Εκλογές χωρίς… ακρίβεια στην ατζέντα

Εκλογές χωρίς… ακρίβεια στην ατζέντα
Άρωμα εκλογών έχουν οι επικοινωνιακές κινήσεις του Μαξίμου Eurokinissi

Το Μαξίμου κάνει προεκλογική πρόβα "ξεθάβοντας" μια υπόθεση του 2016 με πρωταγωνιστή τον αποθανόντα Ανδρέα Βγενόπουλο, την ώρα που η ακρίβεια κυριαρχεί στην καθημερινότητα των πολιτών. Η εκκαθάριση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και τα πρόσωπα που προωθούνται.

«Πρόβα προεκλογικού σκηνικού» με εξοβελισμένα τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ιδίως αυτό της ακρίβειας. Αυτή την εικόνα έδωσε χθες η Νέα Δημοκρατία με την προσπάθεια της να επιβάλει στην πολιτική ατζέντα ένα κλίμα σκανδαλολογίας για την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας ένα δημοσίευμα σχετικά με τον αποθανόντα Ανδρέα Βγενόπουλο και μια υπόθεση που «έκλεισε» δικαστικά το 2016.

Η επικοινωνιακή αυτή κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την δεινή πολιτική θέση που βρίσκεται η κυβέρνηση εξαιτίας του κύματος ακρίβειας. Επίσης συμπίπτει χρονικά με μια περίοδο έντονης κινητικότητας για την διαμόρφωση των ψηφοδελτίων της, εκεί όπου όλα δείχνουν πως επιχειρείται «εκκαθάριση» με τη προώθηση υποψηφίων από το στενό περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όλα αυτά ενώ παραμένει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με κυρίαρχα σενάρια αυτές να γίνουν είτε στα τέλη της Άνοιξης, είτε στις αρχές του Φθινοπώρου.

Πανέτοιμος ήταν ο επικοινωνιακός μηχανισμός του Μαξίμου

Ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας φάνηκε πανέτοιμος να «τρέξει» μια επιχείρηση αλλαγής της τρέχουσας πολιτικής ατζέντας. Αρχικά «υιοθετώντας» σε πολιτικό επίπεδο το δημοσίευμα της ιστοσελίδας i-efimerida υποστηρίζοντας ότι κομίζει καινοφανή στοιχεία στην πολιτική επικαιρότητα. Στην συνέχεια διατήρησε το θέμα στην επικαιρότητα με δύο απανωτές ανακοινώσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά παρά το γεγονός ότι στο ηχητικό ντοκουμέντο δεν καταγράφεται κάποιο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε κάποιο πολιτικό πρόσωπο γενικότερα. Αντίθετα πρόκειται για μια συνομιλία του αποθανόντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου και μίας γυναίκας αγνώστων στοιχείων που αναφέρεται με τα αρχικά της (Δ.Μ) και φημολογείται ότι είναι επίσης επιχειρηματίας. Στην συνομιλία των δύο αναφέρονται τα ονόματα του Αλέξη Τσίπρα, της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αλλά και του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Στις αναφορές μάλιστα αυτές φαίνεται να βασίζει την όποια πολιτική σημασία του ηχητικού ντοκουμέντου το κυβερνών κόμμα.

Όλα αυτά για μία υπόθεση που φαίνεται να «ξεθάβεται» από το παρελθόν, αφού αξίζει να θυμίσουμε ότι δεν απασχολεί για πρώτη φορά την δικαιοσύνη εφόσον. Αντίθετα την έχει εξετάσει το 2016 και την έχει αρχειοθετήσει. Εκτός από τον κεντρικό επικοινωνιακό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας δημόσια για το εν λόγω δημοσίευμα τοποθετήθηκαν και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης. Επίσης δηλώσεις για το θέμα αυτό έκαναν και δύο στελέχη που συμμετείχαν στην κυβέρνηση της Ν.Δ την περίοδο 2012-2015, ο αντιπρόεδρός της Ευάγγελος Βενιζέλος που μιλά για «αποκάλυψη» και ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος.

Δύσκολα κρύβεται η πρόθεση της κυβέρνησης να εξοβελίσει το θέμα των ανατιμήσεων από την πολιτική ατζέντα Eurokininissi

Αλλαγή ατζέντας

Το να «φύγει» από την πολιτική ατζέντα το ζήτημα της ακρίβειας είναι γενικότερα πρόδηλη επιθυμία του κυβερνητικού επιτελείου. Αν και αρχικά είχε επιλεγεί η τακτική της υποβάθμισης του προβλήματος, πλέον το κυβερνητικό «αφήγημα» έχει αλλάξει και επιχειρείται να γίνει σύνδεσή του με την ουκρανική κρίση. Έτσι ώστε να αποδοθεί αποκλειστικά σε διεθνείς παράγοντας περιορίζοντας τις κυβερνητικές ευθύνες. Παρά το γεγονός ότι το κύμα ακρίβειας καταγράφεται στην αγορά το τελευταίο πεντάμηνο.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν και η τοποθέτηση που έκανε χθες στην Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος, αναφέροντας ότι «οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας είναι αυτές που τροφοδοτούν, κατά κύριο λόγο, την ενεργειακή κρίση, την κρίση τιμών και τις ανατιμήσεις στα αγαθά της καθημερινότητας» ενώ επισήμανε πως «ζούμε σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία και οικονομία».

Καταρτίζονται γαλάζια ψηφοδέλτια

Οι επικοινωνιακές προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας για την διαμόρφωση ενός βολικού για την κυβέρνηση πολιτικού κλίματος, συμπίπτουν χρονικά και με μία έντονη κινητικότητα που καταγράφεται για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας. Καταγράφεται μία ξεκάθαρη τάση να προωθηθούν στα ψηφοδέλτια και μάλιστα σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές εκλογικές περιφέρειες στελέχη του στενού πυρήνα της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα που θέλουν τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Γιώργο Γεραπετρίτη να προωθείται για υποψήφιος στην Α’Περιφέρεια του Πειραιά. Επίσης η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου «ακούγεται» ως δυνητική υποψήφια σε δύο δυνατές περιφέρειες όπως η Α’ Αθηνών ή η Β’Πειραιά.

Αξίζει επίσης να θυμίσουμε ότι αμέσως μετά τα Χριστούγεννα υπήρξε μαζική παραίτηση γενικών γραμματέων της κυβέρνησης και τρείς εξ αυτών εικάζεται ότι θα πολιτευθούν. Ανάμεσά τους η γ.γ Αντεκγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου που έχει βρεθεί πολλάκις στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για απευθείας αναθέσεις. Επίσης η γ.γ φορολογικής πολιτικής Αθηνά Καλύβα καθώς και η Βίκυ Λοίζου γ.γ τουριστικής πολιτικής.

Με δεδομένο τι στο δημοσίευμα που ανέδειξε το κυβερνητικό επιτελείο γίνονταν αναφορά στον Προκόπη Παυλόπουλο, δημιουργούνται ερωτηματικά. Κυρίως για το αν διαμορφώνεται και ένα κλίμα περιορισμού της παρουσίας στα ψηφοδέλτια βουλευτών η υποψηφίων που φέρονται να ανήκουν στην «καραμανλική» πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

‘Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, εξαρχής μίλησε για κυβερνητικό «αντιπερισπασμό». Εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδά της από τις λαϊκές αντιδράσεις που προκαλεί το κύμα ακρίβειας.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «όσο το καθεστώς Μητσοτάκη θα βλέπει τον κλοιό να σφίγγει, τόσο θα επιλέγει πυροτεχνήματα και αντιπερισπασμούς, μήπως και ξεφύγει η δημόσια συζήτηση από την ακρίβεια, τη λεηλασία στο δημόσιο με τα 7 δις απευθείας αναθέσεων, την οργή των πολιτών και τις καταγγελίες ακόμη και γαλάζιων ευρωβουλευτών για τις διώξεις δικαστών και δημοσιογράφων, που μας συγκρίνουν με την Ουγγαρία του Όρμπαν».

Η αξιωματική αντιπολίτευση διαμηνύει ότι «όσες κασέτες και να ανασύρει από το συρτάρι του το καθεστώς Μητσοτάκη, ας γνωρίζει ότι καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται». Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστρέφει το ερώτημα αναρωτώμενος αν «μπορεί να πει το ίδιο και ο κ. Μητσοτάκης για αυτούς που μας κυβερνούν σήμερα;».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα