Εκτός ορίων ο Τσαβούσογλου: “Στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους”

Εκτός ορίων ο Τσαβούσογλου: “Στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους”
Μεβλούτ Τσαβούσογλου AP

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας ξεπέρασε κάθε όριο αμφισβητώντας κάθε συνθήκη για το καθεστώς του Αιγαίου

Για διεκδικούμενα νησιά στο Αιγαίο έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέροντας μεταξύ άλλων πως “υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στην συνθήκη Ειρήνης του 1948”.

“Αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση το Καρντακ (Ίμια)”, συνέχισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε υψηλούς τόνους, στα πλαίσια συνέντευξής του στο CNN Turk.

Παράλληλα, στο ίδιο ύφος, δήλωσε πως χωρίς την άδεια της Τουρκία, δεν μπορεί να προχωρήσει ο Eastmed. “Πρέπει να πάρουν την άδεια μας καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο” είπε.

Για τη Λιβύη αρνήθηκε πως η κυβέρνησή του έχει στείλει μισθοφόρους προς στήριξη του στρατάρχη Χάφταρ και των στρατευμάτων του.

Μιλώντας δε στο συνέδριο του κέντρου διεθνών ερευνών SETA, o Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε:

“Στείλαμε τα γεωτρύπανα μας, στην ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την Κύπρο. Στην δική μας υφαλοκρηπίδα και στα πεδία όπου έχει αδειοδοτήσει “η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου. Ελάτε να φροντίσουμε την δίκαιη μοιρασιά, να κερδίσουν όλοι και να μην υπάρξει ένταση αδίκως”.

“Το Ισραήλ και οι άλλες χώρες θα πρέπει να μιλήσουν με την Τουρκία. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο” επανέλαβε για τον EastMed.

Για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είπε πως “προσπαθούσαν να αποκλείσουν την Τουρκία. Τους είχαμε υπενθυμίσει πως αυτό δεν μπορεί να γίνει αφού έχουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο”.

Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από την Κίναρο

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 -που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης- πέταξε πάνω από την Κίναρο στα 6.000  πόδια, στις 9:37 το πρωί της Πέμπτης.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα