Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ ζητά ο Α. Τσίπρας

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ ζητά ο Α. Τσίπρας

Επιστολή Τσίπρα στον Ρομπάι για το μεταναστευτικό. Ζητά άμεσα μέτρα και επανεξέταση ολόκληρου του πλαισίου για την μετανάστευση και το άσυλο

Την πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με αντικείμενο την αναθεώρηση του "Δουβλίνο ΙΙ", με στόχο τη δίκαιη κατανομή ευθυνών μεταξύ των κρατών -μελών στο μεταναστευτικό πρόβλημα, προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Η επιστολή κοινοποιείται, επίσης, στον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Με αφορμή τα συνεχόμενα τραγικά γεγονότα στη Λαμπετούζα της Ιταλίας και στο Φαρμακονήσι, ο κ. Τσίπρας επικαλείται το άρθρο 15 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή 'Ενωση και ζητεί από τον κ. Ρομπάι να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το συντομότερο δυνατό, με αντικείμενο την αναθεώρηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 343/2003 (Δουβλίνο ΙΙ), σύμφωνα και με το άρθρο 80 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή «των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών, μεταξύ άλλων και στο οικονομικό επίπεδο» στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνει σαφείς αιχμές για τη στάση των βόρειων χωρών της ΕΕ στο μεταναστευτκό και την πίεση που υφίστανται οι χώρες του νότου στο πρόβλημα αυτό.

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «είναι ανάγκη, στο πλαίσιο αυτό, να υπάρξει άμεση επανεξέταση ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ για την μετανάστευση και το άσυλο, στην κατεύθυνση της διασφάλισης της προστασίας των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό έδαφος». Παράλληλα, χαρακτηρίζει αποτυχημένη τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα οι πρωτοβουλίες που υπήρξαν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στις χώρες προέλευσης, δεν είχαν μετρήσιμα αποτελέσματα.

Τα επιχειρήματα στη φαρέτρα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικότερα, αναφέρει ότι τα προγράμματα που σχεδιάστηκαν για την υλοποίηση της Διακήρυξης της Βαρκελώνης στην πράξη εγκαταλείφθηκαν, χωρίς να έχουν επιτύχει κανέναν από τους στόχους τους. Σίγουρα, τονίζει, δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της βοήθειας στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και τμήματος της Μέσης Ανατολής για να βελτιώσουν τις οικονομίες τους και να μειώσουν την ανεργία. Στόχος, ο οποίος θα μείωνε τον αριθμό των πολιτών τους που καταφεύγουν στη μετανάστευση προς την ΕΕ, με κάθε νόμιμο ή παράνομο τρόπο.

Επιπλέον, οι πόλεμοι που είναι μία ακόμη από τις κύριες αίτιες των μεταναστευτικών ροών, εντάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσόγειου και της Μέσης Ανατολής και αύξησαν αυτές τις ροές, πολλαπλασιάζοντας τις ανθρώπινες τραγωδίες στη θάλασσα της Μεσογείου. Επικαλείται μάλιστα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, από το 1998 ως το 2013, τουλάχιστον 17.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην προσπάθεια τους να μεταναστεύσουν στην ΕΕ.

«Καμία δύναμη Frontex και κανένας φράκτης» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να σταματήσει ένα φαινόμενο το οποίο είναι, εν μέρει, αποτέλεσμα της κρίσης που επικρατεί στις χώρες απ' όπου αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν. Ούτε θα το καταφέρουμε, αυτό υιοθετώντας στο Νότο, κάτω από την πίεση των κυβερνήσεων χωρών του Βορρά της ΕΕ, όλο και πιο καταπιεστικές πολιτικές απέναντι στους μετανάστες».

Υπό το πρίσμα αυτό, υπογραμμίζει την ανάγκη να σχεδιαστούν αμέσως αποτελεσματικά μέτρα για τη διάσωση των μεταναστών στις ανοιχτές θάλασσες, για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής στα σημεία εισόδου και την υιοθέτηση μιας νομικής διαδικασίας και ενός νέου νομικού πλαισίου, το όποιο θα ρυθμίζει αποτελεσματικά και δίκαια την πρόσβαση των μεταναστών σε όλες τις χώρες της ΕΕ με δίκαιο και αναλογικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη, στο μέτρο του δυνατού, και τις δικές τους επιθυμίες.

Ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζει «υποκριτικό και ανήθικο, να γίνονται μεγαλόστομες δηλώσεις από ηγέτες των επί μέρους θεσμικών οργάνων της ΕΕ, κάθε φορά που έχουμε τραγικά συμβάντα, δηλώσεις, οι οποίες ξεχνιούνται αμέσως μετά την αποχώρηση των τηλεοπτικών συνεργείων από τους χώρους της τραγωδίας που επισκέπτονται αυτοί οι ηγέτες». Προσθέτει, επίσης, ότι «οι φιλόδοξες διακηρύξεις, όταν δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένες πράξεις και δεν μετασχηματίζονται σε πολιτικές, οι οποίες έχουν την αναγκαία χρηματοδότηση, γίνονται τροχοπέδη στην προσπάθεια των χωρών του Νότου της ΕΕ να αντιμετωπίσουν αυτό το τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα».

Τέλος, ζητεί από τον κ. Ρομπάι να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου να υπάρξει επείγουσα διάθεση κονδυλίων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος, που επιδεινώνεται διαρκώς, στο πλαίσιο της ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network