ΕΛΑΜ: Μια νέα Χρυσή Αυγή αναδύεται στην Κύπρο

ΕΛΑΜ: Μια νέα Χρυσή Αυγή αναδύεται στην Κύπρο

Ένα κόμμα "κόπια" της Χρυσής Αυγής με σαφείς αναφορές στο φασισμό και την υπεροχή της φυλής και του έθνους έναντι κάθε άλλης αξίας απολαμβάνει από την Κυριακή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στην Κύπρο. Τι γνωρίζουμε για το ΕΛΑΜ

Οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο ανέδειξαν στο κοινοβούλιο του νησιού το φασιστικό κόμμα του ΕΛΑΜ, το οποίο φαίνεται να ακολούθησε παράλληλο δρόμο και να στηρίχτηκε σθεναρά από το “αδερφό κόμμα” στην Ελλάδα, τη Χρυσή Αυγή. “Μία νέα Χρυσή Αυγή του Ελληνισμού χαράζει πάνω από την Μεγαλόνησο” σημειώνει το ελληνικό φασιστικό κόμμα για το αποτέλεσμα της κάλπης και την είσοδο του ΕΛΑΜ στη βουλή.

Το ΕΛΑΜ ιδρύθηκε μόλις το 2008 και μέσα σε 8 χρόνια κατάφερε να αναδυθεί στην πολιτική σκηνή της Κύπρου πατώντας στο γεγονός της οικονομικής κρίσης, το χρόνιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα της διχοτομημένης Κύπρου και φυσικά τα γεγονότα του κουρέματος καταθέσεων που προκάλεσαν έντονη κοινωνικοοικονομική αναταραχή. Είναι ενδεικτικό πως από μόλις 1%, στις βουλευτικές εκλογές του 2011, το εθνικιστικό ακροδεξιό κόμμα σημείωσε χθες εκλογική επίδοση 3.7% και εκλέγει δύο βουλευτές.

Χρίστου: Αφιερώνω τη νίκη στον Ηλιάκη

Ο επικεφαλής του κυπριακού ακροδεξιού κόμματος Χρίστος Χρίστου, μίλησε αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το βράδυ της Κυριακής και τόνισε: “Το ΕΛΑΜ δεν διαθέτει μεγαλοεπιχειρηματίες, ούτε πολλά λεφτά. Να είναι άπαντες σίγουροι ότι όσα είπαμε και διακηρύξαμε προεκλογικά θα τα τηρήσουμε και μέσα από τα έδρανα του κοινοβουλίου. Η επόμενη μέρα ξημερώνει και θα βρει τον κυπριακό πληθυσμό να έχει τα ίδια προβλήματα. Ανεργία, κατοχή, κούρεμα, μια δύσκολη γενική εικόνα. Με πολλή σοβαρότητα και με μεγάλη ευθύνη αναλαμβάνουμε αυτό το έργο”.

 

Κλείνοντας αφιέρωσε τη νίκη (!!) στον Έλληνα αξιωματικό της πολεμικής αεροπορίας Κωνσταντίνο Ηλιάκη: “Τελειώνοντας θέλω να αφιερώσω αυτή τη νίκη, αν και δεν συνηθίζεται, σε έναν άνθρωπο, ο οποίος στις 23 Μαΐου, έχασε τη ζωή του υπερασπιζόμενος τα εναέρια σύνορα της Ελλάδα. Στον σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη”

Η “βιοθεωρία” του εθνικισμού

Αν και η αναζήτηση επεξήγησης σε κοινωνικές συνθήκες και ειδικά στη γνωστή θεωρία της “ψήφου διαμαρτυρίας” που αναδεικνύει κόμματα που ασπάζονται το φασισμό σε Ελλάδα και Κύπρο μοιάζει πια αδύναμη να εξηγήσει πλήρως το φαινόμενο, έχει ενδιαφέρον να παρουσιάσουμε ορισμένες από τις θέσεις που αναπτύσσει το ΕΛΑΜ στην ιστοσελίδα του.

“Μακριά από ρηχούς «πατριωτισμούς» και θολούς ορισμούς του Εθνικισμού, ορθώνεται ο δικός μας Λαϊκός Εθνικισμός, σαφής, καθαρός, φωτίζοντας τον ανηφορικό δρόμο που έχουμε να ανέβουμε με δύο μόνο λέξεις: Αίμα και Τιμή. Δύο φάροι φωτός, οι οποίοι επάγουν και συνεπάγουν, μια ολόκληρη Στάση Ζωής” σημειώνει το κείμενο, παραπέμποντας στο γνωστό σύνθημα και των Ελλήνων νοσταλγών του φασισμού.

Η φασιστική ιδεολογία είναι πρόδηλη στα κείμενα που κάνουν λόγο για δεσμούς αίματος, που είναι πάνω και πέρα από κάθε άλλη αξία. “Ο κοινός μας Αγώνας, οι κοινοί κίνδυνοι, τα κοινά Ιδανικά, και το κυριότερο το κοινό Αίμα, μας συνδέουν περισσότερο από κάθε άλλο. Ανάμεσα στους Συναγωνιστές αναπτύσσεται ένας κοινός δεσμός πιο δυνατός από κάθε άλλον”. Άλλωστε βασικός σκοπός της ζωής των εθνικιστών, όπως αναφέρουν στο ΕΛΑΜ είναι η φυλή και το έθνος.

 

Άλλωστε και σε τηλεοπτικές συζητήσεις σε κυπριακά ΜΜΕ, έχει αναδειχθεί η οργάνωση του ΕΛΑΜ που είναι στρατοκρατική. Δημοσιογράφος της τηλεόρασης Sigma, αναφέρθηκε στην αυστηρή οργάνωση του ΕΛΑΜ, αντίστοιχη με εκείνη της Χρυσής Αυγής, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη υπακούν τυφλά στους ανωτέρους τους. “Οι εντολές είναι βάση ιεραρχίας και εγώ δεν είμαι αρμόδιος για εσάς, μου είπε μέλος σας” ανέφερε ο δημοσιογράφος με τον επικεφαλής των Εθνικιστών να του απαντά “Δεν διευθύνω εγκληματική ομάδα”.

Το ίδιο το κόμμα άλλωστε προτρέπει στην τυφλή υπακοή. “Κάθε Αγώνας θέλει τον Αρχηγό του. Αυτός είναι ο υπεύθυνος του σκοπού για την διεξαγωγή του. Για να πάει μπροστά ο Αγώνας, πρέπει όσοι δέχονται διαταγές να τις εκτελούν τυφλά και χωρίς συζήτηση. Μόνο έτσι θα γίνουν μεγάλα έργα” σημειώνει σε κείμενο με τίτλο “ο τρόπος ζωής του Εθνικιστή”.

Το μικρό αδερφάκι της Χρυσής αυγής

Οι δεσμοί του κόμματος με το αντίστοιχο φασιστικό της Ελλάδας είναι προφανείς. Από τις ομοιότητες στα σύμβολα, οι δάφνες που περιβάλλουν το έμβλημα κάθε κόμματος, τις αναφορές του γγ της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου στην εκλογική επιτυχία του ΕΛΑΜ εντός του κοινοβουλίου, τις κοινές δράσεις-τραμπουκισμούς σε σειρά γεγονότων στο νησί, αλλά και τους κοινούς σύνδεσμους στις ιστοσελίδες των δύο κομμάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως τα κείμενα της προπαγάνδας για την εθνικιστική ιδεολογία είναι κοινά στις δύο ιστοσελίδες, με το ΕΛΑΜ να τα “δανείζεται” με πηγή το site της Χρυσής Αυγής. Επιπλέον, εντός της ιστοσελίδας του ΕΛΑΜ, υπάρχει μπάνερ που “στέλνει” το χρήστη στην αντίστοιχη της Χρυσής Αυγής.

 

“Πριν αναφερθώ στο αντικείμενο της σημερινής συνεδριάσεως να αναγκείλω ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου, αποκτά το κοινοβούλιο, εθνικιστές βουλευτές. Το ΕΛΑΜ είναι στη βουλή της Κύπρου” ανέφερε κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στο ελληνικό κοινοβούλιο ο γγ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

Επιπλέον, το ΕΛΑΜ είχε πάρει θέση στη δικαστική διαμάχη κατά της Χρυσής Αυγής κάνοντας λόγο για “συκοφαντική δυσφήμιση κατά των Ελλήνων Εθνικιστών, προσπαθώντας με κάθε μέσο να θέσουν εκτός νόμου το Λαϊκό Εθνικιστικό Κίνημα. Να έχουν καλά στο μυαλό τους ότι, οι ιδέες είναι σαν τα καρφιά, όσο πιο πολύ τις χτυπούν τόσο πιο βαθιά μπαίνουν” σημείωνε τότε το κυπρακό ακροδεξιό κόμμα.

Οι προσωπικές φρουρές του κ. Χρίστου

Την τεράστια φρουρά ασφαλείας του επικεφαλής του ΕΛΑΜ παρατήρησε δημοσιογράφος του Sigma, την οποία και δεν αρνήθηκε ο ίδιος ο κ. Χρίστου. Ο κ. Χρίστου κυκλοφορεί στο νησί με τεράστια προσωπική φρουρά, την οποία δικαιολογεί, όπως δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη, στις απειλές που έχει δεχτεί. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως υπάρχουν πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες που το υποδηλώνουν, ενώ έκανε λόγο και για “δολοφονίες συναγωνιστών του στην Ελλάδα”.

Ο κ Χρίστου μάλιστα, συντάσσεται με την υπερασπιστική γραμμή της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, η οποία κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης σχετικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος του κόμματος. Όταν παριστάμενος σε τηλεοπτική συζήτηση του ανέφερε πως η Χρυσή Αυγή δολοφόνησε ανθρώπους στην Ελλάδα, εκείνος χαρακτήρισε τη δολοφονία Φύσσα “επεισόδια”.

Τερματισμό των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό

Οι θέσεις του κόμματος καταδικάζουν την ΕΕ, τον “φιλελευθερομαρξισμο” και τον “νεοκομμουνισμό” και στρέφουν κυρίως την προσοχή τους στο εσωτερικό της χώρας, ενώ προτείνουν την αλλαγή πλεύσης σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και την προσέγγιση με τη Ρωσία.

Φυσικά, προεξέχουσα θέση στην πολιτική ατζέντα των Κυπρίων νοσταλγών του φασισμού έχει το κυπριακό ζήτημα. Το ΕΛΑΜ αρνείται κάθε συζήτηση, απορρίπτει κάθε λύση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ενώ προκρίνει το σφράγισμα και πάλι των οδοφραγμάτων που έχουν ανοίξει και συνδέουν την κυπριακή δημοκρατία με τα Κατεχόμενα.

 

“Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) θεωρεί ολοκληρωτικά εσφαλμένη την πολιτική που ακολουθείται στο εθνικό μας πρόβλημα. Θεωρούμε το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, όχι ως δικοινοτικής διαφοράς, και θεωρούμε πως η Τουρκία αποτελεί μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης.

• Την άμεση διακοπή των διαπραγματεύσεων με βάση τη ΔΔΟ. Παράλληλα την καταγγελία διεθνώς των συμφωνιών κορυφής που προνοούν τη ΔΔΟ.

• Το άμεσο κλείσιμο των οδοφραγμάτων που αποτελούν την δίοδο η οποία συντηρεί τον στρατό κατοχής και το ψευδοκράτος.

• Την ενδυνάμωση και ισχυροποίηση της Εθνικής Φρουράς και των υπόλοιπων σωμάτων ασφαλείας της Κύπρου ως δύναμη αποτροπής. Ενεργοποίηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και πραγματική συνεργασία με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις”.

Άλλωστε σημείο αναφοράς σε κάθε τους πολιτική τοποθέτηση είναι η ΕΟΚΑ και απελευθερωτικός αγώνας που ξεκίνησε το 1955 με στόχο την ένωση του νησιού τότε με την Ελλάδα.

Η σχέση των Εθνικιστών με την εκκλησία της Κύπρου

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, του οποίου το όνομα επικαλέστηκαν οι εθνικιστές σε Ελλάδα και Κύπρο, ότι στηρίζει την ακροδεξιά, παραδέχτηκε πως ήρθε σε επαφή με ανθρώπους του ΕΛΑΜ, κάποια από τα πιστεύω των οποίων έκρινε ως θετικά για την πατρίδα.

 

“Παλαιότερα, ναι, με είχαν πλησιάσει αυτά τα παιδιά του ΕΛΑΜ και συζητώντας μαζί τους κατάλαβα ότι κάποιες θέσεις τους είναι αρκετά ακραίες. Αν και τα παιδιά είναι νεαρά και κάποια από τα πιστεύω τους είναι για το καλό της πατρίδας μας, ορισμένες θέσεις τους, επαναλαμβάνω ότι ήταν αρκετά ακραίες” είπε και έσπευσε παρόλα αυτά να τονίσει: “Γι αυτό το προτίμησα να κρατήσω αμέτοχη στάση συμβουλεύοντάς τους να μην εμπλακούν με την πολιτική. Δεν έχω καμία σχέση ούτε με το ΕΛΑΜ ούτε με τη Χρυσή Αυγή και δεν ξέρω τίποτα γι αυτά που λέει ο κύριος Μιχαλολιάκος”.

Οι ίδιες πρακτικές του φασισμού και στην Κύπρο

Το ΕΛΑΜ ακολουθεί πιστά τις μεθόδους της Χρυσής Αυγής, διοργανώνοντας συσσίτια μόνο για Κύπριους, με εξορμήσεις παρόμοιες με εκείνες που είδαμε τα πρώτα χρόνια της ανάδυσης του φασιστικού κόμματος στην Ελλάδα και φυσικά ένταση και επεισόδια σε σειρά από δημόσιες εκδηλώσεις. Η πιο πρόσφατη από αυτές ήταν το μνημόσυνο των Ισαάκ και Σολωμού το περασμένο καλοκαίρι, από κοινού με μέλη της Χρυσής Αυγής.

Επεισόδια σε βάρος επισήμων προκάλεσαν μέλη της Χρυσής Αυγής και του Ε.ΛΑ.Μ (Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο) στο μνημόσυνο των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, τον περασμένο Αύγουστο, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από Τούρκους εξτρεμιστές το 1996 στην Κύπρο. Στο κοιμητήριο Παραλιμνίου μέλη του Ε.ΛΑ.Μ και της Χρυσής Αυγής προπηλάκισαν τους υπουργούς Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκο Κουγιάλη, καθώς και τους εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και τοπικών φορέων.

Το Μάρτιο του 2013, μέλη του ΕΛΑΜ, που φορούσαν κράνη, εισέβαλαν στο δημοτικό πολιτιστικό κέντρο «Πάνος Σολωμονίδης», όπου θα μιλούσε ο Τουρκοκύπριος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σπάζοντας τις γυάλινες εισόδους, φωνάζοντας συνθήματα και ύβρεις , ενώ έριξαν κροτίδες και αναμμένο πυρσό. Αρχικά απώθησαν τους αστυνομικούς και μπήκαν στην αίθουσα, τραυματίζοντας έναν Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί κατάφεραν να τους απομακρύνουν και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κανονικά. Η αστυνομία προέβη σε τρεις συλλήψεις. Πρόκειται για δυο άντρες και μια γυναίκα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα