Έκτακτη σύνοδος κορυφής για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας

Έκτακτη σύνοδος κορυφής για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας
Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης Eurokinissi

Η έκτακτη σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και η απόφαση προέκυψε κατόπιν παρεμβάσεων των Κ. Μητσοτάκη και Ν. Αναστασιάδη.

Τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για τις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας τον Σεπτέμβριο αποφάσισαν ομόφωνα την Παρασκευή (17/07) οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Η απόφαση αυτή ήταν μετά από εισήγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε συνέχεια των παρεμβάσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Την είδηση ανακοίνωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος επισημαίνοντας ότι κατά τη Σύνοδο θα συζητηθεί η στρατηγική σχέση των δύο πλευρών, υπό το φως των γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο και των τουρκικών ενεργειών. 

Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ξεκίνησε με παρεμβάσεις των κ. Μητσοτάκη και Αναστασιάδη οι οποίοι αναφέρθηκαν στις παράνομες ενέργειες και απειλές της Τουρκίας, καθώς και στη στάση που πρέπει να τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας και τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών – μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.

Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκευτικό διάλογο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα