Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Στα πανεπιστήμια πετάει το μπαλάκι η κυβέρνηση

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Στα πανεπιστήμια πετάει το μπαλάκι η κυβέρνηση
Αποτελέσματα βάσεων 2021 Intime

Ο Γιάννης Οικονόμου υπερασπίστηκε ως μεταρρύθμιση την ΕΒΕ, αλλά παραδέχθηκε αρρυθμίες τις οποίες απέδωσε στα ίδια τα ΑΕΙ, που θα αναλάβουν και να τις “διορθώσουν”.

Η κυβέρνηση υπερασπίζεται την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα πανεπιστήμια, αλλά ταυτόχρονα παραδέχεται αρρυθμίες για τις οποίες πετάει το μπαλάκι στα ίδια τα ΑΕΙ.

Ερωτηθείς από το NEWS 24/7 εάν η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το θέμα της ΕΒΕ καθώς είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χιλιάδες υποψήφιοι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε ότι η ΕΒΕ αποτελεί “ουσιαστική μεταρρύθμιση που δίνει σημασία αξία και νόημα στις σπουδές”, επισήμανε ότι μπήκαν στην εξίσωση της επιλογής των φοιτητών τα ίδια τα πανεπιστήμια και πρόσθεσε:

“Τα πανεπιστήμια θα προβούν σε διορθωτικές κινήσεις για να αντιμετωπιστούν κάποια πράγματα που ίσως αιφνιδίασαν τις ίδιες τις σχολές και κάποιες αρρυθμίες της πρώτης χρονιάς εφαρμογής”.

Ο κ. Οικονόμου στην εισαγωγική του τοποθέτηση είχε καταρχάς δώσει συγχαρητήρια σε όλες και όλους τους υποψήφιους που δοκίμασαν τις δυνάμεις τους στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις σε μία κατ ομολογία δύσκολη και ιδιαίτερη χρονιά. “|Καλή φοιτητική ζωή στα παιδιά που πέτυχαν το στόχο τους και σε όσους υποψηφίους δεν τα κατάφεραν φέτος να τους υπενθυμίσουμε ότι ανοίγεται μπροστά τους ένας διαφορετικός δρόμος με πολλές ευκαιρίες. Ανοίγεται μπροστά τους μια ζωή γεμάτη ευκαιρίες” πρόσθεσε, παραπέμποντας στην επαγγελματική εκπαίδευση.

“Οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε δρομολογήσει έχουν σταθερό προσανατολισμό τους την ποιότητα σε κάθε έκφανση του δημόσιου βίου, πόσο μάλλον στην εκπαίδευση. Αναβαθμίζουμε τα ελληνικά Πανεπιστήμια, δίνοντας μεγαλύτερη αξία και αντίκρισμα στον κόπο των νέων και τις θυσίες των γονιών τους. Αναβαθμίζουμε τα δημόσια Ι.Ε.Κ., προσφέροντας στους νέους που επιθυμούν να βγουν γρήγορα στην παραγωγική διαδικασία ποιοτική και αναγνωρισμένη εκπαίδευση, ώστε να γίνουν άμεσα αυτοδύναμοι και ικανότατοι επαγγελματίες. Δίνουμε αξία και αντίκρισμα στα όνειρα των νέων ανθρώπων, στο μόχθο τους, στις θυσίες των οικογένειών τους. Με ειλικρίνεια και τιμιότητα.

Δίνουμε στα ελληνικά Πανεπιστήμια ένα εργαλείο να προχωρήσουν περαιτέρω στην πορεία αναβάθμισης των σπουδών και της έρευνας. Αναβαθμίζουμε τα δημόσια Ι.Ε.Κ. προσφέροντας στο νέο που θέλει να περάσει γρήγορα στην παραγωγική διαδικασία μια πολλά υποσχόμενη επιλογή. Για αυτό άλλωστε για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης έχουν εξασφαλιστεί σχεδόν 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, Ανθεκτικότητας, ΕΣΠΑ και λοιπούς πόρους” είπε ο κ. Οικονόμου.

“Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής βρίσκονται κάποια από τα μεγαλύτερα αδιέξοδα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης” προσθεσε, υποστηρίζοντας ότι:

“Το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά κατέληγαν σε σχολές που δεν επιθυμούσαν στην πραγματικότητα να σπουδάσουν, που τις είχαν δηλώσει στο μηχανογραφικό σχεδόν μηχανικά. Σε σχολές που με άφρονες νομοθετικές παρεμβάσεις, αλλοιώθηκε ο χαρακτήρας τους και μετατράπηκαν, σε μια νύχτα, και χωρίς καμία προετοιμασία, σε Α.Ε.Ι.. Σε σχολές με ανεπαρκείς υποδομές, υλικές και ανθρώπινες.”

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: “Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών ήταν η φοιτητική εγκατάλειψη. Υψηλό ποσοστό των νέων δεν ολοκλήρωνε τις σπουδές του, επειδή αυτές δεν τους ενδιέφεραν και δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες και τις προσδοκίες τους. Μια κατάσταση αιμορραγίας -χρόνου, ενέργειας και χρήματος- τόσο για τους νέους και τις νέες όσο και για τις οικογένειές τους. Μια κατάσταση που δεν προάγει την προκοπή των ανθρώπων και την κοινωνική ευημερία.”

Και ο κ.Οικονόμου κατέληξε: “Η μεταρρύθμιση για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποστηρίζει αποτελεσματικά την πρώτιστη ανάγκη των νέων: Τη δημόσια δωρεάν ποιοτική εκπαίδευση, που θα δημιουργήσει συνθήκες ευημερίας τόσο για τους ίδιους όσο και για την πατρίδα.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα