Εκλογές ΟΤΑ: Μπόνους σε δήμαρχο, περιφερειάρχη οι έδρες των μικρών συνδυασμών

ΑΘΗΝΑ - ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010 

(ICON PRESS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ)
ΑΘΗΝΑ - ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010 (ICON PRESS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ) ICON

Ποια τα κυβερνητικά σχέδια για τις επερχόμενες αλλαγές στις δημοτικές εκλογές. Μπόνους εδρών όχι παραπάνω από 5% και ενιαίο ψηφοδέλτιο

Με μπόνους στο δήμαρχο (και τον περιφερειάρχη) τις έδρες των συνδυασμών που δεν θα ξεπεράσουν του όριο του 5% επιχειρεί η κυβέρνηση να διασκεδάσει τις (εύλογες) ανησυχίες για ακυβερνησία στους ΟΤΑ λόγω του εκλογικού συστήματος του ενιαίους ψηφοδελτίου που προτείνει.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει το Έθνος, ο εκλεγείς δήμαρχος θα λαμβάνει και τις έδρες των συνδυασμών που δεν κατάφεραν να πιάσουν το όριο του 5%, προκειμένου να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να έχει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. 

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοτικοί σύμβουλοί θα εκλέγονται με απλή αναλογική, άρα ο αριθμός των εδρών των μικρών συνδυασμών θα είναι σημαντικός.

Ωστόσο, αυτοδιοικητικά στελέχη έλεγαν στην aftodioikisi.gr ότι καθώς το ψηφοδέλτιο θα είναι ενιαίο και θα μπορούν να εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι ανεξαρτήτως παράταξης, μία τέτοια ρύθμισης ναι μεν αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρχει πλειοψηφία ωστόσο δεν τη διασφαλίζει.

Πηγή: aftodioikisi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σαρωτικές αλλαγές στις δημοτικές εκλογές: Επαναφορά του 42% και του ενιαίου ψηφοδελτίου

SHARE:

24Media Network