Στο 4,29% έφτασε το μεταμνημονιακό πλεόνασμα του 2018 – Στο 1,4 δισ. το υπερπλεόνασμα

Στο 4,29% έφτασε το μεταμνημονιακό πλεόνασμα του 2018 – Στο 1,4 δισ. το υπερπλεόνασμα
Πρόσοψη του υπουργείου Οικονομικών Eurokinissi

Η επίδοση είναι ελαφρά υψηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών για επίδοση της τάξης του 3,9% του ΑΕΠ.

Στο 4,29% του ΑΕΠ έφτασε το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους ενισχυμένης εποπτείας στο τέλος του 2018 δημιουργώντας έναντι 3,98% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2019 .

Με υπερπλεόνασμα σχεδόν 0,79 % του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 1,5 δισ. έκλεισε ο προϋπολογισμός του 2018 σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών με το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους ενισχυμένης εποπτείας να φτάνει στο ύψος ρεκόρ του 4,29% του ΑΕΠ

Το αποτέλεσμα αυτό βασίζεται στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat για το κλείσιμο των προϋπολογισμών του 2018 όπου η Ελλάδα με βάση τον κοινό δημοσιονομικό κανόνα (ESA 2010) διαμόρφωσε για το 2018 πρωτογενές πλεόνασμα 4,4% του ΑΕΠ το υψηλότερο εντός της ΕΕ

Τα δύο αποτελέσματα δεν ταυτίζονται λόγω διαφορετικού υπολογισμού των επιμέρους στοιχείων, από τα οποία απαρτίζεται. Συγκεκριμένα στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος με όρους ενισχυμένης εποπτείας θα πρέπει να προσαρμοστούν τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (ANFA SNP’s) και την οικονομική ενίσχυση των τραπεζών από το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΧΣ. Ειδικά για τις τράπεζες η ανακοίνωση της ΕΛΤΣΤΑΤ διευκρινίζει ότι το 2016 η υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είχε θετική επίπτωση στο ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης.

Αυτό οφείλεται στο ότι οι δεδουλευμένες αμοιβές που προκύπτουν από τις εγγυήσεις του διατραπεζικού δανεισμού και του συστήματος ομολογιακών δανείων, καθώς και τα έσοδα από τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών, ήταν υψηλότερα από τις δεδουλευμένες δαπάνες. Αντιθέτως, τα έτη 2015, 2017 και 2018 η δαπάνη της υποστήριξης ήταν μεγαλύτερη από τα σχετικά έσοδα. Ωστόσο είναι σίγουρο ότι και το πρωτογενές σε όρους ενισχυμένη εποπτείας θα είναι υψηλότερο από το 3,98% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2019.

Στην ίδια πρόβλεψη η Ελληνική και Ευρωπαϊκή Στατιστική υπηρεσία καταγράφει δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,1% στο κλείσιμο του προϋπολογισμού του προηγούμενου χρόνου ενώ αναθεώρησε οριακά προς τα κάτω το πλεόνασμα του 2017 από το 0,8% του ΑΕΠ στο 0,7% του ΑΕΠ.

Τέλος το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο τέλος του 2018 στο 181,6% από 176,2% το 2017. Η άνοδος του χρέους εξηγείται κατά ένα μέρος και από την τελευταία δόση του δανείου του ESM τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η Ελλάδα πήρε με σύμφωνα γνώμη του Eurogroup εκτός των χρημάτων για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του χρέους και 10 δισ. ως “μαξιλάρι” ρευστότητας για την μεταμνημονιακή εποχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα