Έλενα Ακρίτα: Όλες μαζί, καμία μόνη. Μέχρι να μετρηθούμε και να μη λείπει καμία αδελφή μας

Διαβάζεται σε 2'
akrita
Έλενα Ακρίτα EUROKINISSI

Μηδενική ανοχή στη βία γιατί “αγάπη και βία δεν πάνε μαζί”, το μήνυμα της ειδικής συνεδρίασης στη Βουλή. Η τοποθέτηση της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ Έλενας Ακρίτα για την έμφυλη βία.

Τον διαρκή αγώνα μέχρι την οριστική εξάλειψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικώ​ν έδωσε ως υπόσχεση η βουλευτής Επικρατείας και αναπλ. τομεάρχης Δικαιοσύνης, αρμόδια για τα δικαιώματα & την ισότητα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έλενα Ακρίτα, στην ομιλία της κατά τη διάρκεια της σχετικής Επετειακής αναφοράς στην ολομέλεια της Βουλής.

Η Έλενα Ακρίτα έκανε λόγο για στρεβλά και παρωχημένα φίλτρα και στερεότυπα -που δυστυχώς αναπαράγονται ακόμα και σήμερα στην ελληνική κοινωνία και θεωρούν φυσιολογικό το εξουσιαστικό σχήμα που θέλει τον άντρα αφέντη και τη γυναίκα περίπου ως ιδιοκτησία του– τονίζοντας πως αυτές οι αντιλήψεις θρέφουν δυστυχώς τα φαινόμενα των γυναικοκτονιών και των εν γένει κακοποιητικών συμπεριφορών.

Η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. χαρακτήρισε ως εξαιρετικά χρήσιμο τον ρόλο της Πολιτείας στην αντιμετώπιση του φαινομένου, κάνοντας λόγο για την απόλυτη αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός καλά οργανωμένου, άρτιου επιστημονικά και τεχνοκρατικά κρατικού σχεδίου στήριξης, προστασίας, φροντίδας και ενσυναίσθησης μιας γυναίκας, από την πρώτη στιγμή που μπαίνει σε ένα αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλει κακοποίηση, μέχρι την ώρα που θα κληθεί να ξανασταθεί στα πόδια της, προκειμένου να βρει μια δουλειά και να μπορέσει να ζήσει τον εαυτό της και την οικογένειά της.

Παράλληλα, τόνισε ότι δυστυχώς τα Σώματα Ασφαλείας δεν είναι ακόμα τόσο καλά εκπαιδευμένα στην αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων, επισημαίνοντας ότι πολλές φορές η κατάσταση αυτή δημιουργεί στο θύμα την ανασφάλεια ότι θα είναι ανούσιο να ζητήσει βοήθεια και ότι θα συγκρουστεί με ένα τοίχο αδιαφορίας ή γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης.

Τέλος, η Έλενα Ακρίτα επεσήμανε ένα στοιχείο που δυστυχώς δεν έχει τύχει ακόμα της σημασίας που θα έπρεπε να κατέχει στον πολιτικό διάλογο και δεν είναι άλλο από τη συμπερίληψη στη σχετική συζήτηση όχι μόνο των γυναικών, αλλά όλων των θηλυκοτήτων, ολοκληρώνοντας με ένα μήνυμα: “Η κοινωνία δεν θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Διαρκής αγώνας στα σπίτια, στους χώρους δουλειάς, στις συλλογικότητες, στην Αυτοδιοίκηση, στο Κοινοβούλιο, παντού. Θα τον δώσουμε αυτό τον αγώνα. Μέχρι τη στιγμή που καμία από εμάς δεν θα φοβάται πια. Μέχρι την ημέρα που όλες οι γυναίκες και όλες οι θηλυκότητες θα μετρηθούμε και δεν θα λείπει καμία αδερφή μας. Θα μετρηθούμε και θα προχωρήσουμε μπροστά, κρατώντας η μία το χέρι της άλλης. Όλες μαζί, καμία μόνη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα