεται πως οι όποιες διαφορές φαίνεται να υπάρχουν στο ηλεκτρονικό σύστημα οφείλονται σε τεχνικούς λόγους: Συγκεκριμένα στο ότι κάποιες φορές το σύστημα διεξαγωγής των εκλογών «έπεσε» όμως οι εφορευτικές επιτροπές συνέχισαν την ψηφοφορία καταγράφοντας τους ψηφίσαντες με το χέρι. Προκειμένου τα στοιχεία αυτά να ενσωματωθούν αργότερα στο σύνολο των ψηφισάντων.

Μάλιστα σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε χθες αργά το βράδυ υπογραμίζει ότι ήδη εξετάζει τα όσα «τέθηκαν υπ όψιν της και που αφορούν στην εκλογική διαδικασία και ειδικότερα τη μη τήρηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, των κατευθυντήριων οδηγιών της», ξεκαθαρίζοντας όμως πως «δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα». Μάλιστα η Επιτροπή Δεοντολογίας θα εκδόσει νέα εγκύκλιο η οποία θα ζητά την πιστή τήρηση των κανόνων.

Για παιχνίδια με την ενότητα του ΠΑΣΟΚ μιλά ο Νίκος Ανδρουλάκης

Η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη απέδωσε τις κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου σε μια τελευταία προσπάθεια να ανατρέψει τον εναντίον του συσχετισμό. Επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «παίζει τα τελευταία χαρτιά του». Μάλιστα ως τεκμήρια του προεκλογικού χαρακτήρα της πρωτοβουλίας θεώρησε τόσο το γεγονός ότι οι καταγγελίες έγιναν 3 ημέρες αργότερα όσο και το ότι τα αποτελέσματα αποδέχθηκε η ΕΔΕΚΑΠ στην οποία μετέχουν στελέχη που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στην πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου.

Δημόσια, ο Νίκος Ανδρουλάκης, τήρησε την δέσμευση που έχει πάρει να μην εμπλακεί σε προσωπική αντιπαράθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου. Έτσι σε ομιλία του στην Ρόδο επισήμανε ότι «δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να παίξει με την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης. Κανείς δε θα παίξει με την ενότητα της Δημοκρατικής παράταξης. Πληγώθηκαν τα μέλη μας, οι φίλοι μας από συμπεριφορές “παλαιών πρωταγωνιστών” δεν θα ξαναπληγωθούν».

Αμφιβολίες για την επόμενη μέρα

Το μείζον πολιτικό ερώτημα που προκύπτει όμως είναι αν πλέον συντρέχουν οι ίδιες προϋποθέσεις ώστε ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιώργος Παπανδρέου να παραμείνουν κάτω από την ίδια πολιτική στέγη και την επόμενη των εσωκομματικών εκλογών. Ιδίως από την στιγμή που αρκετά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.

Πρώτα από όλα η σχέση που θα έχει το Κίνημα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚΙΔΗΣΟ) του οποίου ηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου με το Κίνημα Αλλαγής, σε περίπτωση που εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αν δηλαδή θα διατηρήσει την σχετική του αυτοτέλεια ή αν θα ενταχθεί σε έναν πιο συνεκτικό κομματικό μηχανισμό.

Το δεύτερο ανοιχτό ζήτημα είναι η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος. Θυμίζουμε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης εφόσον εκλεγεί έχει δεσμευθεί πως θα προτείνει έναν εκ των 22 βουλευτών ως επικεφαλής μετά από συνεννόηση με την Κ.Ο του κόμματος. Η λογική θέλει να προταθεί ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Όμως ανεξάρτητα από το πρόσωπο είναι άγνωστη η στάση που θα τηρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Φυσικά σε περίπτωση που την ερχόμενη Κυριακή εκλεγεί ο πρώην πρωθυπουργός δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα μια και είναι ήδη βουλευτής Αχαίας.

Ένα ακόμη ζήτημα που πιθανότατα θα ταλανίσει το ΚΙΝ.ΑΛ την «επόμενη μέρα» είναι το θέμα των επιστροφών προσώπων. Στελεχών δηλαδή που είτε έχουν απομακρυνθεί από το κόμμα, είτε συνομίλησαν ή εντάχθηκαν σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς.

Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του NEWS 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα