Τσίπρας: "Καταστρώνουμε συνολικό σχέδιο μόνιμων ελαφρύνσεων για την επόμενη 4ετια"

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας AP

Σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7, o Aλέξης Τσίπρας κάλεσε το οικονομικό επιτελείο στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της Eurostat. Επί τάπητος το νέο πακέτο ελαφρύνσεων.

Έκτακτη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο και συγκεκριμένα τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη έλαβε χώρα νωρίς το πρωί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σύμφωνα με πληροφορίες του Νews 24/7.

Η σύσκεψη έγινε στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της Eurostat για το υπερπλεόνασμα του 2018, το οποίο έφθασε το 4,4% για το 2018, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει σύμφωνα με πληροφορίες: "Η έξοδος από το Μνημόνιο έχει προσδώσει νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία και μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε τη νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάσαμε τον Σεπτέμβρη του 2018.

Μπορούμε τώρα να καταστρώσουμε ένα συνολικό σχέδιο προσανατολισμένο όχι στην τρέχουσα συγκυρία αλλά στην επόμενη τετραετία με στόχο μόνιμες ελαφρύνσεις που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ενάρετο κύκλο στον οποίο έχει μπει η οικονομία χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού».

ADVERTISING

Σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7 οι παρεμβάσεις που θα κάνει η κυβέρνηση θα είναι μόνιμου όσο και έκτακτου χαρακτήρα.

 Εκτός από τις φοροελαφρύνσεις με την μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος εξετάζεται πλέον και η επαναφορά της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμών προκειμένου να επιβραβευθούν με αυτό τον τρόπο οι συνεπείς φορολογούμενοι

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να κινηθεί σε δύο παράλληλα μέτωπα παροχών. Ένα με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπου στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις μεταξύ των οποίων για ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ είτε με μείωση του κανονικού συντελεστή 24%, είτε με μετατάξεις από τον κανονικό στον μειωμένο συντελεστή , μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20% αλλά και νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Στο μέτωπο των προσωρινών μέτρων, παρ’ ότι πηγές του υπουργείου Οικονομικών αποφεύγουν να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες για τις εναλλακτικές που βρίσκονται στο τραπέζι, είναι γνωστό πως η κυβέρνηση συζητούσε το προηγούμενο διάστημα το ενδεχόμενο καταβολής ενός νέου επιδόματος τύπου 13ης σύνταξης.

Περιθώριο για τη νέα δέσμη παροχών στην κυβέρνηση δίνει η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, η επαναλαμβανόμενη μορφή της οποίας τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών να μιλούν πλέον για «δομικό πρόβλημα» στον προσδιορισμό του ύψους των πλεονασμάτων. Η εκτίμηση τόσο του υπουργείου Οικονομικών όσο και των θεσμών διαψεύδονται διαρκώς από καλύτερα στοιχεία, γεγονός το οποίο έχει ενεργοποιήσει σύμφωνα με πληροφορίες ήδη διαδικασίες αναζήτησης του σκέλους εκείνου του πλεονάσματος που έχει μόνιμο και επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα.

Σε αυτό το πλαίσιο πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν ότι και ο στόχος για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα τελεί υπό αναθεώρηση. Ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ φέτος αλλά μετά την εκρηκτική περυσινή επίδοση, θα αναθεωρηθεί προς το πάνω δημιουργώντας έτσι περιθώριο για έξτρα παροχές.

 Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο νέος κύκλος παροχών θα έχει άμεσο ορίζοντα εφαρμογής. Από τη στιγμή που κάθε χρόνο οι εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα βγαίνουν λάθος, δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε έως το τέλος του έτους για την αναθεώρηση των στοιχείων ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών παραπέμποντας έτσι σε άμεσες ανακοινώσεις.

Όσον αφορά στη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους θεσμούς καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους όπως έχουν προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, σε σχετική ερώτηση για τυχόν νέα μέτρα ελάφρυνσης  είχε δηλώσει πως «δε θα είναι αντίδωρο, αλλά μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης γιατί πηγαίνουμε καλύτερα ως οικονομία», τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να προβεί σε κινήσεις «προεκλογικού χαρακτήρα» και «εντυπωσιασμού».

Παράλληλα, είχε προαναγγείλει σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο μετά το Πάσχα, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι αποφάσεις: «Μετά τις γιορτές θα συναντήσω τον αρμόδιο υπουργό και θα δούμε τι μπορούμε να δώσουμε».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ΦΠΑ, Φορολογία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Κουμπαρά" 2 δισ. ευρώ για νέες ελαφρύνσεις γεμίζουν τα πλεονάσματα του 2018

Στο 4,29% έφτασε το μεταμνημονιακό πλεόνασμα του 2018 - Στο 1,4 δισ. το υπερπλεόνασμα

Στο 4,4% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 λέει η Eurostat

SHARE:

24Media Network