Εκλογές στη ΝΔ: Από τον πρώτο γύρο του fax στο δεύτερο γύρο του email

Εκλογές στη ΝΔ: Από τον πρώτο γύρο του fax στο δεύτερο γύρο του email
Extension of the ballot closing time for the elections for New Democracy Party leader, in Athens, on Dec. 20, 2015 / , , 20 , 2015 SOOC

Στόχος να ανακοινωθούν απόψε τα επίσημα τελικά αποτελέσματα που θα κρίνουν ποιος εκ των Μεϊμαράκη ή Μητσοτάκη θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ. Ποιο πρόβλημα και γιατί αποτελεί πονοκέφαλο για την ΚΕΦΕ

Πέφτει σήμερα η αυλαία για τη, μακρά όπως αποδείχτηκε, προεκλογική περίοδο της ΝΔ που κράτησε σχεδόν τέσσερις μήνες, με τις κάλπες του β’ γύρου να ανοίγουν στις 7 το πρωί προκειμένου να υποδεχτούν τους 400 χιλιάδες και πλέον ψηφοφόρους της 20ης Δεκεμβρίου, οι οποίοι και θα κρίνουν το ποιος εκ των Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκου Μητσοτάκη θα αναλάβει από σήμερα το βράδυ την προεδρία της ΝΔ.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά τις 20ης Δεκεμβρίου. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα, ωστόσο έχει προβλεφθεί και η δυνατότητα παράτασης τουλάχιστον μισής ώρας για τις περιπτώσεις των τμημάτων όπου θα κριθεί αναγκαίο.

Δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία έχουν μόνο οι ψηφοφόροι της 20ης Δεκεμβρίου, οι οποίοι και υποχρεούνται εφόσον προσέλθουν στις κάλπες να ψηφίσουν στο ίδιο εκλογικό τμήμα που είχαν ψηφίσει στον α’ γύρο. Δηλαδή όσοι έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους της ΝΔ. Αυτή τη φορά η διαδικασία θα είναι πιο απλή, λιγότερο χρονοβόρα και σαφώς με μικρότερη ταλαιπωρία καθώς δεν θα χρειαστεί οι ψηφοφόροι να υπογράψουν και να υποβάλλουν στην Εφορευτική επιτροπή δήλωση εγγραφής στο κόμμα, ούτε να καταβάλουν το χρηματικό αντίτιμο των 3 ευρώ για τη συμμετοχή τους στις εκλογές. Θα πρέπει όμως να έχουν μαζί τους ταυτότητα, ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης προκειμένου να γίνεται η ταυτοποίηση από τις εφορευτικές επιτροπές.

Δύο είναι τα προβλήματα που χρειάστηκε να απασχολήσουν την ΚΕΦΕ τις τελευταίες μέρες και για τα οποία έχει ληφθεί σύμφωνα με πληροφορίες μέριμνα ώστε να κυλήσει ομαλά και επιτυχώς η σημερινή διαδικασία. Το ένα είναι η έγκαιρη και αυθημερόν ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος. Το δεύτερο η διευθέτηση του προβλήματος με την εγγραφή περίπου 4000 ψηφοφόρων του α’ γύρου στους εκλογικούς καταλόγους καθ’ ότι κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει στις 20 Δεκεμβρίου διότι ψήφισαν το μισάωρο εκείνο του απογεύματος κατά το οποίο είχε πέσει για περίπου 45 λεπτά το online σύστημα ταυτοποίησης.

Σε ότι αφορά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών αποφασίστηκε να ληφθούν υπόψη όχι μόνο τα fax από τους προέδρους των εφορευτικών επιτροπών των εκλογικών τμημάτων, αλλά και τα email με φωτογραφημένο το πρωτόκολλο ψηφοφορίας που φέρει τις υπογραφές από τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών. Ο στόχος είναι να αποφευχθεί το σκηνικό του α’ γύρου -όπου ουσιαστικά το αποτέλεσμα ήταν γνωστό από το βράδυ της Κυριακής και ανακοινώθηκε μετά από δύο μέρες- και έτσι απόψε μέχρι τα μεσάνυχτα να υπάρξει και η επίσημη ανακήρυξη του νέου προέδρου της ΝΔ.

Πηγή: Sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα